Forum

Gawędy o jedzeniu

maszyna..automat..!!do chleba..

• Autor: ania205 Data: 2011-01-01 22:03:11

Kochani.! marzy mi się upiec....taki świeżutki..pachnący.. chlebek...pajdkę zjeść  .. z masełkiem..mniam..
    w związku z czym proszę o radę...jaki sprzęt będzie najlepszy...i jakiej firmy się sprawdza.??proszę o pomoc z góry dziekuję i pozdrawiam..

• Autor: Tynka Data: 2011-01-01 23:18:44

Wystarczy zwykły piekarnik. Bardziej doświadczone piekarki z reguły nie używaja automatów  do pieczenia chleba.

• Autor: jarzebina Data: 2011-01-06 18:51:48

zgadzam sie jak najbardziej z powyzsza opinia. Wystarczy troche poeksperymentowac z przepisami znalezionymi w sieci, troche poczytac o technice wypieku, zaopatrzyc sie w odpowiednia blaszke lub forme po czym zabrac pierwsze ciasto i upiec chleb.
    Co do informacji jak to zrobic, to polecam bardzo ciekawy blog na temat pieczenia chlebow i ciast: http://pracowniawypiekow.blogspot.com/

• Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-01-08 12:02:36

Najlepszy garnek rzymski i dobry piekarnik. Ale mam też maszynę Made in Tesco - wystarcza ;)

• Autor: Basiek23 Data: 2011-01-08 14:01:22

miałam to szczescie ze brat mi przyniósł na sprobę taką maszyne do pieczenia chleba - mówiłze jak mi się spodoba to mogę sobie ja zostawić , zrobiłam i chlebek bardzo dobry ale jak pomyslałam ze jak takie coś duzego mam miec w kuchni to okropienstwo - za duze nieporeczne i do tego 400 zł kosztowało. przeciez na codzień chleba nie pieczemy , uznałam ze nie jest to praktyczna rzecz jedynie dodatkowy gadżet , chlebek wychodzi taki jak ze sklepu tylko rózni się tym ze mozna go jesc na ciepło , a przepisy są dołaczone do tego urządzenia taka ksiarzeczka. ja równiez uwazam ze lepiej upiec w piekarniku ;-)

• Autor: K-rin-k Data: 2011-01-24 13:15:45

Zastanawiałam się również nad automatem do pieczenia chleba, ale wybrałam coś innego... mianowicie kupiłam taką specjalną miskę z Tupperware oraz "mix max" i nie potrzeba automatu ;)
    Do tej miski wrzuca się wszystkie składniki, lekko się miesza i zostawia w ciepłej wodzie na krótki okres czasu - w tym momencie drożdże rosną i całą masę wlewamy do form ( polecam silikonowe, ponieważ z łatwością wyjmuje się chlebek).

• Autor: belkot68 Data: 2011-01-24 13:26:26

Witam.Ja mam moulinex xxl,super wyrabia wszystkie drożdżowce (wyrabiając ręcznie często miałam zakalce) teraz pięknie wyrasta ale wszystko piekę w  piekarniku,zdecydowanie lepiej wyrasta i ogólnie jest lepsze.Maszyna tez super  wyrabia ciasto na pierogi.

• Autor: bea39 Data: 2011-01-24 13:33:06

Aniu mam takową maszyne lat juz..... długo w każdym razie. Kupiłam ją za grosze na allegro i dobrze,że nie kosztowała sporo. Nie piekłam w nim ani razu chleba, za to wyrabiam wszystkie ciasta w nim, zwłaszcza drożdżowe i na pierogi.
    Zastanów się czy na pewno bedziesz często uzywać i wykorzystasz wszystkie funkcje. 

Przejdź do pełnej wersji serwisu