Forum

Kuchenne porady

piernik - jaka blaszka?

• Autor: asieksza Data: 2010-12-21 10:18:11

Dzisiaj muszę upiec swój piernik staropolski. To mój debiut w tym zakresie, więc zastanawiam się w jakiej piec blaszce, mam keksówkę, tradycyjną dużą prostokątną i kwadratową tortownicę. Czy na pieczenie nie za późno? Skruszeje mi do Świąt?

• Autor: asieksza Data: 2010-12-21 12:29:51

Zaczęłam piec w kwadratowej blaszcze. Pierwszy blat po podanym w przepisie czasie był zupełnie blady więc piekłam trochę dłużej. Już zaczyna przypiekać się na bokach ale nadal jest mięciutki. jak poznać kiedy go wyjąć?

• Autor: joanna-m80 Data: 2010-12-21 20:49:24

Ja też dzisiaj piekłam go. Dobrze, że w towarzystwie mamy to sytuacja była uratowana. Wsadziłyśmy go do blaszki prostokątnej, po 45 minutach był surowy w środku chociaż brązowy z wierzchu, włozyłyśmy patyczek - mokry. Piekłyśmy więc godzinę,a pod koniec niestety musiałyśmy przykryć folią bo by się biedny zjarał. Mimo to to najpyszniejszy piernik jaki jadłam - nie wytrzymalam i toroszkę skubnęłam ;-) .A co będzie jak poleży? :-)Wnioski satakie, ze chyba trzeba piec dłużej i w niższej temperaturze.

• Autor: as Data: 2010-12-22 08:07:08

Ja podzieliłam ciasto na 4 części i 1/4 piekła mi się 25 min. Pierniczki cienko rozwałkowane piekły mi się 10 min. Grzałka góra dół. 180 st.

Przejdź do pełnej wersji serwisu