Mam piekarnik elektryczny i nbie mogę sobie poradzić z ciastem drożdzowym. Jak ustawiacie piekarnik: grzanie górą i dołem czy termoobieg czy jak i ile wtedy pieczecie. Bardzo prosze o porady o osoby,które piekły ciasto drożdżowe w takim piekarniku :) i ciasto wyszło.....pozdrawiam
Drozdzowe pieknie wychodzi na termoobiegu. Ustaw temp. troche nizej tzn jakis 160° i nagrzej piekarnik aby nie wstawiac ciasta do zimnego piekarnika. Gdy pieczesz drozdzowe w zbyt goracym piekarniku one szybko spieka sie od zewnatrz i nie ma sily potem aby rosnac ew. popeka. Drozdzowe ciasto z kruszonka, porcja ciasta z 500g maki na blasze - pieke ok 30 minut.
Co prawda to pytanie nie do mnie, ale też korzystam z termoobiegu i biszkopt zawsze piekę przy temperaturze 150 st. C, oczywiście z włączonym termoobiegiem. Robię to też z wszystkimi ciastami kruchymi i drożdżowymi, i piernikiem też. I zawsze termoobieg ustawiam na 150 st. C.
Co prawda to pytanie nie do mnie, ale też korzystam z termoobiegu i biszkopt zawsze piekę przy temperaturze 150 st. C, oczywiście z włączonym termoobiegiem. Robię to też z wszystkimi ciastami kruchymi i drożdżowymi, i piernikiem też. I zawsze termoobieg ustawiam na 150 st. C.
... biszkopt nie opada ? mam wiele obaw...ale czas najwyższy sprawdzić :)))))
W glownym watku pytanie dotyczy drozdzowego, to fakt. A-g-a podpiela sie jednak w dyskusji m.in. o biszkopcie.. a ja zbyt szybko zareagowalam.. mam nadzieje, ze mi wybaczycie??
Prawie wszystkie ciasta piekę w termoobiegu. Generalna zasada to ustawienie temperatury o 20 - 25 stopni niżej niż zakłada przepis. Jedynie chleb piekę zawsze bez termoobiegu
W termoobiegu temperatura wychodzi wyższa niż przewidziana, dlatego skracamy czas. Można na maksa włączyć termoobieg, a potem dół albo góra na dopieczenie w niższej temperaturze.
Mam piekarnik elektryczny i nbie mogę sobie poradzić z ciastem drożdzowym. Jak ustawiacie piekarnik: grzanie górą i dołem czy termoobieg czy jak i ile wtedy pieczecie. Bardzo prosze o porady o osoby,które piekły ciasto drożdżowe w takim piekarniku :) i ciasto wyszło.....pozdrawiam
Drozdzowe pieknie wychodzi na termoobiegu. Ustaw temp. troche nizej tzn jakis 160° i nagrzej piekarnik aby nie wstawiac ciasta do zimnego piekarnika. Gdy pieczesz drozdzowe w zbyt goracym piekarniku one szybko spieka sie od zewnatrz i nie ma sily potem aby rosnac ew. popeka. Drozdzowe ciasto z kruszonka, porcja ciasta z 500g maki na blasze - pieke ok 30 minut.
Mniammmm.......ale apetyczne ciacho :))))))
Danusiu to teraz upieczone?
Ja wszystkie ciasta pieke na termoobiegu i zawsze wychodzą.Drożdzowe 150st
Ja wszystkie ciasta pieke na termoobiegu i zawsze wychodzą.Drożdzowe 150st
.... wszystkie ? biszkoptowe też ?Co prawda to pytanie nie do mnie, ale też korzystam z termoobiegu i biszkopt zawsze piekę przy temperaturze 150 st. C, oczywiście z włączonym termoobiegiem. Robię to też z wszystkimi ciastami kruchymi i drożdżowymi, i piernikiem też. I zawsze termoobieg ustawiam na 150 st. C.
dzięki za pomoc :) zaraz zrobię drugi raz według Waszych wskazówek, pozdrawiam
Co prawda to pytanie nie do mnie, ale też korzystam z termoobiegu i
... biszkopt nie opada ?biszkopt zawsze piekę przy temperaturze 150 st. C, oczywiście z
włączonym termoobiegiem. Robię to też z wszystkimi ciastami kruchymi i
drożdżowymi, i piernikiem też. I zawsze termoobieg ustawiam na 150 st. C.
mam wiele obaw...ale czas najwyższy sprawdzić :)))))
Zrobiłam. 150 stopni + tremoobieg - tak jak pisałyście i urosło pięknie. dzięki, dzięki, dzięki... :)))
Fajnie, ze wszystko wyszlo..tylko nie rozumie tego komentarza, ktory napisalas do dorotaxx:
Spojrz na goodzine?? 22:41 a ten wpis, w twoim wlasnym watku dodalas o 22:06 .. ze niby wszystko wyszlo..i dziekuje..
Robisz cos? czy tez nie?? trudno sie polapac. Mimo wszystko zycze sukcesow na terenie kulinarno-cukierniczym.
A-g-a, pytała o drożdżowe, i pewnie to jej się udało, a pytanie zadała Dorocie do ciasta biszkoptowego:) Tak ja to zrozumiałam:)
W glownym watku pytanie dotyczy drozdzowego, to fakt. A-g-a podpiela sie jednak w dyskusji m.in. o biszkopcie.. a ja zbyt szybko zareagowalam.. mam nadzieje, ze mi wybaczycie??
Prawie wszystkie ciasta piekę w termoobiegu. Generalna zasada to ustawienie temperatury o 20 - 25 stopni niżej niż zakłada przepis. Jedynie chleb piekę zawsze bez termoobiegu
W termoobiegu temperatura wychodzi wyższa niż przewidziana, dlatego skracamy czas. Można na maksa włączyć termoobieg, a potem dół albo góra na dopieczenie w niższej temperaturze.