Dzisiaj będe robić ciasto na piernik staroplski wg holly http://wielkiezarcie.com/recipe20411.html. Mam pytanie do tych, co już go robili-jakich używaliście bakali, bo ja narazie mam posiekane drobno orzechy włoskie i zastanawiam się czy coś jeszcze dołożyć? jeśli chciałabym dać trochę rodzynek to lepiej ich wcześniej sparzyć i posiekać czy dać w całości? czy używał ktoś z Was przyprawy do piernika z firmy "Apetita", bo chciałam z Kotany lub z Prymatu ale akurat nie było. Ta też będzie?
Dodaj orzechy i rodzynki prosto z paczki. Pamiętaj,żeby w przyprawie do piernika był imbir.Ma on właściwości bakteriobójcze. Nie moge doczekac się kiedy znowu zrobie to ciasto a jeszcze mam je w spiżarni! To najbardziej niesamowity wypiek jaki miałam okazje robić.Magiczne, cudowne ciasto!
Właśnie zobaczyłam Twoje ostatnie zdjęcia w opiniach pod piernikiem, wyglądają cudnie. Mogłabyś mi napisać czym przekładałaś piernika? Większość używa powideł śliwkowych z czekoladą i masy orzechowej alidab -napisz mi proszę ile mniej więcej słoiczków powideł(takich po dżemie) i ile tabliczek czekolady gorzkiej mam użyć do piernika z 1 porcji-będę piekła dopiero za 3 tyg.ale już chcę wiedzieć:) Mam zamiar upiec 4pojedyncze blaty na blaszce(25x40cm), potem przekroić wszystkie wzdłuż, wczoraj zrobiłam ciasto, teraz sobie leżakuje:)juz nie moge się doczekać pieczenia:-)
I ja należę do większości bo też piernik przekładałam powidłami z czekoladą i masą orzechową z przepisu alidab.Jest to połączenie idealne dlatego przy tych masach już zostane.
Myślę,ze na jedną porcje wystarczą 2 słoiki powideł i 1,5 lub 2 tabliczki gorzkiej czekolady.
Zrób też masę orzechową z przepisu alidab.Rewelacja!
A można wiedzieć na jaką okazję robisz to cudne ciasto?
I ja należę do większości bo też piernik przekładałam powidłami z czekoladą i masą orzechową z przepisu alidab.Jest to połączenie idealne dlatego przy tych masach już zostane. Myślę,ze na jedną porcje wystarczą 2 słoiki powideł i 1,5 lub 2 tabliczki gorzkiej czekolady. Zrób też masę orzechową z przepisu alidab.Rewelacja! A można wiedzieć na jaką okazję robisz to cudne ciasto?
Dzięki za odpowiedzi:) Ciasto robię na drugie urodziny mojej córeczkioprócz tego zrobię jeszcze jakiś torcik tylko narazie nie wiem jaki:)
Dzisiaj będe robić ciasto na piernik staroplski wg holly http://wielkiezarcie.com/recipe20411.html. Mam pytanie do tych, co już go robili-jakich używaliście bakali, bo ja narazie mam posiekane drobno orzechy włoskie i zastanawiam się czy coś jeszcze dołożyć? jeśli chciałabym dać trochę rodzynek to lepiej ich wcześniej sparzyć i posiekać czy dać w całości? czy używał ktoś z Was przyprawy do piernika z firmy "Apetita", bo chciałam z Kotany lub z Prymatu ale akurat nie było. Ta też będzie?
Ja dodaję orzechy włoskie , śliwki suszone i rodzynki , rodzynek nie sparzam .
Ja dodaję orzechy włoskie , śliwki suszone i rodzynki , rodzynek nie
Dziękuję Ci za odpowiedź, dalam posiakane orzechy włoskie i rodzynki:)sparzam .
Dodaj orzechy i rodzynki prosto z paczki.
Pamiętaj,żeby w przyprawie do piernika był imbir.Ma on właściwości bakteriobójcze.
Nie moge doczekac się kiedy znowu zrobie to ciasto a jeszcze mam je w spiżarni!
To najbardziej niesamowity wypiek jaki miałam okazje robić.Magiczne, cudowne ciasto!
Dodaj orzechy i rodzynki prosto z paczki. Pamiętaj,żeby w przyprawie do
Właśnie zobaczyłam Twoje ostatnie zdjęcia w opiniach pod piernikiem, wyglądają cudnie. Mogłabyś mi napisać czym przekładałaś piernika? Większość używa powideł śliwkowych z czekoladą i masy orzechowej alidab -napisz mi proszę ile mniej więcej słoiczków powideł(takich po dżemie) i ile tabliczek czekolady gorzkiej mam użyć do piernika z 1 porcji-będę piekła dopiero za 3 tyg.ale już chcę wiedzieć:) Mam zamiar upiec 4pojedyncze blaty na blaszce(25x40cm), potem przekroić wszystkie wzdłuż, wczoraj zrobiłam ciasto, teraz sobie leżakuje:)juz nie moge się doczekać pieczenia:-)piernika był imbir.Ma on właściwości bakteriobójcze. Nie
moge doczekac się kiedy znowu zrobie to ciasto a jeszcze mam je w
spiżarni! To najbardziej niesamowity wypiek jaki miałam okazje
robić.Magiczne, cudowne ciasto!
I ja należę do większości bo też piernik przekładałam powidłami z czekoladą i masą orzechową z przepisu alidab.Jest to połączenie idealne dlatego przy tych masach już zostane.
Myślę,ze na jedną porcje wystarczą 2 słoiki powideł i 1,5 lub 2 tabliczki gorzkiej czekolady.
Zrób też masę orzechową z przepisu alidab.Rewelacja!
A można wiedzieć na jaką okazję robisz to cudne ciasto?
I ja należę do większości bo też piernik przekładałam powidłami z
Dzięki za odpowiedzi:) Ciasto robię na drugie urodziny mojej córeczkioprócz tego zrobię jeszcze jakiś torcik tylko narazie nie wiem jaki:)czekoladą i masą orzechową z przepisu alidab.Jest to połączenie idealne
dlatego przy tych masach już zostane. Myślę,ze na jedną porcje
wystarczą 2 słoiki powideł i 1,5 lub 2 tabliczki gorzkiej
czekolady. Zrób też masę orzechową z przepisu
alidab.Rewelacja! A można wiedzieć na jaką okazję robisz to cudne
ciasto?