Mało u nas przepisów na suma na stronie. Kupiłam, mam jakiś wstępny pomysł, w jaki sposób tę rybę przyrządzić, ale aby uniknąć ewentualnych wpadek, chciałabym spytać Was o sprawdzone sposoby na suma. Różne o nim krążą opinie. Jedni mówią, że mięso tej drapieżnej i śmieciożernej ryby, która zgarnie z mułu wszystko, co jej po drodze do pyska podczas pływania wpadnie, jest bardzo delikatne i smaczne. Inni twierdzą, że smak zależy od czystości wód, w jakich ryba zostanie złowiona. Niektórzy zarzekają się, że sum gorszy od pangi - i smakuje dokładnie tak samo jak padlina, którą często się żywi. Czy próbowaliście tej ryby, w jaki sposób przygotowanej i jak ją oceniacie pod względem smaku?
Niestety, nie podpowiem, bo jeszcze nigdy nie jadłam suma. Chociaż zauroczona ostatnio przyrządzonym sandaczem z pewnością zrobiłabym tak samo. Chcesz go podać na ciepło czy na zimno?
Chcę go podać na ciepło w pierwszy dzień świąt jako alternatywę mięsa. Więc pieczony w dowolnym sosie lub duszony w jasnym sosie. Bo na zimno będę mieć karpia w grzybowej galarecie z sosem śmietanowo-majonezowym z kaparami i zielonym lub czerwonym pieprzem oraz dorsza albo pstrąga pod czerwonym sosem warzywnym
Jadlam juz suma i byl bardzo dobry. Byl przyrzadzony bardzo skromnie na masle usmazony, tylko w mace otulony. Wégorz tez jada padline, a jaki smaczny?? !!! Swinki jedza odpadki.. kuchenne... a w ich chlewikach nie pachnie zbyt przyjemnie..wiec.. nie zrazaj sie, bedzie smaczne :)) To jaki tam byl do Was adres..na tego suma przylece!!! :)))
Ja stosuję zasadę jak nie wiem jak doprawić rybkę lub mięsko to ścieram warzywa marchew seler pietruszkę cebulkę obkładam na 24h potem doprawam przyprawami.
zamarynowany w czosnku przez noc. nastepnie pokrojony na kawalki -- maja byc rozmiarow odpowiednich do gustu :) zapiekane w piekarniku z pieczarkami :) mniam !!! :) ewentualnie mozesz podsmazyc na srednim ogniu po 4-6 minut z kazdej strony :) ja wole dodac sosik z kaparow do tego :) mozna rowniez zamarynowac na ostro :)):):):):)
Jadłam jako pulpety w rosole.Były przepyszne.Robiła je moja teściowa i od tamtej pory polubiłam wszelkie zupy rybne.Wcześniej były dla mnie niejadalne.
Mało u nas przepisów na suma na stronie. Kupiłam, mam jakiś wstępny pomysł, w jaki sposób tę rybę przyrządzić, ale aby uniknąć ewentualnych wpadek, chciałabym spytać Was o sprawdzone sposoby na suma.
Różne o nim krążą opinie. Jedni mówią, że mięso tej drapieżnej i śmieciożernej ryby, która zgarnie z mułu wszystko, co jej po drodze do pyska podczas pływania wpadnie, jest bardzo delikatne i smaczne.
Inni twierdzą, że smak zależy od czystości wód, w jakich ryba zostanie złowiona.
Niektórzy zarzekają się, że sum gorszy od pangi - i smakuje dokładnie tak samo jak padlina, którą często się żywi.
Czy próbowaliście tej ryby, w jaki sposób przygotowanej i jak ją oceniacie pod względem smaku?
Niestety, nie podpowiem, bo jeszcze nigdy nie jadłam suma. Chociaż zauroczona ostatnio przyrządzonym sandaczem z pewnością zrobiłabym tak samo.
Chcesz go podać na ciepło czy na zimno?
Chcę go podać na ciepło w pierwszy dzień świąt jako alternatywę mięsa. Więc pieczony w dowolnym sosie lub duszony w jasnym sosie.
Bo na zimno będę mieć karpia w grzybowej galarecie z sosem śmietanowo-majonezowym z kaparami i zielonym lub czerwonym pieprzem oraz dorsza albo pstrąga pod czerwonym sosem warzywnym
Jadlam juz suma i byl bardzo dobry. Byl przyrzadzony bardzo skromnie na masle usmazony, tylko w mace otulony. Wégorz tez jada padline, a jaki smaczny?? !!! Swinki jedza odpadki.. kuchenne... a w ich chlewikach nie pachnie zbyt przyjemnie..wiec.. nie zrazaj sie, bedzie smaczne :)) To jaki tam byl do Was adres..na tego suma przylece!!! :)))
Ja stosuję zasadę jak nie wiem jak doprawić rybkę lub mięsko to ścieram warzywa marchew seler pietruszkę cebulkę obkładam na 24h potem doprawam przyprawami.
zamarynowany w czosnku przez noc.
nastepnie pokrojony na kawalki -- maja byc rozmiarow odpowiednich do gustu :)
zapiekane w piekarniku z pieczarkami :) mniam !!! :)
ewentualnie mozesz podsmazyc na srednim ogniu po 4-6 minut z kazdej strony :)
ja wole dodac sosik z kaparow do tego :)
mozna rowniez zamarynowac na ostro :)):):):):)
pozdr xx
Jadłam jako pulpety w rosole.Były przepyszne.Robiła je moja teściowa i od tamtej pory polubiłam wszelkie zupy rybne.Wcześniej były dla mnie niejadalne.