Idą święta, dla łatwości i przypomnienia wstawiam czasy gotowania w szybkowarze.
Autor: lajan Temat: Czasy gotowania w szybkowarze Data: 2010-01-22 05:21:46 WIELE OSÓB ZAINTERESOWANYCH JEST GOTOWANIEM W SZYBKOWARZE LECZ NIE WIEDZĄ ILE CZASU NALEŻY POŚWIĘCIĆ NA GOTOWANIE DANEJ POTRAWY.
CZAS LICZONY JEST OD MOMENTU ROZPOCZĘCIA SYCZENIA CZYLI GOTOWANIA
Mam nadzieję, że te informacje się przydadzą.Dodatkowo przypominam, że aby otworzyć gorący szybkowar należy go wstawić od razu do zimnej wody lub polać zimną wodą.
Piszesz Lajanie, że czas gotowania liczysz od chwili "syczenia" . Ja w moim starym szybkowarze miałam instrukcję z której wynikało, że potrawę należy zagotować w odkrytym naczyniu i dopiero po zagotowaniu przykryć i zmniejszyć ogień do minimum. Czy robisz tak samo ?
W moim szybkowarze czas liczy sie od momentu syczenia, zagotowuję potrawę przy zamkniętym szybkowarze. Jeśli chodzi o czas gotowania to poezja dla moich oczu:
GOŁĄBKI - 30min......
Przy moich łasuchach to bajka! Muszą być obowiązkowo co 2 tygodnie choć nie obraziliby sie gdyby były częściej. To był powód dla którego kupiłam szybkowar:)
Nigdy nie wstawiamy szybkowaru z parą do zimnej wody,gdyż może eksplodować.Można polewać zimną wodą na pokrywę i wypuszczać parę ten sposób jest szybki.
Idą święta, dla łatwości i przypomnienia wstawiam czasy gotowania w szybkowarze.
Autor: lajan
Temat: Czasy gotowania w szybkowarze
Data: 2010-01-22 05:21:46 WIELE OSÓB ZAINTERESOWANYCH JEST GOTOWANIEM W SZYBKOWARZE LECZ NIE WIEDZĄ ILE CZASU NALEŻY POŚWIĘCIĆ NA GOTOWANIE DANEJ POTRAWY.
CZAS LICZONY JEST OD MOMENTU ROZPOCZĘCIA SYCZENIA CZYLI GOTOWANIA
TABELA GOTOWANIA W MINUTACH W ILOŚCI 500 g.
1/MIĘSO WOŁOWE
1.1 Pieczeń duszona 25
1.2 Gulasz 20
1.3 Pieczeń 15
1.4 Klops 10
1.5 Rolada 20
1.6 Pieczeń z dzika 30
1.7 Ozór 40
1.8 Bitki 30
2/MIĘSO WIEPRZOWE
2.1 Pieczeń 20
2.2 Gulasz 20
2.3 Golonka 30
2.4 Zeberka 20
2.5 Wieprzowina gotowana 15
2.6 Flaki 15-20
3/MIĘSO CIELĘCE
3.1 Pieczeń 20
3.2 Gulasz 15
3.3 Ozór 30
3.4 Serce cielęce 25
3.5 Mięso cielęce duszone 25
3.6 Nerki 10
4/ DRÓB I DZICZYZNA
4.1 Kurczę 25
4.2 Kogut 25
4.3 Kurczę pieczone 15
4.4 Królik 20
4.5 Gołąb 10
4.6 Kaczka 25
4.7 Gęś 30
4.8 Zając 20
4.9 Sarna 25
4.10 Dzik 30
5/INNE POTRAWY
5.1Strączkowe nie moczone 25
5.2 Kasze /krupy/ 25
5.3 Grysik 5
5.4 Płatki owsiane 5
5.5 Kluski 7
5.6 Ryż 10
5.7 Zupa z drobiu 20
5.8 Zupa z wołowiny 25
5.9 Zupa ogonowa 30
6/RÓŻNE
6.1 Knedle 8
6.2 Ryby 8
6.3 Rosół 20
6.4 Grzyby od gatunku 10-25
7/JARZYNY
7.1 Groszek,fasolka 8
7.2 Fasolka szparagowa 5
7.3 Groch ,fasola 12
7.4 Kalafior 4
7.5 Karotka marchew 7
7.6 Marchew 12
7.7 Kalarepa 4
7.8 Kwaśna kapusta 8
7.9 Seler 8
7.10 Szparagi 5
7.11 Szpinak 3
7.12 Rzodkiew 8
7.13 Kapusta 8
7.14 Czerwone buraki 25
7.15 Ziemniaki 8
7.16 Ziemniaki w mundurkach 10
Mam nadzieję, że te informacje się przydadzą.Dodatkowo przypominam, że aby otworzyć gorący szybkowar należy go wstawić od razu do zimnej wody lub polać zimną wodą.
Piszesz Lajanie, że czas gotowania liczysz od chwili "syczenia" . Ja w moim starym szybkowarze miałam instrukcję z której wynikało, że potrawę należy zagotować w odkrytym naczyniu i dopiero po zagotowaniu przykryć i zmniejszyć ogień do minimum. Czy robisz tak samo ?
ziemniaki 8 min ? po 3 min. otworzyłam - i bryja:(
Zgadza się, ziemniaki po 8 minutach zamienią się w błotko;) Muszę poszukać w mojej instrukcji, i sprawdzę resztę;)
Wszystko zgodnie z instrukcją
niekoniecznie , metoda prób i błędów :)
W moim szybkowarze czas liczy sie od momentu syczenia, zagotowuję potrawę przy zamkniętym szybkowarze. Jeśli chodzi o czas gotowania to poezja dla moich oczu:
GOŁĄBKI - 30min......
Przy moich łasuchach to bajka! Muszą być obowiązkowo co 2 tygodnie choć nie obraziliby sie gdyby były częściej. To był powód dla którego kupiłam szybkowar:)
Nigdy nie wstawiamy szybkowaru z parą do zimnej wody,gdyż może eksplodować.Można polewać zimną wodą na pokrywę i wypuszczać parę ten sposób jest szybki.