Witam wszystkich Zarłoków.Po raz kolejny mam do Was prośbę i mam nadzieję że i tym razem mnie nie zawiedziecie...a więc...nie mam pomysłu na prezenty dla babci, i dziadka,myślałam coś upiec,ale co ???musiałoby być nie za bardzo trudne bo mistrzynią w kuchni niestety nie jestem,albo....kurcze sama nie nie wiem!!!
Irena bardzo dobry pomysł z tym pieczeniem. Zrób ciasteczka do tego jakieś opakowanie też można własnoręcznie zrobić. W moich przepisach masz przepis ciasteczka maślane banale w wykonaniu nie ma moziwości aby ten przepis ci nie wyszedł. :):) Moi dziadkowie i przyjaciele zawsze najbardziej się cieszą z ręcznie wykonanych prezentów.
Bardzo fajnie wygląda koszyczek z własnoręcznymi wyrobami - można do niego włożyć: konfiturę z własnoręczną etykietą i zakrętką zakrytą płótnem naciągniętym na gumkę ciasteczka ułożone na papierowym talerzyku i zapakowane w celofan związany rafią lub włożone w torebkę wykonaną z szarego pakowego papieru dla zapachu pomarańczę nabitą goździkami oraz domową nalewkę w ozdobionej butelce, o takiej: http://wielkiezarcie.com/article54006.html
Może się spodoba pomysł: Ładny karton bez pokrywki wyłożyć siankiem lub jakimś ładnym miękkim materiałem,układaj domowe wypieki i inne pomysły. Owiń to w jakiś ładny celofan,wepnij wstążki,kokardki itp. Widziałam gdzieś takie prezenty "tematyczne" lub kolorystycznie dobrane np. ciemne np. dla dziadka -domowe czekoladki,pralinki czy trufelki, domowe pierniczki w czekoladzie lub inne pierniczki (choinki,widoczki,domki) ,konfitura z jagód,nalewka z czarnej porzeczki lub czarnego bzu, może grzybki w occie.... jasne np. dla babci -kilka mandarynek, konfitura z pomarańczy,kruche ciasteczka może różyczki z przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe46540.html , nalewka np.cytrynowa czy inna jasna, ... Słoiczki z konfiturami i nalewkami,też ozdobić i zrobić własnoręcznie tak jak link wyżej na butelki,super! Mi się te prezenty w jednym kolorze podobały,ładnie to wyglądało,można kombinować dalej np na czerwono- nalewka z malin,pierniczki nadziewane dżemem truskawkowym, słoiczek borówek itp... Najlepiej dobrać prezent do osoby obdarowywanej,co kto lubi to dać, bo może babcia woli ciemne czekoladki a dziadek jasne ciasteczka życzę udanych prezentów...
Może jeszcze takie- -orzechy i jakiś fajny drewniany dziadek do orzechów, w nietypowym kształcie; -suszone owoce owinięte w celofan i wstążeczki, -filiżanka np.całą w róże ze spodkiem w ładnym wzorze,łyżeczka,dobra herbata najlepiej sypana w ładnej puszce,do tego domowe ciasteczka różyczki z różaną marmoladą, to wszystko w celofan zawinąć,w górze wielką wstążką, -ekstra kubek z wielkim uchem,orygialny,do tego kawa jakaś ulubiona,może też w puszce, domowe pralinki, trufle,czy pierniki...zawinąć też w przeźroczysty celofan... -może drewniany,na stary styl młynek do kawy i kawa w ziarenkach, :) Zestawów takich prezentów można by wiele mnożyć,dopasować fajnie... Może coś wybierzesz..
Jedzeniowe prezenty są bardzo fajne. Pamiętam, jak się ucieszyłam, otrzymując kilka lat temu od znajomej maleńką ozdobną torebkę do pakowania prezentów wypełnioną po brzegi korzennymi rogalikami z marmoladą - pycha. Rok temu dostaliśmy od innych znajomych wielkie świąteczne pudło z pysznościami - były w nim piwa karmelowe, biszkopty podłużne rozpływające się w ustach, suszone maliny do herbaty, suszone pomidory, czarna sypana aromatyzowana herbata, wino jarzębinowe. Wszystko kupione osobno i skrzętnie zapakowane przez panią domu. Bywały też i wpadki - jeszcze inni znajomi wykosztowali się na gotowy kosz, w którym były 3 lub 4 gatunki sypanych herbat na wagę, owoce w rumie i nie pamiętam jeszcze co, a wszystko przez to, że owoce były zalane tanim pseudorumem, a herbat nie dało się pić, ponieważ były przearomatyzowane. Ach wiem, co tam jeszcze było - dostaliśmy sake, produkowane w Niemczech, które w temperaturze pokojowej było okropne, a po podgrzaniu obrzydliwe. Znajomych uwielbiamy, prezentu nie dało się spożyć, ale wspominamy go bardzo miło. Tylko szkoda ich pieniędzy. No ale bywa...
Witam wszystkich Zarłoków.Po raz kolejny mam do Was prośbę i mam nadzieję że i tym razem mnie nie zawiedziecie...a więc...nie mam pomysłu na prezenty dla babci, i dziadka,myślałam coś upiec,ale co ???musiałoby być nie za bardzo trudne bo mistrzynią w kuchni niestety nie jestem,albo....kurcze sama nie nie wiem!!!
Irena bardzo dobry pomysł z tym pieczeniem. Zrób ciasteczka do tego jakieś opakowanie też można własnoręcznie zrobić. W moich przepisach masz przepis ciasteczka maślane banale w wykonaniu nie ma moziwości aby ten przepis ci nie wyszedł. :):) Moi dziadkowie i przyjaciele zawsze najbardziej się cieszą z ręcznie wykonanych prezentów.
Bardzo fajnie wygląda koszyczek z własnoręcznymi wyrobami - można do niego włożyć:
konfiturę z własnoręczną etykietą i zakrętką zakrytą płótnem naciągniętym na gumkę
ciasteczka ułożone na papierowym talerzyku i zapakowane w celofan związany rafią lub włożone w torebkę wykonaną z szarego pakowego papieru
dla zapachu pomarańczę nabitą goździkami
oraz domową nalewkę w ozdobionej butelce, o takiej:
http://wielkiezarcie.com/article54006.html
Może się spodoba pomysł: Ładny karton bez pokrywki wyłożyć siankiem lub jakimś ładnym miękkim materiałem,układaj domowe wypieki i inne pomysły. Owiń to w jakiś ładny celofan,wepnij wstążki,kokardki itp. Widziałam gdzieś takie prezenty "tematyczne" lub kolorystycznie dobrane np.
ciemne np. dla dziadka -domowe czekoladki,pralinki czy trufelki, domowe pierniczki w czekoladzie lub inne pierniczki (choinki,widoczki,domki) ,konfitura z jagód,nalewka z czarnej porzeczki lub czarnego bzu, może grzybki w occie....
jasne np. dla babci -kilka mandarynek, konfitura z pomarańczy,kruche ciasteczka może różyczki z przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe46540.html , nalewka np.cytrynowa czy inna jasna, ...
Słoiczki z konfiturami i nalewkami,też ozdobić i zrobić własnoręcznie tak jak link wyżej na butelki,super!
Mi się te prezenty w jednym kolorze podobały,ładnie to wyglądało,można kombinować dalej
np na czerwono- nalewka z malin,pierniczki nadziewane dżemem truskawkowym, słoiczek borówek itp... Najlepiej dobrać prezent do osoby obdarowywanej,co kto lubi to dać, bo może babcia woli ciemne czekoladki a dziadek jasne ciasteczka
życzę udanych prezentów...
Może jeszcze takie-
-orzechy i jakiś fajny drewniany dziadek do orzechów, w nietypowym kształcie;
-suszone owoce owinięte w celofan i wstążeczki,
-filiżanka np.całą w róże ze spodkiem w ładnym wzorze,łyżeczka,dobra herbata najlepiej sypana w ładnej puszce,do tego domowe ciasteczka różyczki z różaną marmoladą, to wszystko w celofan zawinąć,w górze wielką wstążką,
-ekstra kubek z wielkim uchem,orygialny,do tego kawa jakaś ulubiona,może też w puszce, domowe pralinki, trufle,czy pierniki...zawinąć też w przeźroczysty celofan...
-może drewniany,na stary styl młynek do kawy i kawa w ziarenkach, :)
Zestawów takich prezentów można by wiele mnożyć,dopasować fajnie...
Może coś wybierzesz..
Jedzeniowe prezenty są bardzo fajne. Pamiętam, jak się ucieszyłam, otrzymując kilka lat temu od znajomej maleńką ozdobną torebkę do pakowania prezentów wypełnioną po brzegi korzennymi rogalikami z marmoladą - pycha.
Rok temu dostaliśmy od innych znajomych wielkie świąteczne pudło z pysznościami - były w nim piwa karmelowe, biszkopty podłużne rozpływające się w ustach, suszone maliny do herbaty, suszone pomidory, czarna sypana aromatyzowana herbata, wino jarzębinowe. Wszystko kupione osobno i skrzętnie zapakowane przez panią domu.
Bywały też i wpadki - jeszcze inni znajomi wykosztowali się na gotowy kosz, w którym były 3 lub 4 gatunki sypanych herbat na wagę, owoce w rumie i nie pamiętam jeszcze co, a wszystko przez to, że owoce były zalane tanim pseudorumem, a herbat nie dało się pić, ponieważ były przearomatyzowane. Ach wiem, co tam jeszcze było - dostaliśmy sake, produkowane w Niemczech, które w temperaturze pokojowej było okropne, a po podgrzaniu obrzydliwe. Znajomych uwielbiamy, prezentu nie dało się spożyć, ale wspominamy go bardzo miło. Tylko szkoda ich pieniędzy. No ale bywa...
Baaaardzo dziękuję za wszystkie pomysły,starczy mi ich na prezenty na kilka najbliższych lat:)Dziękuję!!!