Forum

Kuchenne porady

Odgrzewanie schabu, i krokietów

  • Autor: skopolendra Data: 2010-12-29 09:15:53

    Kochani potrzebuje pomocy.W sylwestra bede miala gosci, chcialabym podac schab pieczony na goraco ale...czy moge ten schab upiec juz jutro a w piatek odgrzac w jakis sposob? Martwie sie, ze odgrzewany schab bedzie suchy i nieapetyczny.To samo jest z krokietami z kapusta i grzybami.Tez chce je wczesniej zrobic i tylko podgrzac. nie mam ochoty w piatkowa noc stac przy garach ale chcialabym jak najlepiej wypasc.Poradzicie cos???

  • Autor: Ania86y Data: 2010-12-29 10:10:50

    http://wielkiezarcie.com/recipe42506.html ten nie bedzie suchy,troche kaloryczny ale kto by sie przejmowal w taka noc

  • Autor: hope30 Data: 2010-12-29 11:01:10

    ja odgrzewam w piekarniku foliowym(cała para zostaje wewnątrz i nic nie wysycha:))

  • Autor: aggusia35 Data: 2010-12-29 17:41:30

    też tak robię :)

  • Autor: betap Data: 2010-12-29 12:19:27

    Krokiety podgrzewam w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej - na krokiet  wlewam tak ok. 0,5 łyżeczki wody . Tak radził jakiś kucharz w TV i sprawdza się nawet przy schabowych.

  • Autor: Olek Data: 2010-12-30 07:44:48

    Tą ilością wody polewasz każdego krokieta, czy je podlewasz, bo nie bardzo rozumię? Mam na myśli odgrzewanie w kuchenkce mikrofalowej.

  • Autor: betap Data: 2010-12-30 17:52:20

    Wyraznie napisałam na krokiet a nie pod . NA każdy w zależności ile ich tam podgrzewasz.

  • Autor: Kluko Data: 2010-12-29 12:20:49

    Zimny schab pokrój w plastry, ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej bulionem i pod przykryciem podgrzej. Przed podaniem wyłóż na półmisek i udekorój. Ja zawsze tak robie:) Schab jest wtedy bardziej soczysty. A krokiety mozesz zawinąć dzień wczesniej, a w piątek rano opanierować i usmażyć. Ułozyć w blaszce przykryć folią aluminiową i przed podaniem podgrzać w piekarniku:)

  • Autor: megii013 Data: 2010-12-29 15:16:21

    Proponowałabym usmażyć jednak na świeżo krokiety, takie wcześniej usmażone a potem podgrzane psują smak tych krokiecików (one muszą być chrupiące), a nie ,,gumowe)

  • Autor: domino29 Data: 2010-12-29 16:29:09

    Tak zgadzam się co do krokietów, ja przygotowuje wczesniej , zawijam, a dopiero przed podaniem panieruje i podsmażam. Są chrupiące i pyszne.

  • Autor: BlackOnion Data: 2010-12-29 15:23:40

    Krokiety podgrzewam zawsze w kombiwarzez niewielka ilościa wody na dnie naczynia - nie tracą nic ze swoich zalet w stosunku do świeżych. Myślę , że piekarnik z termoobiegiem i naczyniem z woda na dnie piekarnika sprawi się równie dobrze. 
    Schab pokrój w plastry i podgrzewaj na niewielkiej liości tłuszczu (sosu). W osobnym naczyniu podgrzej sam sos.

  • Autor: skopolendra Data: 2010-12-29 15:53:05

    Dziekuje Wam za rady:)

  • Autor: Alll Data: 2010-12-30 10:16:06

    Masz rację Skopolendro. Lepiej to co się da przygotuj wcześniej. Krokiety posypałabym wiórkami masła i podgrzałabym zwyczajnie w piekarniku. Cieniutkie wiórki zimnego masła można zetrzeć na tarce.
    Nie jest to jednak dietetyczna wersja ale dodatkowo podnosi walory smakowe ;)))

  • Autor: skopolendra Data: 2010-12-30 10:22:04

    Swietny pomysl.A co zrobilabys ze schabem?.Upieklam go juz i zastanawiam sie czy moze podac go na zimno a w miejsce schabu na cieplo podam strogonowa z Twojego przepisu. Jest latwo podgrzac.

  • Autor: Alll Data: 2010-12-30 10:33:26

    Oczywiście, że schab możesz podać na zimno. Jeżeli lubicie np ze śliwką to możesz np. włożyć je do czerwonego wina z korzennymi przyprawami i chwilkę pogotować ale wina tylko tyle żeby przykryło śliwki. Musisz tylko zagotować by odparować alkohol. Z morelką też możesz tak zrobić ale z białym winem i bez korzeni. Aha delikatnie możesz posłodzić. Pozostaje też zwykła wersja bez śliwek czy moreli.
    Pomysł ze strogonowem jest super. Sama z niego korzystam, ale jest w nim polędwica a ona nie lubi podgrzewania. Zrobiłabym go tego samego dnia. Kluseczki możesz zrobić wcześniej a przed podaniem wrzucić na gorącą wodę. Będą smakowały jak świeże.
    Uf... to chyba wsio :)

  • Autor: Alll Data: 2010-12-30 10:34:22

  • Autor: skopolendra Data: 2010-12-30 11:14:48

    Myslisz, ze musze zrobic strogonowa tuz przed podaniem? czy jesli poledwice zastapie piersia z kurczaka to bedzie lepiej? Przepraszam, ze tak marudze, bardzo mi zalezy na dobrym wrazeniu...

  • Autor: Alll Data: 2010-12-30 18:12:21

    Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam.
    Nie musisz robić przed podaniem. Godzinę, dwie wcześniej będzie ok. Chodzi o to aby nie wkładać do lodówki.
    Jeżeli chodzi o pierś kurczaka,  już byłoby to duże odstępstwo. Strogonow powinien być z polędwicy wołowej traci na swoich walorach smakowych podawany z polędwiczek wieprzowych. Mięso kurczaka zmieni zupełnie jego charakter i śmiem twierdzić, że to nie strogonow. Będzie to poprostu  filet w sosie pomidorowym z pieczarkami. Ale jest to oczywiście sprawa do własnej interpretacji. To Ty decydujesz.

  • Autor: gitan Data: 2010-12-30 16:40:22

    Krokiety będą chrupiące,jeśli podgrzejesz je w mikrofali (wtedy w środku na pewno będą gorące) i delikatnie podsmażysz na maśle lub innym tłuszczu,żeby skorupka była chrupiąca.

Przejdź do pełnej wersji serwisu