Forum

Kuchenne porady

Pilnie poszukuję przepisu na szynkę peklowaną w samej soli kuchennej.

• Autor: monciakrk Data: 2010-12-15 12:15:02

Witajcie kobietki szynka już czeka a ja nigdzie nie mogę znaleźć przepisu na szynkę ale peklowaną w samej soli kuchennej bez peklosoli czy gdzieś znajdę taki przepis pomóżcie.

• Autor: gitan Data: 2010-12-15 12:31:57

Na 10 litrów wody 80 dag soli,ale zawsze dodaje trochę soli peklującej żeby szynka po uwędzeniu miała ładny kolor.Bez  soli peklującej szynka wychodzi szara.jakby była ze starego mięsa.

• Autor: monciakrk Data: 2010-12-15 12:58:09

O właśnie o to mi chodziło i ile dni w tym trzymać i czy zmieniać wodę?

• Autor: gitan Data: 2010-12-15 14:32:34

Wody się nie zmienia,tylko musi leżec w zimnym pomieszczeniu i trzeba  raz dziennie szprycowac,tzn nabieram do dużej strzykawki tej zalewy i wstrzykuje w mieso.Najlepiej jak mieso sie pekluje tydzień,ale było też wędzone po 3-4 dniach.i tę było dobre.

• Autor: gitan Data: 2010-12-15 14:39:50

Wodę trzeba zagotować,ja dodaję jeszcze liśc laurowy i ziele angielski.Jak woda przestygnie dodać sól i do zupełnie zimnej zalewy wkładam mięsko.

• Autor: BlackOnion Data: 2010-12-15 18:15:42

W samej soli to nie jest peklowanie tylko zasalanie. Oczywiście można, tylko po co ? Mięso będzie szare i nieapetyczne. Nie bój się peklosoli - jest tam 3% saletry. A i tak większość azotanów zostaje w wodzie :) a nie w mięsie. Podejrzewam , że więcej azotanów dostaje sie do Twojego organizmu jak zima jesz pędzoną zieleninę (sałata, dymka, etc..) pełną właśnie tych składników ze względu na brak światła.
    Tabelę peklowania masz tu : http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1327
    No i nie zapomnij dać ziół. Ja daję do szynki pieprz, tymianek, ziele ang., liść laurowy i jałowiec. No i oczywiście czosnek. Jak masz duży kawałek szynki ( zwłaszcza z kością ) to doskonale robi niewielki nastrzyk roztworu do peklowania do środka szynki (zwłaszcza wokół kości).

• Autor: monciakrk Data: 2010-12-16 06:24:55

Dziękuję bardzo za tak precyzyjne odpowiedzi no i właśnie boję się bardzo tych sztucznych konserwantów i dlatego robię szyneczki sama ale też i pędzę szczypiorek na oknie nie mam zbyt dużej wiedzy na ten temat ale konserwanty źle mi się kojarzą.Szyneczki od razu nawstrzykiwałam i dodałam te przyprawy oprócz tymianku i jałowca bo akurat nie miałam.Na kolorze szynek mi nie zależy.Zobaczę jakie mi wyjdą te szyneczki za kilka dni.Jeszcze raz dziękuję.

Przejdź do pełnej wersji serwisu