kazdy przepis na makowca ma w skladnikach kasze manne, ktorej ja niestety nie mam.... musialabym sie doo polskiego sklepu wybierac i w ogole. zastawialam sie czy ta kasze czyms innym mozna zastapic.? maka ziemniaczana? no nie wiem... pomozcie prosze!!!!! :)
ja bym zastapila bulka tarta.Nigdy nie dodaje do makawca kasza manny, musze sobie poogladac te przepisy.Bulke z pewnoscia dodaje sie po to, zeby zwiazala nadmierna wilgoc w masie makowej, bulka tarta zrobi to samo:)
Witam,moze spróbujesz tej masy ; 50dag maku, 100g masła,1/2 szkl. miodu,3jajka .Mak sparzyć,i pozostawić na 12godz..Odcedzić na sicie,zmielić,dodać żółtka ubite z cukrem,roztopione masło, miód ,pianę z białek i babalie jak lubisz.Ja robie takie nadzienia do strucli.
kazdy przepis na makowca ma w skladnikach kasze manne, ktorej ja niestety nie mam.... musialabym sie doo polskiego sklepu wybierac i w ogole. zastawialam sie czy ta kasze czyms innym mozna zastapic.? maka ziemniaczana? no nie wiem... pomozcie prosze!!!!! :)
kasia
mąkę krupczatkę można dać zamiast manny
Mysle , ze jak kaszy manny nie mozna kupic to z krupczatka tez bedzie problem, w Niemczech np nie ma:)
Racja :)
Zawsze kupuje make "INSTANT", jest ona odpowiednikiem naszej krupczatki!
ja bym zastapila bulka tarta.Nigdy nie dodaje do makawca kasza manny, musze sobie poogladac te przepisy.Bulke z pewnoscia dodaje sie po to, zeby zwiazala nadmierna wilgoc w masie makowej, bulka tarta zrobi to samo:)
Pomyslalam sobie jeszcze, ze moizesz kupic jakas kaszke pszenna dla dzieci, to z pewnoscia bedzie podobne do kaszy manny, w Niemczech jest np "Pomps"
o! to jest dobry pomysl!!! chyba sie sklepu jutro wybiore i bede probowac. :)
dzieki za podpowiedz!
Nie widziałam szczerze przepisu na makowiec z kaszą manną może warto poszukać innego
no wlasnie znalezc nie moge, a na dodatek to ja mam mase z puszki :(
Może zapytaj specjalistów z WŻ albo poszperaj w necie życzę powodzenia
możesz zrobić mase budyniową czyli ugotowany budyń ostudzony i utarty z kostką masła bedzie bardzo podobne w smaku
makowiec z masa budynoiwa???A to ciekawe....
przepraszam źle przeczytałam myślałam że chodzi o metrowca
Witam,moze spróbujesz tej masy ; 50dag maku, 100g masła,1/2 szkl. miodu,3jajka .Mak sparzyć,i pozostawić na 12godz..Odcedzić na sicie,zmielić,dodać żółtka ubite z cukrem,roztopione masło, miód ,pianę z białek i babalie jak lubisz.Ja robie takie nadzienia do strucli.
ale ja mam gotowa mase z puszki. ale i tak oczywiscie dziekuje za pomoc!!:)