Chciałam dziś zrobić polewę do dekoracji pierniczków, ale okazuje się, że dziś mija data ważności na śmietanie 30%. Nie mam możliwości wyskoczyć na zakupy po nową. Czy nic się nie stanie do świąt z tą polewą? Ma może ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie??
Data waznosci, to data oznaczajaca minimalny okres przydatnosci do spozycia.. ale jesli towar spozywczy jest przechowywany zgodnie z jego potrzebami, tudziez - smietana - lodowka - Mozna smialo uzyc takiej smietany, bo nic jej nie jest. Niejednokrotnie zdarza sie, ze cos jest jeszcze wazne wg stempelka a jest juz zepsute. Taka data jest umowna.Co innego jest z rybami, na ktorych opakowaniach widnieje - Nalezy spozyc przed xx.xx.xx Wesolych Swiat.:)
Chciałam dziś zrobić polewę do dekoracji pierniczków, ale okazuje się, że dziś mija data ważności na śmietanie 30%. Nie mam możliwości wyskoczyć na zakupy po nową. Czy nic się nie stanie do świąt z tą polewą? Ma może ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie??
Jeśli była przechowywana w lodówce to napewno będzie dobra.
Data waznosci, to data oznaczajaca minimalny okres przydatnosci do spozycia.. ale jesli towar spozywczy jest przechowywany zgodnie z jego potrzebami, tudziez - smietana - lodowka - Mozna smialo uzyc takiej smietany, bo nic jej nie jest. Niejednokrotnie zdarza sie, ze cos jest jeszcze wazne wg stempelka a jest juz zepsute. Taka data jest umowna.Co innego jest z rybami, na ktorych opakowaniach widnieje - Nalezy spozyc przed xx.xx.xx
Wesolych Swiat.:)
Ślicznie Wam dziękuję za odpowiedź. Wieczorem jak dzieci pójdą spać zabieram się do roboty.
Jak ją przetworzysz, to nic nie będzie polewę możesz spokojnie zrobić !