Forum

Kuchenne porady

Rzadka masa orzechowa-Pomocy

  • Autor: Nryka Data: 2010-12-12 12:17:43

    Bardzo proszę o pomoc , zrobiłam masę orzechową , lecz wyszła mi za rzadka .Czy można ją  jeszcze uratować? Z góry dziękuję.

  • Autor: ewka63 Data: 2010-12-12 12:21:07

    A z jakiego przepisu robiłaś masę? jeśli ze stopionym masłem, to spróbuj włożyć do lodówki na kilkanaście minut.

  • Autor: Nryka Data: 2010-12-12 12:49:57

    Z przepisu alidab-masło dodaje się do ciepłej masy( cukier mleko i orzechy)

  • Autor: alidab Data: 2010-12-12 13:17:40

    Zagęszczenie tej masy to nie jest duży problem...:) Wystarczy, jak dodasz 2 -3 łyzki mielonych orzechów( do uzyskania właściwej konsystencji). Wcześniej masę podgrzej i do goracej dodaj orzechy.
    Powinno być dobrze...:)

  • Autor: Nryka Data: 2010-12-12 13:26:48

    Dzięki, idę robić

  • Autor: Kormag Data: 2010-12-12 12:27:01

    albo zagescic zmielonymi na pyl orzechami
    zadziala tak jak maka w sosie

  • Autor: Nryka Data: 2010-12-12 12:52:28

    a czy musiałabym masę zagotować?

  • Autor: joannaantoni Data: 2010-12-12 17:53:34

    Trzeba niezbyt miękką margarynę delikatnie rozetrzeć i połączyć z masą, wtedy ta zgęstnieje. Można też dodać łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w wodzie i zmieszać z masą i oczywiście dodatkowo trochę margaryny. :)

  • Autor: mysha2006 Data: 2010-12-12 23:24:25

    Ja uważam, że do wszelkich mas najlepsze jest masło. Nie lubię posmaku margaryny w ciastach.

     

Przejdź do pełnej wersji serwisu