Forum

Kuchenne porady

Pomysły na prezenty

• Autor: irenab Data: 2010-12-14 14:46:49

Witam wszystkich Zarłoków.Po raz kolejny mam do Was prośbę i mam nadzieję że i tym razem mnie nie zawiedziecie...a więc...nie mam pomysłu na prezenty dla babci, i dziadka,myślałam coś upiec,ale co ???musiałoby być nie za bardzo trudne bo mistrzynią w kuchni niestety nie jestem,albo....kurcze sama nie nie wiem!!!

• Autor: aggusia35 Data: 2010-12-14 15:54:10

Irena bardzo dobry pomysł z tym pieczeniem. Zrób ciasteczka do tego jakieś opakowanie też można własnoręcznie zrobić. W moich przepisach masz przepis ciasteczka maślane banale w wykonaniu nie ma moziwości aby ten przepis ci nie wyszedł. :):) Moi dziadkowie i przyjaciele zawsze najbardziej się cieszą z ręcznie wykonanych prezentów.

• Autor: Wkn Data: 2010-12-14 18:23:01

Bardzo fajnie wygląda koszyczek z własnoręcznymi wyrobami - można do niego włożyć:
    konfiturę z własnoręczną etykietą i zakrętką zakrytą płótnem naciągniętym na gumkę
    ciasteczka ułożone na papierowym talerzyku i zapakowane w celofan związany rafią lub włożone w torebkę wykonaną z szarego pakowego papieru
    dla zapachu pomarańczę nabitą goździkami
    oraz domową nalewkę w ozdobionej butelce, o takiej:
    http://wielkiezarcie.com/article54006.html

• Autor: ulla* Data: 2010-12-15 10:42:15

Może się spodoba pomysł: Ładny karton bez pokrywki wyłożyć siankiem lub jakimś ładnym miękkim materiałem,układaj domowe wypieki i inne pomysły. Owiń to w jakiś ładny celofan,wepnij wstążki,kokardki itp. Widziałam gdzieś takie prezenty "tematyczne" lub kolorystycznie dobrane np.
    ciemne np. dla dziadka -domowe czekoladki,pralinki czy trufelki, domowe pierniczki w czekoladzie lub inne pierniczki (choinki,widoczki,domki) ,konfitura z jagód,nalewka z czarnej porzeczki lub czarnego bzu, może grzybki w occie....
    jasne np. dla babci -kilka mandarynek, konfitura z pomarańczy,kruche ciasteczka może różyczki z przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe46540.html , nalewka np.cytrynowa czy inna jasna, ...
    Słoiczki z konfiturami i nalewkami,też ozdobić i zrobić własnoręcznie tak jak link wyżej na butelki,super!
    Mi się te prezenty w jednym kolorze podobały,ładnie to wyglądało,można kombinować dalej
    np na czerwono- nalewka z malin,pierniczki nadziewane dżemem truskawkowym, słoiczek borówek itp... Najlepiej dobrać prezent do osoby obdarowywanej,co kto lubi to dać, bo może babcia woli ciemne czekoladki a dziadek jasne ciasteczka
    życzę udanych prezentów...

• Autor: ulla* Data: 2010-12-15 14:19:16

Może jeszcze takie-
    -orzechy i jakiś fajny drewniany dziadek do orzechów, w nietypowym kształcie;
    -suszone owoce owinięte w celofan i wstążeczki,
    -filiżanka np.całą w róże ze spodkiem w ładnym wzorze,łyżeczka,dobra herbata najlepiej sypana w ładnej puszce,do tego domowe ciasteczka różyczki z różaną marmoladą, to wszystko w celofan zawinąć,w górze wielką wstążką,
    -ekstra kubek z wielkim uchem,orygialny,do tego kawa jakaś ulubiona,może też w puszce, domowe pralinki, trufle,czy pierniki...zawinąć też w przeźroczysty celofan...
    -może drewniany,na stary styl młynek do kawy i kawa w ziarenkach, :)
    Zestawów takich prezentów można by wiele mnożyć,dopasować fajnie...
    Może coś wybierzesz..

• Autor: Wkn Data: 2010-12-16 22:27:39

Jedzeniowe prezenty są bardzo fajne. Pamiętam, jak się ucieszyłam, otrzymując kilka lat temu od znajomej maleńką ozdobną torebkę do pakowania prezentów wypełnioną po brzegi korzennymi rogalikami z marmoladą - pycha.
    Rok temu dostaliśmy od innych znajomych wielkie świąteczne pudło z pysznościami - były w nim piwa karmelowe, biszkopty podłużne rozpływające się w ustach, suszone maliny do herbaty, suszone pomidory, czarna sypana aromatyzowana herbata, wino jarzębinowe. Wszystko kupione osobno i skrzętnie zapakowane przez panią domu.
    Bywały też i wpadki - jeszcze inni znajomi wykosztowali się na gotowy kosz, w którym były 3 lub 4 gatunki sypanych herbat na wagę, owoce w rumie i nie pamiętam jeszcze co, a wszystko przez to, że owoce były zalane tanim pseudorumem, a herbat nie dało się pić, ponieważ były przearomatyzowane. Ach wiem, co tam jeszcze było - dostaliśmy sake, produkowane w Niemczech, które w temperaturze pokojowej było okropne, a po podgrzaniu obrzydliwe. Znajomych uwielbiamy, prezentu nie dało się spożyć, ale wspominamy go bardzo miło. Tylko szkoda ich pieniędzy. No ale bywa...

• Autor: irenab Data: 2010-12-22 20:58:27

Baaaardzo dziękuję za wszystkie pomysły,starczy mi ich na prezenty na kilka najbliższych lat:)Dziękuję!!!

Przejdź do pełnej wersji serwisu