Forum

Kuchenne porady

drożdżowe a termoobieg?? pomocy

  • Autor: a-g-a-76 Data: 2010-12-19 13:12:50

    Mam piekarnik elektryczny i nbie mogę sobie poradzić z ciastem drożdzowym. Jak ustawiacie piekarnik: grzanie górą i dołem czy termoobieg czy jak i ile wtedy pieczecie. Bardzo prosze o porady o osoby,które piekły ciasto drożdżowe w takim piekarniku :) i ciasto wyszło.....pozdrawiam

  • Autor: Glumanda Data: 2010-12-19 13:50:21

    Drozdzowe pieknie wychodzi na termoobiegu. Ustaw temp. troche nizej tzn jakis 160° i nagrzej piekarnik aby nie wstawiac ciasta do zimnego piekarnika. Gdy pieczesz drozdzowe w zbyt goracym piekarniku one szybko spieka sie od zewnatrz i nie ma sily potem aby rosnac ew. popeka. Drozdzowe ciasto z kruszonka, porcja ciasta z 500g maki na blasze - pieke ok 30 minut.

  • Autor: Alll Data: 2010-12-19 14:13:22

    Mniammmm.......ale apetyczne ciacho :))))))
    Danusiu to teraz upieczone?

  • Autor: agness Data: 2010-12-19 14:20:32

    Ja wszystkie ciasta pieke na termoobiegu i zawsze wychodzą.Drożdzowe 150st

  • Autor: werdandii Data: 2010-12-19 15:40:47

    Ja wszystkie ciasta pieke na termoobiegu i zawsze wychodzą.Drożdzowe 150st

    .... wszystkie ? biszkoptowe też ?

  • Autor: basilek Data: 2010-12-19 15:58:42

    Co prawda to pytanie nie do mnie, ale też korzystam z termoobiegu i biszkopt zawsze piekę przy temperaturze 150 st. C, oczywiście z włączonym termoobiegiem. Robię to też z wszystkimi ciastami kruchymi i drożdżowymi, i piernikiem też. I zawsze termoobieg ustawiam na 150 st. C.

  • Autor: a-g-a-76 Data: 2010-12-19 17:08:15

    dzięki za pomoc :) zaraz zrobię drugi raz według Waszych wskazówek, pozdrawiam

  • Autor: werdandii Data: 2010-12-19 19:50:45

    Co prawda to pytanie nie do mnie, ale też korzystam z termoobiegu i
    biszkopt zawsze piekę przy temperaturze 150 st. C, oczywiście z
    włączonym termoobiegiem. Robię to też z wszystkimi ciastami kruchymi i
    drożdżowymi, i piernikiem też. I zawsze termoobieg ustawiam na 150 st. C.

    ... biszkopt  nie opada ?
    mam wiele obaw...ale czas najwyższy sprawdzić :)))))

  • Autor: a-g-a-76 Data: 2010-12-19 22:06:41

    Zrobiłam. 150 stopni +  tremoobieg - tak jak pisałyście i urosło pięknie. dzięki, dzięki, dzięki... :)))

  • Autor: Glumanda Data: 2010-12-20 09:14:38

    Fajnie, ze wszystko wyszlo..tylko nie rozumie tego komentarza, ktory napisalas do dorotaxx:

    Przepis Biszkopty na tort Dorotaxx 2010-12-19 22:41:36 a-g-a-76 Mam piekarnik elektryczny. Jaki powinnam go ustawić? Grzanie dołem , górą czy termoobieg? Ile stopni i jak długo? prosze o podpowiedź :)

    Spojrz na goodzine?? 22:41 a ten wpis, w twoim wlasnym watku dodalas o 22:06 .. ze niby wszystko wyszlo..i dziekuje..

    Robisz cos? czy tez nie?? trudno sie polapac. Mimo wszystko zycze sukcesow na terenie kulinarno-cukierniczym.

  • Autor: makusia Data: 2010-12-20 11:29:13

    A-g-a, pytała o drożdżowe, i pewnie to jej się udało, a pytanie zadała Dorocie do ciasta biszkoptowego:) Tak ja to zrozumiałam:)

  • Autor: Glumanda Data: 2010-12-20 13:45:02

    W glownym watku pytanie dotyczy drozdzowego, to fakt. A-g-a podpiela sie jednak w dyskusji m.in. o biszkopcie.. a ja zbyt szybko zareagowalam.. mam nadzieje, ze mi wybaczycie??

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-12-19 21:25:38

    Prawie wszystkie ciasta piekę w termoobiegu. Generalna zasada to ustawienie temperatury o 20 - 25 stopni niżej niż zakłada przepis. Jedynie chleb piekę zawsze bez termoobiegu

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2010-12-21 15:56:27

    W termoobiegu temperatura wychodzi wyższa niż przewidziana, dlatego skracamy czas. Można na maksa włączyć termoobieg, a potem dół albo góra na dopieczenie w niższej temperaturze.

Przejdź do pełnej wersji serwisu