Forum

Kuchenne porady

Ile wody w garku aby gotować mleko skondensowane słodzone na krówkę?

  • Autor: limetka81 Data: 2010-12-23 16:43:46

    mam pytanie ile wody ma być aby gotować mleko skondensowane słodzone na krówkę? czy puszka ma być cała zakryta?

  • Autor: Wkn Data: 2010-12-23 16:45:04

    Wody na pewno nie powinno być mniej niż do wysokości 3/4 puszki. Ja zwykle staram się zalać taką ilością wody, aby puszka była zanurzona. Garnek przykrywam.

  • Autor: limetka81 Data: 2010-12-23 16:48:01

    serdecznie dziękuję to co dziś wyczyniam w kuchni to obłęd... pierwszy raz robię sama wigilię... na 11 osób... mam nadzieję że zdążę

  • Autor: misiek_1 Data: 2010-12-23 17:09:47

    mam pytanie ile wody ma być aby gotować mleko skondensowane słodzone na
    krówkę? czy puszka ma być cała zakryta?

    Puszka ma być cała zakryta!!!

  • Autor: Wkn Data: 2010-12-23 17:13:41

    Jeśli wody jest więcej niż 3/4 i bulgocze sobie na małym ogniu, to wszystko jest ok - nie wybuchnie i równomiernie zgęstnieje. Nie każdy ma w domu na tyle duży garnek, żeby nad puszką było jeszcze dużo wody. Ja zalewam na równo i pilnuję, żeby podczasu dwugodzinnego gotowania zanadto nie ubywało, w razie potrzeby uzupełniam.
    Nie zapomnij tylko potem puszki zostawić do wystudzenia przed otwarciem!

  • Autor: limetka81 Data: 2010-12-23 17:27:46

    wasze rady są mi wiele przydatne ponieważ to mój debiut

  • Autor: as Data: 2010-12-23 21:41:33

    Puszka powinna stać w garnku czy może leżeć?

  • Autor: Wkn Data: 2010-12-23 23:21:34

    Hm, wiesz, że nigdy nie miałam takich wątpliwości? Zawsze stawiam, żeby było stabilnie. Podczas gotowania leżąca będzie się turlała i obijała o boki gara (chyba?)..

  • Autor: jareksz Data: 2010-12-28 09:03:16

    to ją na gazetę. Poczyta, to nie będzie się nudzić i obijać.

  • Autor: Wkn Data: 2010-12-28 15:35:38

    Dobre, dobre :D

  • Autor: limetka81 Data: 2010-12-23 23:57:09

    Jeśli wody jest więcej niż 3/4 i bulgocze sobie na małym ogniu, to
    wszystko jest ok - nie wybuchnie i równomiernie zgęstnieje. Nie każdy
    ma w domu na tyle duży garnek, żeby nad puszką było jeszcze dużo wody. Ja
    zalewam na równo i pilnuję, żeby podczasu dwugodzinnego gotowania
    zanadto nie ubywało, w razie potrzeby uzupełniam.Nie zapomnij tylko potem
    puszki zostawić do wystudzenia przed otwarciem!


    a ta puszka to musi tak ostygnąć żeby jej zawartość też była zimna?

  • Autor: daga26 Data: 2010-12-23 20:57:49

    ale ja wlasnie kiedys gdzies pytalm co zrobic jak mleko skondensowane jest w kartoniku a nie w puszce??

  • Autor: Wkn Data: 2010-12-23 21:29:51

    Zużyć do innych celów :D

  • Autor: daga26 Data: 2010-12-24 11:18:58

    a do jakich??

  • Autor: Wkn Data: 2010-12-27 21:01:13

    A cóżeś Ty sobie wyobraziła?!
    Ugotować sos do makaronu z dodatkiem skondensowanego mleka albo ubić na piankę do deseru podobnego do ptasiego mleczka.
    Super też się nadaje do domowego likieru.

  • Autor: daga26 Data: 2010-12-29 13:14:07

  • Autor: 100-krotka Data: 2010-12-28 09:12:04

    Ja kupuję zawsze gotową masę krówkową słodzoną też w puszce (polecam). Nie ma problemu z gotowaniem. Tylko wczesniej trzeba do gorącej wody wrzucić, żeby odpowiedniej konsystencji nabrała. Nie znoszę gotować mleka skondensowanego bo zawsze zapomnę dolać wody albo wyłączyć na czas palnik i źle się to kończy

  • Autor: Wkn Data: 2010-12-28 15:35:00

    Jadam masę krówkową, ale u kogoś. Sama nie kupuję i polecam tylko zapominalskim lub leniuszkom. Odnoszę wrażenie, że gotowa masa krówkowa nie jest tak smaczna jak gotowana.

  • Autor: bobmalgorzata Data: 2010-12-30 17:44:06

    a robił ktoś już taką masę toffi o to przepis: http://wielkiezarcie.com/recipe64237.html

    Chodzi mi o to czy masę toffi da się uzyskać tylko z gotowanego przez iles tam godzin mleka w puiszce czy można inaczej/szybciej tą masę wykonać?

Przejdź do pełnej wersji serwisu