Forum

Pomysł czy Problem?

Wstawianie zdjęc, bez biblioteki obrazów

• Autor: Krystyna911 Data: 2010-12-11 09:37:33

Powstał problem z wstawianiem zdjęc na forum, z pominięciem biblioteki obrazów. Pracując na stacjonarnym komputerze nie mam mozliwości wstawiania zdjęc z dysku i posługuję sie zdjęciem z albumu picasa, bo widzę taką mozliwośc w ikonkach. Jeżeli to jest problem, to proponuję, aby po prostu zablokowac ikonkę, która to umozliwia i bedzie po kłopocie. Dopóki jest ta ikonka, uważam że mam taką możliwośc i tak wstawiam

• Autor: makusia Data: 2010-12-11 10:27:04

Wstawiając przez "bibliotekę obrazów" zdjęcia są oznaczone logo wielkiego żarcia, i to jest zabezpieczenie przed plagiatowaniem tychże, i są odpowiedniego rozmiaru. Ale Pampas na pewno wytłumaczy to lepiej.

• Autor: Pampas Data: 2010-12-11 11:57:05

Różnica pomiędzy wstawianiem zdjęć z zewnętrznych źródeł a poprzez bibliotekę obrazów polega głównie na tym, że przy tej drugiej metodzie:
    - są robione miniaturki powiększane poprzez kliknięcie,
    - można powiększenia zdjęć z całej strony oglądać na strzałeczki na powiększeniu,
    - program tworzy miniaturki zdjęć i pokazuje na liście przepisów / artykułów,
    - są tworzone ikonki ze zdjęciem, które pokazują się przy nazwie przepisu / artykułu.
    Wstawiając zdjęcie z zewnętrznego źródła tracisz te możliwości.

• Autor: ewka63 Data: 2010-12-11 13:40:46

no i tak jest super :))))

• Autor: Krystyna911 Data: 2010-12-11 14:12:22

mnie chodzi tylko i wyłącznie o forum a nie o przepisy (wolno z zewnętrzynych żródeł czy nie wolno. A jeżeli nie wolno to po co jest ikonka, która na to pozwala).
     Jaka różnica jest pomiędzy jednym i drugim, to też widzę. Ale jest też jedno malutkie "ale", Bardzo dobrze, że pojawia się napis portalu na zdjęciu (teraz myslę głównie o przepisach i wstawianiu przez bibliotekę) bo to chroni przynajmniej przed ich kradzieżą, tylko ten napis znajduje się na samym środku zdjęcia i często zasłania to co chciała bym aby było widoczne.

• Autor: Pampas Data: 2010-12-11 14:46:48

W zasadzie nie jest zabronione, ale nie jest zalecane. Jeżeli zdjęcia będą w rozsądnych rozmiarach nie rozwalających układu strony, to powinno być ok.
    Jest jeszcze jeden aspekt o którym zapomniałem wspomnieć. Wiele portali z których linkuje się zdjęcia kasuje je po jakimś czasie i staja się niedostępne dla użytkowników WŻ. Natomiast te wstawione przez bibliotekę zostaną na stałe.

• Autor: Krystyna911 Data: 2010-12-11 15:41:28

ja wstawiałam zdjęcia z mojego albumu w picasie i raczej nie rozwalały układu strony, bo mieściły się w jej ramach. A tak jak pisałam wyżej, na stacjonarnym komouterze mam problem ze zdjęciami na dysku, dlatego wstawiałam z picasy (tam zdjęcia mają naprawdę rozsądne rozmiary - oczywiście moim zdaniem). Wkleję teraz to samo zdjęcie, które było na forum, a które musiałam usunąć. Powiedz mi proszę jaki to rozmiar i czy takie może być, bo ja nie techniczna i naprawdę się na tym nie znam

• Autor: Pampas Data: 2010-12-13 08:59:50

Rozmiar jak na forum jest ok, ale picassa ma w ograniczoną pojemność albumu, więc pewnie i tak skasujesz za miesiąc te zdjęcia i wtedy przestaną być widoczne na forum. Zostaną dziury a to nie jest fajne z punktu widzenia czytelnika. I to jest główny powód dla którego nie powinno się wstawiać zdjęć w ten sposób.

Co do problemu z dostępem do zdjęć, to wydaje mi się, że jest tak troszkę na siłę albo z wygody. Bo w końcu zgranie zdjęć z albumu internetowego na chwilę na dysk nie jest nie wykonalne. Nawet jeżeli ten album nie ma specjalnej opcji, to każda przeglądarka ją ma. Wystarczy kliknąć na obrazku prawym guzikiem i wybrać opcję "zapisz obrazek jako ...".

• Autor: Krystyna911 Data: 2010-12-12 09:33:33

Podciagam w górę, w oczekiwaniu na odpowiedź :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu