Forum

Kuchenne porady

Gęś krucha , a nie sucha - pomocy!

  • Autor: Mantu Data: 2010-12-26 19:45:56

    Kochani Żarłowicze, potrzebuję sprawdzonego przepisu na gęś, nie tyle na smak, co na jej wilgotność.
    Podjęłam się zadania zrobienia gęsi na Sylwestra i strasznie sie boje, ze jak będzie soczysta to półsurowa, a jak dopieczona to łykowato sucha.
    Przeczytałam w necie mnóstwo przepisów i nadal jestem głupia , bo polecaja temperature pieczenia od 160 do 200 stopieńków,godzin od dwóch do czterech.
    Błagam kogoś doswiadczonego w temacie gęsiny o odzew.
    Moja gęś jest zamrożona i ma w stanie surowym 4 kg i 20 dkg.
    Planuję zrobić ją z nadzieniem po żydowsku (bułka + podroby + troche śłiwek + tymianek, szałwia i inne ) a obok pieczone szare renety z majerankiem + gęsie żołądki  ( to na wypadek, gdyby gęsina była tylko do żucia). Dysponuję pieekarnikiem elektrycznym z termoobiegiem górnym i dolnym naraz lub z osobna.
    Bardzo liczę na Wa kochani, bo szkoda byłoby zmarnować tyle kg mięska i zepsuć sobie imprezę, niejadalnym daniem głównym!
    Szczęśłiwego Nowego ROKU
    M

  • Autor: taara Data: 2010-12-26 22:37:45

    Poczytaj ten wątek wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=390677&post=390677 tutaj jest sporo dobrych rad. Na pewno się uda, pozdrawiam :)

  • Autor: Glumanda Data: 2010-12-27 16:36:49

    Po pierwsze odmroz ta ges... bo ona potrzebuje sporo czasu zeby sie zupelnie rozmrozila. Moja lezala 10 dni na balkonie w zimnie..i jeszcze nie byla calkiem rozmrozona.
    Jesli juz ja rozmrozisz to posol ja, najlepiej na noc. Moja byla w tym roku (wczoraj) nadziana 4 plastrami ananasa wbitymi na marchewke i jedna obrana pomarancza.
    Zawsze odcinam skrzydla i tylek. Ze skrzydel i podrobow robie rosolek.
    Tluszcz ktory zawsze znajduje sie w tylnej czesci ptaka wyciagam, plucze i ddaje na dno brytfanki.
    W tym roku oblozylam gaske jeszcze jarzynami jak do rosolu. (Marchewka, kawalek pory, lisc selera - mialam zamrozony) Najpierw postawilam ges w brytfance na piecu na owalnym palniku (moze byc tez duzy okragly jak ktos nie ma owalnego) i wlaczylam piec na max. Chcialam zeby ges podpiekla sie z dolu i zeby w pierwszej linii zaczal topic sie ten kawal tluszczu wyciagniety z gesi. Po ok 20 min. wlozylam ges do goracego piekarnika nagrzanego na 200°C i tak pieklam ok godziny. Potem skrecilam temp. do 160°C i zostawilam tak na ok 2-3 godz. Mialam czas i dlatego nie robilo mi to roznicy na jak dlugo.
    Co jakies 40 min otwieralam brytfanke, uwaga para!! i polewalam ges wytworzonym sosem. W tym roku trafilam na wyjatkowo nietlusta ges ale smaczna. Zebrany z niej gesi smalec stanowil ok 250ml.
    Ananas wytworzyl duzo soku i tym samym sosu. Ges nie byla sucha tylko mieciutka. Jednym slowen rozlatywala sie. Przed podaniem pokroilma ja nozycami do drobiu i przelozylam po kawalku na inny, zaroodporny polmisek - skorkami do gory. Wlaczylam gril na 10 minut aby skorki staly sie chrupiace. Tluszcz zlalam osobno a sos zaprawilam zeby byl gesty. Gdy zostawimy skrzydla to one w sumie tylko zaslaniaja boki gesi przed dobrym, rumianym upieczeniem sie. Gdy sos zbytnio odparowal, mozna dodac troche gesiego rosolu aby zwiekszyc jego objetosc.

  • Autor: Glumanda Data: 2010-12-27 16:38:47

    Ges powinno przyprawiac sie bylica pospolita, ziolo to sprawia ze tlusta ges staje sie latwiej strawna.

  • Autor: jassminize Data: 2010-12-27 19:03:54

    ja zrobiłam na swieta gęś wg przepisu z tego tu portalu "Geś wuja" wyszłą idealnie ,była soczysta i chrupiaca ,gęś o wadze 3600kg piekłam w rekawie 3h (termoobieg)

  • Autor: Mantu Data: 2010-12-27 19:57:37

    Jesteście niezawodne. Dziękuję. Spróbuję wg porad Glumandy. O rezultatach napiszę po Sylwestrze.

  • Autor: Mantu Data: 2011-01-01 21:50:32

    Piękne dzięki. Gęś wyszła pysznie

Przejdź do pełnej wersji serwisu