Forum

Kuchenne porady

Przechowywanie piernika

• Autor: noclegi2008 Data: 2010-12-16 18:33:18

Upiekłam piernik na święta,napiszcie jak go przechować?

• Autor: niebieska-różyczka Data: 2010-12-16 19:44:18

U nas zawsze  piecze się piernik przed samymi świętami, a przechowuje się go  w chłodnym miejscu w torbie foliowej. Nawet jak troszkę z zimna się ściśnie, to potem ukrojony jak chwilę postoi, jest bardzo mięciutki:)

• Autor: irenab Data: 2010-12-16 20:50:20

U nas zawsze piecze się piernik przed samymi świętami, a
    przechowuje się go w chłodnym miejscu w torbie foliowej. Nawet
    jak troszkę z zimna się ściśnie, to potem ukrojony jak chwilę postoi,
    jest bardzo mięciutki:)

Niebieska-Różyczko a mogłabyś mi napisać jak przechowywać Twoje pierniczki http://wielkiezarcie.com/recipe38624.html bo chciałabym je zrobić a nie bardzo wiem jak je przechowywać.

• Autor: Olciaa Data: 2010-12-16 21:00:35

Różyczka napisala w przepisie " przechowywac w blaszanym pudełku lub tekturowym"

• Autor: irenab Data: 2010-12-16 21:09:52

Różyczka napisala w przepisie " przechowywac w blaszanym pudełku lub
    tekturowym"

Troszkę źle napisałam to pytanie chodziło mi o to czy jeżeli jutro bym je zrobiła to czy do świąt nic im nie będzie dolegało???i tak długo można te pierniczki przechowywać???

• Autor: Olciaa Data: 2010-12-16 21:48:35

nie wiem jak zachowaja sie te pierniczki z przepisu różyczki,ale my z moja mama zawsze piekłyśmy pierniki z 2 kg maki! ogromna ilosc. jadłyśmy je do marca hi hi:)

• Autor: irenab Data: 2010-12-17 08:15:26

Myślałam że może Różyczka mi może odpisze ale widocznie nie zagląda już w ten wątek,a moje pytania dlatego takie dziwne bo ja...pierwszy raz będę piekła pierniczki i nie wiem czego mam sie spodziewać.Mimo wszystko i tak spróbuję je zrobić,mam nadzieję że się udadzą. Olciaa WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO,WESOŁYCH ŚWIĄT !!!

• Autor: Wkn Data: 2010-12-17 08:39:30

O przechowywaniu pisze autorka w przepisu.
    Odpowiem Ci na temat długości przechowywania oraz czasu mięknięcia, ponieważ zerknęłam do przepisu - jest dość standardowy, u siebie mam bardzo podobny, więc mogę Ci napisać, jak ja przechowuję.
    Z jednej strony ciasto Różyczki ma więcej jajek niż moje, więc pierniczki Różyczki powinny wyjść nieco gładsze, bardziej elastyczne, a zarazem trudniej mięknące. ALE to ciasto ma zamiast miodu prawdziwego sztuczny, a on powoduje, że pierniczki powinny być bardziej miękkie (i elastyczne :)) od tych pieczonych na miodzie prawdziwym.

Pierniczki jakiekolwiek najlepiej przechowywać w zamknięciu (metalowa puszka, ewentualnie plastikowe pudełko, a nawet szczelne zawinięcie w reklamówkę) - mogą tak sobie leżakować nawet kilka miesięcy i nadal są smaczne. Najlepsze oczywiście przez pierwszy miesiąc :)

Przed podaniem, wyjmujemy je nawet kilka dni wstecz i rozkładamy na talerzach - będą sobie miękły.
    A my chodziny i podjadamy, zastanawiając, jakie nam najbardziej smakują, czy takie lekko chrupiące, czy trochę bardziej miękkie, czy już zupełnie skruszałe i rozpływające się w ustach po kilku dniach wylegiwania się na stole :)
    Smacznego!

• Autor: noclegi2008 Data: 2010-12-17 09:30:16

Dzięki za wyczerpującą odpowiedż.Pozdrawiam!

• Autor: irenab Data: 2010-12-17 18:04:35

Dziękuję za odpowiedź. 

• Autor: anka78 Data: 2010-12-20 19:56:53

Ja po upieczeniu pierników przekładam do pojemników i daję po kawałku skórki z jabłka i są miękkie po około 5 dniach.

• Autor: niebieska-różyczka Data: 2010-12-20 20:30:26

Wkn dziękuję za odpowiedź:) w zeszłym roku znalazłam jeszcze kilka pierniczków w puszce w lutym, po otwarciu pięknie pachniały i były mięciutkie , zjadłam wszystkie:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu