Forum

Gawędy o jedzeniu

Alternatywa dla karpia.

  • Autor: Likamati Data: 2010-12-09 10:32:39

    Witajcie,
    w tym roku po raz pierwszy przygotuję wieczór wigilijny. Ponieważ nie znoszę karpia, mój mąż też, szukam jakiegoś pomysłu na wigilijną rybkę. Może podsuniecie pomysł na takową rybę którą przygotowuje się w waszych domach. No bo bez ryby to tak jakoś nijako chyba:)
    Lika

  • Autor: kasia146 Data: 2010-12-09 11:11:22

    a moze sprobuj przyzadzic inna rybke, ale tak samo jak karpia. Bardzo dobry jest dorsz, jest tez wiele innych ryb, albo zrob rybe po grecku.

  • Autor: Shanna Data: 2010-12-09 11:58:47

    Tez polecam dorsza. fajnie sie sprawdza.

  • Autor: Ala06 Data: 2010-12-09 12:22:10

    A ja tak z innej beczki , czy wiecie ze Norwegowie uwazaja
    karpia za trujaca rybe, co wy na to ???

  • Autor: bahus Data: 2010-12-09 12:32:16

    Moi przyjaciele z Francji o karpiu mówią "chwast rybi" no i oczywiście go nie jedzą, choć ryby uwielbiają.

  • Autor: kasia146 Data: 2010-12-09 12:32:44

    dobre a my sie nim zajadamy w wigilie :)

  • Autor: Mama Rozyczki Data: 2010-12-09 20:11:05

    Alu niech sobie Norwegowie mówią co chcą, karp jest pyszny i jeszcze nie słyszałam żeby ktoś się nim otruł:)

  • Autor: słodki buraczek Data: 2010-12-09 20:25:32

    a wg medycyny chinskiej karp ma wlasicosci lecznicze (chyba regenerujace, ale nie jestem pewna)

  • Autor: bahus Data: 2010-12-09 12:33:53

    Proponuję Ci zamiast karpia takie same dzwonka ale z łososia wraz z doskonale komponującym się smakowo sosem "aurora"

  • Autor: ewka63 Data: 2010-12-09 12:45:08

    Myślę, że jak wpiszesz w wyszukiwarkę, to znajdziesz mnóstwo pyszniastych przepisów na ryby.
    Ja niestety pomóc nie mogę, bo dla mnie alternatywą dla karpia na wigilię jest drugi karp :)

  • Autor: Mama Rozyczki Data: 2010-12-09 16:27:39

    Polecam smażone filety z sandacza, niebo w gębie:) smaczny jest też pstrąg w migdałach. Jednak moja cała rodzina uwielbia karpia, nie wyobrażam sobie świąt bez niego.

  • Autor: bahus Data: 2010-12-09 21:20:24

    Polecam smażone filety z sandacza, niebo w gębie:) smaczny jest też pstrąg
    w migdałach. Jednak moja cała rodzina uwielbia karpia, nie wyobrażam sobie
    świąt bez niego.

    No ja i moja rodzina też NIE !!!

  • Autor: kokarda Data: 2010-12-09 21:51:15

    ooo i moja i moja też ;)

  • Autor: as Data: 2010-12-10 08:04:48

    Ja nie lubię karpia i odkąd sama robię Wigilię zamiast niego smażę rozmrożone płaty ryby (ogólnie dostępnej) w panierce. Nic wymyślnego ale jest smaczne.

  • Autor: skopolendra Data: 2010-12-10 08:11:49

    Ja tez nie lubie karpia, moja rodzinka (poza mna i corka)ma wstret do wszystkiego co ma osci.Robie na swieta lososia i moze tilapie albo dorsza. Co do karpia to przeciez nie jest on zadnym obowiazkiem. Choc przyznac trzeba, ze ma fajne luski do noszenia w portfelu.Chyby sobie w tym roku lososia ze skora sprawie i zmieniajac tradycje po swojemu, lososiowe luski bede nosic:)

  • Autor: Likamati Data: 2010-12-10 10:54:43

    Oooo, ile wpisów:) Nie spodziewałam się:)
    Ja odnośnie karpia mogę napisać, że niejednokrotnie widziałam stawy hodowlane z karpiami i jest to ryba która w takim szlamie pływa, bleee...., wg. mnie taka brudna ryba i jakoś takie obrzydzenie mam do niej więc nie jadam.
    Może faktycznie skuszę się na łososia, Bahus napisz proszę jak przyrządzić tą aurorę bo w wyszukiwarce jakoś nie mogłam znaleźć.
    Po grecku odpada bo dosyć często robię w ciągu roku.
    Sandacz może i tak, macie konkretne wypróbowane przepisy?:)
    Pzdr
    Lika

  • Autor: bahus Data: 2010-12-10 15:03:48

    Ja robię wg przepisu Henryka Dębskiego (Sosy, Wydawnictwo WATRA 1983 rok)

    Sos "Aurora"

    1 szklanka sosu majonezowego (majonez),
    1/2 szklanki śmietany kremówki,
    2 łyżki koncentratu pomidorowego,
    20 ml białego wytrawnego wina,
    sól, cukier i biały pieprz do smaku.

    Majonez połączyć z ubitą śmietaną, koncentratem pomidorowym i winem. Doprawiś do smaku.

    Rewelacyjny do łososia....Sos podawać osobno.

  • Autor: makusia Data: 2010-12-10 16:41:58

    Sama skorzystam:) Dzięki:)

  • Autor: Likamati Data: 2010-12-10 23:42:38

    Dziękuję serdecznie:) Brzmi bardzo ciekawie!
    Rozumiem, żę podajesz go do łososia pieczonego takiego z piekarnika?:) Czym przyprawiasz samego łososia przed pieczeniem?
    Pzdr
    Lika

  • Autor: bahus Data: 2010-12-11 01:13:31

    Tylko sól i pieprz. Jednak lepiej wychodzi smażony na patelni "grillowej" (patelnia teflonowa z wrąbkami)

  • Autor: Likamati Data: 2010-12-11 01:53:48

    Nie mam takowej ale jakoś sobie poradzę :)
    Dzięki serdeczne jeszcze raz:)
    Pzdr
    Lika

  • Autor: f-K Data: 2010-12-15 18:44:14

    A ja polecam lososia smazonego na masle.
    Dzwonka lososia (ze skora) umyc i osuszyc recznikiem papierowym. Lekko osolic i skropic obficie sokiem z cytryny. Odstawic na godzine do lodowki. Smazyc z obu stron do lekkiego zrumienienia, na masle, na bardzo wolnym ogniu. Podawac na lisciach salaty, skropione lekko sokiem z cytryny, z czastkami cytryny, posypane koperkiem i z dodatkiem sosu czosnkowego (choc ten Bahusa wydaje sie intrygujacy i nie omieszkam go wyprobowac <sos :-) > przy najblizszej okazji).

Przejdź do pełnej wersji serwisu