Kupiłam sobie nową stolnicę i chciałam spytać czy przed pierwszym użyciem trzeba ją jakoś zaimpregnować? macie jakies sposoby?
Ja nigdy nie impregnowałam swojej stolnicy. Tylko umyłam. Zresztą tak jak każde drewniane coś do kuchni :)
Wszystko co drewniane, kupione nowe smaruję olejem,jak trzeba to smaruje 2 lub 3 razy.
Ten olej nie spleśniej potem na tej stolnicy?
Ja tez smaruje olejem na samym poczatku, a jak duzo uzywam np. stoi mi deska na balcie (taki duzy kloc) to od czasu do czasu smaruje olejem.
Ja też smaruje wszystko co drewniane :)
i ja również!
Bardzo dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Posmarowałam 2 razy:)
A co daje smarowanie?Ja tam moim "drewnom" nie ułatwiam życia, co sie zmieści ładuję do zmywarki (stolnica nie wejdzie, a szkoda), jak zczarnieje kupię nowe...
Ekkore, moja stolnica ma juz ok.20 lat, jak pisałam niczym nigdy nie smaruję i wcale nie sczerniała:)Też właściwie nie wiem po co smarować ?Po co dziewczyny smarujecie ?
Moja ma trochę poniżej 15 - też nie zczarniała.Drewno czarnieje od nadmiaru wody - a stolnicy nie wepcham nigdzie, gdzie byłby nadmiar wody.Może olejenie ma na celu rodzaj impregnatu - aby nie chłonęło wody, nie pęczniało, nie czarniało...
Kupiłam sobie nową stolnicę i chciałam spytać czy przed pierwszym użyciem trzeba ją jakoś zaimpregnować? macie jakies sposoby?
Ja nigdy nie impregnowałam swojej stolnicy. Tylko umyłam. Zresztą tak jak każde drewniane coś do kuchni :)
Wszystko co drewniane, kupione nowe smaruję olejem,jak trzeba to smaruje 2 lub 3 razy.
Ten olej nie spleśniej potem na tej stolnicy?
Ja tez smaruje olejem na samym poczatku, a jak duzo uzywam np. stoi mi deska na balcie (taki duzy kloc) to od czasu do czasu smaruje olejem.
Ja też smaruje wszystko co drewniane :)
i ja również!
Bardzo dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Posmarowałam 2 razy:)
A co daje smarowanie?
Ja tam moim "drewnom" nie ułatwiam życia, co sie zmieści ładuję do zmywarki (stolnica nie wejdzie, a szkoda), jak zczarnieje kupię nowe...
Ekkore, moja stolnica ma juz ok.20 lat, jak pisałam niczym nigdy nie smaruję i wcale nie sczerniała:)
Też właściwie nie wiem po co smarować ?
Po co dziewczyny smarujecie ?
Moja ma trochę poniżej 15 - też nie zczarniała.
Drewno czarnieje od nadmiaru wody - a stolnicy nie wepcham nigdzie, gdzie byłby nadmiar wody.
Może olejenie ma na celu rodzaj impregnatu - aby nie chłonęło wody, nie pęczniało, nie czarniało...