Moj makowiec nie peka nigdy, bo zawijam go w papier piekarniczy i zostawiam tylko ok. 2cm luzu i nie ma miejca na pekniecie. Wyprobuj, moze sie uda, pozdrawiam i Wesolych Swiat!
A czy zawijasz makowiec do pieczenia w papier, robiąc z niego rulon ? Ja piekę makowiec z ciasta drożdżowego w ten sposób i zawsze jest piękny, jak z cukierni. A jeszcze uwaga, że tego papieru trzeba dać sporo w zapasie robiąc rulon, bo makowiec rosnąc "rozpycha" się w papierze i jak go damy za mało, to makowiec przyjmie formę blaszki, gdyż papier nie będzie go przed tym powstrzymywał. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków :)
No włąnsie zawijam w papier. Ale moze zostawiam za dużo luzu??? Albo mam zły przepis na ciasto drożdzowe? Bo ja na tym samym przepisie robię wszytko : drożdżówkę z owocami, bułki, pizze (mniej cukru), knedel z wody. Wszystko z jednego przepisu bo mam sprawdzony i zawsze pięknie wyrasta. Zaraz sprawdze wsze przepisy. A podajcie w jakiej temp pieczecie. Ja piekę z termoobiegiem
Przypuszczam, ze temperatura w piekarniku w momencie gdy wkladasz ciasto jest zbyt wysoka. Ciasto drozdzowe szybko wtedy opieka sie i twardnieje mu zewnetrzna powloka.. podczas gdy ciasto we wnetrzu makowca rosnie dopiero pozniej i powieksza swoja objetosc a zewnetrzna skorupa jest juz twarda. Dlatego peka. Sprobuj zmniejszyc temperature pieczenia.. tzn nagrzania przed pieczeniem i potem tez nie wiecej niz 160° na termoobiegu, powinno wyjsc dobrze. Ogolnie to nie przejmuj sie, ciasto pekniete, znaczy ze dobrze w srodku ie wypieklo! :)
Wkładam do zimnego piekarnika bo piekę z termoobiegiem. A co do smaku to jest bardzo dobry. W srodku ładnie wypieczony skórka przylega do farszu tylko nie podoba mi isę to pękniecie. Ale mi wychodza takie wielkie te makowce. chyba daję za duzo ciasta ...
Moj przepis na makowiec: 1kg maki, 5dkg drozdzy,5 jajek, 1szkl. cukru, 1/2 szkl. kwasnej smietany, 1 szkl. mleka, 1 kostka rozpuszczonej margaryny. Zagniatam z tego ciasto i na noc do lodowki ( nie zart!!). Rano robie z tego 6 makowcow i odrazu pieke. Tez pieke z termoobiegiem i nie nagrzewam wczesniej piekarnika. Mozesz wyprobowac z polowy porcji. Nigdy sie nie zawiodlam na tym przepisie. Pozdrawiam i zycze sukcesu.
Dzięki na oko widzę, ze dajesz mniej drożdży a bardzo duzo margaryny. No i 6 makowców!!! hi,hi to troche duzo :) Chyba, ze sa takie małe zgrabne. a w jakiej temperaturze pieczesz i jak długo?
Aga przepis mam taki, a robie z polowy porcji, wychodza mi z tego trzy zgrabne (jak ja ) makowce. Trzy mieszcza sie na jednej blasze w piekarniku. Pieke w temp. 170°C ok 50 min. (ale zagladaj ). Pozdrawiam i sukcesu zycze.
Aga, ja też piekę w termoobiegu w temperaturze 150 stopni C, ale wkładam do lekko nagrzanego piekarnika. Może pękanie Twego ciasta spowodowane jest tym uniwersalnym drożdżowym, albo za grubo ciasto wałkujesz ? Ja do każdego rodzaju ciasta drożdżowego, stosuje inny przepis, no i na makowiec ciasto wałkuje na grubość 1 cm. Jak chcesz to prześlę Ci mój przepis na makowiec. Pozdrawiam świątecznie :)
ja dzisiaj pieklam ( ta topiona) i pekly obie.... moze byc ze przyczyna bylo za duzo maku? bo dalam 2 puszki? i nie wiem czy w ten papier dobrze zawinelam bo pod wplywem ciepla chyba lekko sie ten papier rozchylil:( nie pekla na srodku ale po bokach:(
Kotki słodkie, a dlaczego nie kładziecie surowego makowca na zakładce z papieru? Przecież można przełożyć na blachę zakładką do góry, ale potem złapać z obu stron za papier, podrzucić i przewrócić makowiec tak, aby przygniótł zakładkę. Jeśli przestrzeń na rośnięcie będzie za mała, można lekko podrzucając całość ją powiększyć. Oto mój makowiecw kruchym cieście tak własnie pieczony, pękł co prawda na końcach, ale tylko dlatego, że wywałkowałam zbyt długie ciasto :)
Dlaczego mi makowiec drożdżowy pęka. Zawsz mam z tym problem moze ktoś zna przyczynę?
Moj makowiec nie peka nigdy, bo zawijam go w papier piekarniczy i zostawiam tylko ok. 2cm luzu i nie ma miejca na pekniecie. Wyprobuj, moze sie uda, pozdrawiam i Wesolych Swiat!
O widzę stokrotko, że w jednym czasie udzieliłyśmy podobnej odpowiedzi. Z tym luzem w papierze masz rację. Ja zapomniałam o tym napisać. Pozdrawiam :)
Dziekuje za pozdrowienia , podwojna rada na pewno jest lepsza niz pojedyncza,
rowniez goraco pozdrawiam.
A czy zawijasz makowiec do pieczenia w papier, robiąc z niego rulon ? Ja piekę makowiec z ciasta drożdżowego w ten sposób i zawsze jest piękny, jak z cukierni. A jeszcze uwaga, że tego papieru trzeba dać sporo w zapasie robiąc rulon, bo makowiec rosnąc "rozpycha" się w papierze i jak go damy za mało, to makowiec przyjmie formę blaszki, gdyż papier nie będzie go przed tym powstrzymywał. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków :)
No włąnsie zawijam w papier. Ale moze zostawiam za dużo luzu??? Albo mam zły przepis na ciasto drożdzowe? Bo ja na tym samym przepisie robię wszytko : drożdżówkę z owocami, bułki, pizze (mniej cukru), knedel z wody. Wszystko z jednego przepisu bo mam sprawdzony i zawsze pięknie wyrasta.
Zaraz sprawdze wsze przepisy. A podajcie w jakiej temp pieczecie. Ja piekę z termoobiegiem
Przypuszczam, ze temperatura w piekarniku w momencie gdy wkladasz ciasto jest zbyt wysoka. Ciasto drozdzowe szybko wtedy opieka sie i twardnieje mu zewnetrzna powloka.. podczas gdy ciasto we wnetrzu makowca rosnie dopiero pozniej i powieksza swoja objetosc a zewnetrzna skorupa jest juz twarda.
Dlatego peka. Sprobuj zmniejszyc temperature pieczenia.. tzn nagrzania przed pieczeniem i potem tez nie wiecej niz 160° na termoobiegu, powinno wyjsc dobrze. Ogolnie to nie przejmuj sie, ciasto pekniete, znaczy ze dobrze w srodku ie wypieklo! :)
Wkładam do zimnego piekarnika bo piekę z termoobiegiem. A co do smaku to jest bardzo dobry. W srodku ładnie wypieczony skórka przylega do farszu tylko nie podoba mi isę to pękniecie. Ale mi wychodza takie wielkie te makowce. chyba daję za duzo ciasta ...
spróbuj każdy makowiec nakłuć w kilku miejscach patyczkiem (takim jak do szaszłyków)
Moj przepis na makowiec: 1kg maki, 5dkg drozdzy,5 jajek, 1szkl. cukru, 1/2 szkl. kwasnej smietany, 1 szkl. mleka, 1 kostka rozpuszczonej margaryny. Zagniatam z tego ciasto i na noc do lodowki ( nie zart!!).
Rano robie z tego 6 makowcow i odrazu pieke. Tez pieke z termoobiegiem i nie nagrzewam wczesniej piekarnika. Mozesz wyprobowac z polowy porcji. Nigdy sie nie zawiodlam na tym przepisie. Pozdrawiam i zycze sukcesu.
Dzięki
na oko widzę, ze dajesz mniej drożdży a bardzo duzo margaryny. No i 6 makowców!!! hi,hi to troche duzo :) Chyba, ze sa takie małe zgrabne.
a w jakiej temperaturze pieczesz i jak długo?
Aga przepis mam taki, a robie z polowy porcji, wychodza mi z tego trzy zgrabne (jak ja ) makowce. Trzy mieszcza sie na jednej blasze w piekarniku. Pieke w temp. 170°C ok 50 min. (ale zagladaj ). Pozdrawiam i sukcesu zycze.
Aga, ja też piekę w termoobiegu w temperaturze 150 stopni C, ale wkładam do lekko nagrzanego piekarnika. Może pękanie Twego ciasta spowodowane jest tym uniwersalnym drożdżowym, albo za grubo ciasto wałkujesz ? Ja do każdego rodzaju ciasta drożdżowego, stosuje inny przepis, no i na makowiec ciasto wałkuje na grubość 1 cm. Jak chcesz to prześlę Ci mój przepis na makowiec. Pozdrawiam świątecznie :)
ja dzisiaj pieklam ( ta topiona) i pekly obie.... moze byc ze przyczyna bylo za duzo maku? bo dalam 2 puszki? i nie wiem czy w ten papier dobrze zawinelam bo pod wplywem ciepla chyba lekko sie ten papier rozchylil:( nie pekla na srodku ale po bokach:(
Kotki słodkie, a dlaczego nie kładziecie surowego makowca na zakładce z papieru? Przecież można przełożyć na blachę zakładką do góry, ale potem złapać z obu stron za papier, podrzucić i przewrócić makowiec tak, aby przygniótł zakładkę. Jeśli przestrzeń na rośnięcie będzie za mała, można lekko podrzucając całość ją powiększyć.
Oto mój makowiecw kruchym cieście tak własnie pieczony, pękł co prawda na końcach, ale tylko dlatego, że wywałkowałam zbyt długie ciasto :)