Forum

Kuchenne porady

piernik pomocy!

  • Autor: Izunia_1985 Data: 2010-12-20 19:08:54

    W tamtym roku robiłam ciasto na piernik, niestety nie udało się upiec. W przepisie jest napisane że powinien leżakować min. miesiąc. Mój leżakował rok. Czy jest jeszcze dobry?? Mogęspokojnie upiec??

  • Autor: kokarda Data: 2010-12-20 19:30:57

    wow :D ja bym z ciekawości zaeksperymentowała :D jak będzie śmierdziało podczas pieczenia to wywal :]

  • Autor: jareksz Data: 2010-12-20 19:45:56

    Skoro przez rok z sukcesem walczył o życie, to mała szansa, że teraz da się zapakować do piekarnika. Jakby co, to go w łeb, w łeb, na szuflę i do pieca.

  • Autor: joannaantoni Data: 2010-12-20 19:53:54

    Ja bym wolała nie ryzykować. Chyba, że nowy niewybuchnięty piekarnik Ci potrzebny hihi. Piekłam piernik z przepisu niebieskiej- różyczki

  • Autor: boroweczka25 Data: 2010-12-20 19:59:24

    Dawnymi czasy jak urodziła się córka zagniatano ciasto na weselny piernik ale pewnie skład był bardziej ekologiczny.
    Jak leżakował w zimnym i nie ma żadnych zmian typu pleśń to ja bym zaryzykowała dla samego doświadczenia.

  • Autor: Shanna Data: 2010-12-20 20:22:46

    Ryzyk - fizyk. Ja bym upiekla przez ciekawosc.
    Moj by tyle nie wytrzymal, chyba ze bym o nim na amen zapomniala;)

  • Autor: alidab Data: 2010-12-20 20:31:25

    Izunia, gdybym miała do dyspozycji takiego "roczniaka", to chętnie bym z nim poesperymentowała.
    Ciekawa tylko jestem, czy on dobrowolnie wyjdzie z formy i da się wałkować...
    Ja mam w lodówce dwumiesięczne ciasto piernikowe  z mąka orkiszową w roli głównej i piwem porter zamiast mleka i powiem Ci, że na razie udaje skałę...:) Zostawiłam "dziada" w tej lodówce i zobaczymy, kto pierwszy skruszeje - on czy ja?
    Lubię eksperymenty w kuchni więc i Ciebie zachęcam - może się okazać, że będzie to najlepszy piernik 2010...:)))

  • Autor: Shanna Data: 2010-12-20 20:39:45

    Moj czekal ponad miesiac...do dzis. Twardy jak kamien, lezal w zimnym miejscu. Poczekalam troche az nieco zmieni temperature na bardziej ''domowa''.Udalo sie. Pieknie sie rozwalkowal.

  • Autor: anari74 Data: 2010-12-20 21:53:06

    ja upiekłam z przepisu niebieskiej różyczki ale mi nie wyszedł żal mi tych dość drogich składników.Piernik leżakujący jest najlepszy ale rocznego bym nie piekła napewno.

  • Autor: Izunia_1985 Data: 2010-12-20 22:05:03

    myslę że nie powinno nic być bo leży dobrze zapakowany w zamrażarce. niestety nie pametam z czyjego przepisu robiłam. ale robilam też dwa lata temu i leżakował miesiąc i był super. Też mnie ciekawi co by wyszło z tego ciasta hehe.

  • Autor: balbisia19 Data: 2010-12-20 22:40:49

    Jak był zamrożony to napewno nic mu nie jest :)

  • Autor: boroweczka25 Data: 2010-12-21 13:59:45

    Piecz śmiało

Przejdź do pełnej wersji serwisu