Forum

Kuchenne porady

Peklowanie malego kawalka miesa

• Autor: Ania86y Data: 2010-12-17 20:23:39

Kochani dlaczego nie warto peklowac mniejszego niz 2 kg.kawalka miesa?chcialabym zapeklowac 80dkg schabu

• Autor: jolka60 Data: 2010-12-17 20:52:16

Aniu,ale przede wszystkim co chcesz zrobić póżniej z tym mięsem-piec,,dusic,grilować czy wędzić?Teoretycznie możesz zapeklować i pół kilograma,tylko czy póżniej opłaca sie np uruchamiac piekarnik dla tak małej ilości mięsa,nie mówiąc juz o wędzeniu.Po 'obróbce termicznej zostanie ci go garstka. .

• Autor: Ania86y Data: 2010-12-17 20:57:34

Jolu dla 2 osob nie potrzebuje wiecej,mieso chce upiec jako wedline a zamrozic nie mam miejsca gdzie.Czyli moge zapeklowac i taki kawalek,wiec dziekuje za pdpowiedz.Moze znacie proporcje przypraw i wody na taka ilosc.

• Autor: Zbyh 1 Data: 2010-12-17 21:26:38

Aniu zapeklować możesz nawet 10 dkg mięsa, tylko podstawowe pytanie-po co? Jeśli chcesz piec mięso to niewskazane jest jego peklowanie, ponieważ w wysokiej temp zachodzę niekorzystne procesy w mięsie zapeklowanym. Peklowanie powoduje jedynie to , że mięso jest w środku różowe i nic więcej. Jeśli jednak upierasz się przy peklowaniu to proponuję stosować ok 1,7 dkg peklosoli na kilogram mięsa przy peklowaniu suchym a jeśli chcesz stosować peklowanie tzw. mokre to należy przygotować solankę o stężeniu 8% czyli na 1 l wody 8dkg peklosoli i w tej solance umieścić mięso na ok 3 dni. Schab jest cienki więc nie ma potrzeby dłużej. Do solanki możesz dać czosnek, liść laurowy, ziele ang i kolendrę oraz łyżeczkę maggi.Solanki przygotuj tyle aby tylko przykryła mięso w możliwie małym(dopasowanym) naczyniu. Peklowanie w temp 6-10 st C

• Autor: Ania86y Data: 2010-12-17 21:34:08

Dziekuje Ci bardzo za wyczerpujaca odpowiedz,jezeli niewskazane jest pieczenie peklowanego miesa nie bede go piekla,przyrzadze w inny sposob.

• Autor: jolka60 Data: 2010-12-18 19:16:43

Aniu,taki elaborat napisałam do Ciebie na PV i...wcięło go.Jeśli chcesz,a internet mi jutro będzie działał,napiszę jeszcze raz.Pozdrawiam.

• Autor: Mazba Data: 2011-02-17 21:39:58

Peklowanie powoduje niekorzystne procesy w wysokiej temperaturze? Często pelkuję przed duszeniem, bądź pieczeniem mięso i to prawie każde mięso pekluję (tylko wołowiny pieczeniowej nie pekluję), a robie to nie dla "różowego koloru" lecz dla smaku i aromatu. Pekluję "na sucho" i robię to, bo tak robiła moja mama, moja babcia (kiedyś nie było lodówek) ale na wsiach były zimne pojemne piwnice, a których można było ustawiać ogromne beczki z zapeklowanym mięsem i tak sobie stały miesiącami. Brało się z nich gdy było potrzeba i tyle.

Poza tym pieczeń z  mięsa pelkowanego mi bardziej smakuje niźli niepeklowanego. Jest aromatyczna. Pachnie czosnkiem i majerankiem. Nie osiągnie się tego efektu dodająć te przyprawy podczas pieczenia.

tak na marginesie dodam, że moja babcia zmarła mając ukończone 98 lat, a lekarza widziała tylko raz w życiu, w czasie wojny i był to dentysta.

W związku z powyższym mam pytanie: o jakie "niekorzystne procesy" chodzi?

Przejdź do pełnej wersji serwisu