Ostatnio zasmakowałam w sałatce owocowej-gruszka, jabłko, banan,brzoskiwnia i ananas. To wszystko mieszam z jogurtem naturalnym. Zamierzam teraz ruszyć z warzywami i potrzebuję jakiegoś sosiku, żeby nie jeśćna sucho. Z gotowych to uwielbiam sos słodko-kwaśny (Knorra czy Winiary, nie pamiętam). Chciałabym zrobić coś w tym guście, ale sama. Podpowiedzcie. Na pewno nie chcę tam majonezu czyśmietany,chcę coś lekkiego. Tak, żeby tylko "zamoczyć" te warzywa.
Często jem sałatki warzywne i zawsze używam sosu winegret, jest idealny praktycznie do kązdej sałatki. Niestety od pewnego czasu nie umiem dostać go w sklepach i też potrzebowałam przepis na taki "lekki" sos, z góry dziękuję :)
Ostatnio zasmakowałam w sałatce owocowej-gruszka, jabłko, banan,brzoskiwnia i ananas. To wszystko mieszam z jogurtem naturalnym. Zamierzam teraz ruszyć z warzywami i potrzebuję jakiegoś sosiku, żeby nie jeśćna sucho. Z gotowych to uwielbiam sos słodko-kwaśny (Knorra czy Winiary, nie pamiętam). Chciałabym zrobić coś w tym guście, ale sama. Podpowiedzcie. Na pewno nie chcę tam majonezu czyśmietany,chcę coś lekkiego. Tak, żeby tylko "zamoczyć" te warzywa.
Do warzywnej sałatki równiez mozna dodac jogurt naturalny i dosypać ziół.
Do warzyw w stylu pseudochińskim robię taki sos, jest niezwykle prosty i smaczny:
200 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
2/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1/4 łyżeczki imbiru w proszku
Wywar wymieszać z mąką i przyprawami. Przelać na patelnię do warzyw. Podgrzewać, mieszając do zgęstnienia.
Podawać z makaronem typu nuddle.
Często jem sałatki warzywne i zawsze używam sosu winegret, jest idealny praktycznie do kązdej sałatki. Niestety od pewnego czasu nie umiem dostać go w sklepach i też potrzebowałam przepis na taki "lekki" sos, z góry dziękuję :)
skorzystaj z mojego przepisu na fasolkę szparagową, robiłam tak samo brokuły i inne warzywa, chciałam wkleic link do przepisu , ale nie sie nie udalo.