Konto tineczki zablokowane, a ja nie doczytałam wcześniej, że w składzie tego tortu http://wielkiezarcie.com/recipe60467.html są matiasy szwedzkie. Do Ikei już się nie wybiorę, a bardzo chciałabym go zrobić.
Moje pytania w związku z tym: Czy ktoś już go robił? Czy ktoś używał matiasów szwedzkich, jeśli tak to czym się różnią od naszych popularnych?
Teść mi często przysyła matiasy ale tylko ja je jem i to nie wszystkie. Szwedzi maja zalewy slodko korzenne i nie wszystkim to smakuje. te ktore przysłał ostatnio miały smak slodko anyzkowy. Ja bym nie ryzykowała i zrobiła z naszych matiasow
Tak mi coś właśnie świtało, zastanawiałam się czy nie ugotować jakiejś takiej słodkawo-korzennej zalewy i nie wrzucić naszych zwykłych matiasów, żeby przeszły.
Jak dostanie powiadomienie - to już sobie poradzimy. Na wszelki wypadek napisałam jej jeszcze - żeby się spodziewała. Jak nie dostanie (kiedys mówiła, że u niej z tym było różnie) - przekopiuję jej to z przepisu
szwedzkie matiasy tak jak i norweskie są słodkawe z cebulką o tym samym smaku. mieszkam w norwegii i jest tutaj czasem kłopot dostać takie jak nasze w polsce...
Konto tineczki zablokowane, a ja nie doczytałam wcześniej, że w składzie tego tortu http://wielkiezarcie.com/recipe60467.html są matiasy szwedzkie. Do Ikei już się nie wybiorę, a bardzo chciałabym go zrobić.
Teść mi często przysyła matiasy ale tylko ja je jem i to nie wszystkie. Szwedzi maja zalewy slodko korzenne i nie wszystkim to smakuje. te ktore przysłał ostatnio miały smak slodko anyzkowy. Ja bym nie ryzykowała i zrobiła z naszych matiasow
Tak mi coś właśnie świtało, zastanawiałam się czy nie ugotować jakiejś takiej słodkawo-korzennej zalewy i nie wrzucić naszych zwykłych matiasów, żeby przeszły.
mozesz tak zrobic:)
Zadaj Tineczce pytanie pod przepisem - podobno dostaje komentarze na maila.
Da radę poradzić.
tak zrobię :)
Tineczka dostaje powiadomienia o komentarzach na maila ale nie może wejść w te przepisy i na nie odpowiedzieć. Tak zrozumiałam.
Jak dostanie powiadomienie - to już sobie poradzimy.
Na wszelki wypadek napisałam jej jeszcze - żeby się spodziewała.
Jak nie dostanie (kiedys mówiła, że u niej z tym było różnie) - przekopiuję jej to z przepisu
Dzięki za pomoc!
Odpowiedź juz masz - łącznie z przepisem
szwedzkie matiasy tak jak i norweskie są słodkawe z cebulką o tym samym smaku. mieszkam w norwegii i jest tutaj czasem kłopot dostać takie jak nasze w polsce...