Forum

Rozmowy wolne i frywolne

gdzie jest przepis na ciasto rumowo waniliowe?

• Autor: mini.is Data: 2010-12-10 21:53:16

Dlaczego ciasto zostalo usuniete?przeciez autorka podala zrodlo pochodzenia przepisu....to nie jest WZ takie jak kiedys....przepraszam bardzo....to juz sie zrobil folwark.Ludzie, kazdy makowiec wiec jest plagiatem czy sernik....bo ktora z nas go sama wymyslila?Staram sie nie wypowiadac na forum bo z dawnego doswiadczenia wiem ze tylko nielicznym na to wolno...wiec pokornie tylko korzystam z przepisow za ktore jestem bardzo wdzieczna.Zaznaczam ...nie mam intencji obrazania nikogo....wyrazam tylko swoja opinie....bo tego prawa nikt mi nie odbierze...no chyba ze wykasuje watek:)
    pozdrawiam

• Autor: toffik Data: 2010-12-10 22:04:35

To, że źródło zostało podane nie oznacza, że przepis może zostać. Przepis jest własnością innego portalu, a dodatkowo zdjęcie jest skanem. Przepisy są sprawdzane pod względem plagiatów. Jeśli jakiś przepis znajduje się gdzie indziej i jest podpisany innym nickiem prosimy autora przepisu na WŻ o wyjaśnienie, czy zamieszczony przez niego przepis jej jego, czy też nie. Jeśli nie jest to jego przepis to zostaje on usunięty (przepis), bo zamieszczanie przepisów bez zgody jego właścicieli jest naruszeniem prawa i jest karalne.

• Autor: Wkn Data: 2010-12-10 22:04:51

Polecam zapoznać się najpierw z prawem autorskim. Wówczas może tego rodzaju wątek nie pojawiłby się na forum.
    Przepis musiał zostać usunięty, ponieważ został skopiowany ze strony winiary - podanie źródła niczego nie załatwia. Nie wolno przepisywać zredagowanych przez kogoś materiałów ani kopiować bez jego zgody zdjęć lub grafiki.
    Jeżeli będziesz takiego procederu broniła, to znaczy, że nie nie szanujesz praw autorskich.

Co do przepisów, szczerze w to wierzę, że jest mnósto osób, które właśnie wymyśla przepisy.
    Pół godziny temu wyjęłam z piekarnika bananowca, przepisu na niego znikąd nie ściągnęłam, lecz sama opracowałam.

Co prawda na wielu popularnych blogach szerzy się mania "prawie przepisywania" czyichś przepisów - ich autorzy dodają własne ładne zdjęcia, podają gdzie znaleźć oryginalny przepis i cześć, uważają, że wszystko jest w porządku. Może dlatego tak wiele osób myśli, że prawa autorskie nie istnieją.

Jesteśmy zobowiązani stosować się do regulaminu, własnie dlatego, że to nie folwark.

• Autor: mini.is Data: 2010-12-10 22:25:56

Nie bronie takiego procederu ...i szanuje prawa autorskie, tylko przykro patrzec jak wielu z nas tutaj , zamiast wstawiac swoje przepisy lub korzystac z przepisow innych bawi sie w dedektywow i w niegrzeczny sposob komentuje ...przeciez sa tutaj osoby odpowiedzialne za kontrole i dla nich pozostawmy to...lub starajmy sie przynajmniej  grzeczniej zwracac uwage.I wlasciwie o to mi  tylko chodzilo!
    Mam nadzieje ze na tym ten watek zostanie zakonczony bez zbednych komentarzy.

• Autor: Mama Rozyczki Data: 2010-12-10 22:47:07

Mini, moim zdaniem to dobrze że ktoś zauważy skopiowany przepis lub zdjęcie.Nikt raczej nie robi tego złośliwie, po prostu jak się przegląda przepisy na innych stronach, to się pamięta i jakoś to utkwi w głowie.
    Na pewno byś nie chciała, żeby ktoś skopiował twoje zdjęcie i wstawił jako swoje. Pozdrawiam:)

• Autor: Krystyna911 Data: 2010-12-11 07:40:29

Nie bronie takiego procederu ...i szanuje prawa autorskie, tylko przykro
    patrzec jak wielu z nas tutaj , zamiast wstawiac swoje przepisy lub
    korzystac z przepisow innych bawi sie w dedektywow i w niegrzeczny sposob
    komentuje ...
    przeciez sa tutaj osoby odpowiedzialne za kontrole i dla nich
    pozostawmy to...lub starajmy sie przynajmniej  grzeczniej zwracac uwage.I
    wlasciwie o to mi  tylko chodzilo!Mam nadzieje ze na tym ten watek
    zostanie zakonczony bez zbednych komentarzy.

widzę przytyk do mojej osoby, wię Ci odpowiem.

1) moich przepisów tu było dużo, ale z pewnych przyczyn już nie ma

2) nigdzie w regulaminie nie pisze, że obowiązkiem jest wstawianie przepisów

3) Nie trzba bawic się w dedektywa, aby zauważyc zeskanowane zdjęcie

4) pokaż mi , w którym miejscu swojej wypowiedzi byłam niegrzeczna (to raczej Twoja odpowiedź do mnie była niegrzeczna)?

5) w przypadku naruszenia praw autorskich, pozwanym by był portal WŹ a nie "autor" przepisu a kary są dośc bolesne dla kieszeni

6) i całe szczęście, że są tacy dedektywi, którzy wyłapią to, bo inaczej, patrz punkt 5

Każdy, kto rejestruje się na WŻ, ma obowiązek zapoznania się z REGULAMINEM i stosowanie tegoż.

• Autor: Ala06 Data: 2010-12-11 09:08:49

Krysiu owszem masz rajcje ale moze bedzie dla Ciebie lepiej
    jak troche dasz na luz , ostatnio to chyba za bardzo wpadlas w ta role "detektywa"

• Autor: Krystyna911 Data: 2010-12-11 09:27:02

Może tak. Ale po prostu diabli mnie biorą gdy widzę cudze zdjęcia, które są publikowane bez zgody autora. Wiele moich przepisów i zdjęc krąąży po internecie bez mojej zgody i wybacz, ale szlag mnie trafia gdy ktoś chwali się nie swoimi rzeczami. 
    A regulamin jest regulaminiem i wszyscy powinni go stosowac. Każdy użytkownik poratlu WŻ, któremu leży na sercu dobro portalu, powinien byc na tym punkcie przeczulony gdyż kary są ogromne..

Możesz mi jeszcze odpowiedziec na pytanie : skąd wiesz co dla mnie będzie dobre a co nie ? 

• Autor: makusia Data: 2010-12-11 09:36:03

Dobrze że jesteście czujni, i wychwytujecie plagiaty, same nie dałybyśmy rady.Dzięki Wam za to:)
     Tylko nie raz może lepiej ten fakt zgłosic adminom lub nam, niż denerwować się pod przepisem:)

• Autor: Ala06 Data: 2010-12-11 09:36:15

Oczywiscie ze moge ale to juz na pw :))

• Autor: mini.is Data: 2010-12-11 12:15:14

napisalam ogolnie ..nie do ciebie osobiscie:)....a ten watek tylko jest dowodem jak  trudno jest tu dojsc do kompromisu ..a mozna bylo tylko grzecznie wyjasnic...jeszcze raz podkreslam...nikogo nie chcialam urazic i prosze o zakonczenie tej niczego nie wnoszacej awantury.
    pozdrawiam

• Autor: Krystyna911 Data: 2010-12-11 14:20:13

napisalam ogolnie ..nie do ciebie osobiscie:)....a ten watek tylko jest
    dowodem jak  trudno jest tu dojsc do kompromisu ..a mozna bylo tylko
    grzecznie wyjasnic.
    ..jeszcze raz podkreslam...nikogo nie chcialam urazic i
    prosze o zakonczenie tej niczego nie wnoszacej awantury.pozdrawiam

Przecież grzecznie Ci wyjaśniono wszystko. Żadnej awantury nie ma. Regulamin zabrania wstawiania nie swoich zdjęc i o kompromisie nie może byc tu mowy. Nikt rozsądny nie będzie się narażał na nieprzyjemności i sprawy w sądzie a następnie duże kary, tylko dlatego że pójdzie na kompromis i pozwoli na publikację  zdjęc, gdy autor na to nie wyraził zgody..

• Autor: dorotask Data: 2010-12-11 15:44:08

A wstawić cudzy przepis np. podwajając lub zmniejszając porcję i własne zdjęcie wolno ? Takie też są kilka znalazłam bo z nich korzystam i mogę podać zródło , ale lepiej napisać mam od koleżnaki a ona nie wie skąd !!!

• Autor: mini.is Data: 2010-12-11 18:20:04

Ludzie a wy dalej swoje....prosilam....zakonczcie to.... wkn wyjasnila wszystko wystarczajaco...ale nie....wy dalej drazycie .....to wlasnie mialam na mysli...zenada!.....powodzenia w dalszych dyskusjach :) i krystyno wstaw chociaz jeden przepis...tym sie lepiej popiszesz:)....moze z niego skorzystam:)

• Autor: Krystyna911 Data: 2010-12-11 20:09:01

Tak długo jesteś na forum i jeszcze nie widziałaś moich przepisów ? Było i to bardzo dużo. I wcale nie po to aby się nimi popisywać. Piszesz wcześniej o złośliwych odpowiedziach. A Twoje są całkowicie pozbawione złośliwości, prawda ? 

• Autor: Ala06 Data: 2010-12-11 21:39:58

Kobitki moze dacie juz spokuj , prosze:)  robi sie smieszno i zarazem straszno

• Autor: Krystyna911 Data: 2010-12-11 08:14:33

a żródło pojawiło się dopiero po moich wpisach

Przejdź do pełnej wersji serwisu