przebywając za granicą ( kraj troszkę egzotyczny ) jadłem dużo potraw z dodatkiem bakłażanów . u nas jest to warzywo jeszcze troszkę traktowane po macoszemu proszę napiszcie co ( ze swojego doświadczenia ) myślicie o bakłażanie i jak go wykorzystac w rodzimej kuchni. Podajcie jakieś fajne przepisy
Wiem ze z baklazana mozna mus robic, pieka go w piekarniku calego lub przekrojonego na pol potem wyskrobuja miasz przyprawiaja i dodaja krem fresz albo jakas smietanke . Ja nie lubie baklazana osobiscie , bo robilam raz musake i zamieniam baklazana na cukinie.
Ja osobiście bakłażana bardzo lubię. Robię zapiekankę makaronową z bakłażanem. Do makaronowych kółeczek dodaję m.in.salsę, podsmażone plastry bakłażana i parmezan. U mnie wszyscy ją bardzo lubią, a przepis z Sycylii przywiozła moja mama. I jeszcze tartę z bakłażanem robię. Też bardzo smaczna.
Uwielbiam baklazany po kazda postacia.Robie lazanie warzywna i zamiast ciasta baklazan jest jedna z warstw.Taki baklazan kroje w plastry /po dlugosci/i pieke w piekarniku na foli spryskanek olejem do momentu lekkiego zbrazowienia.POtem juz gdy ostygnie jako warstwa do lazani.Tak samo przygotowany baklazan doprawiam ziolowymi przyprawami/wg.uznania/i"" marynuje"w occie balsamicznym i oleju dodaje troche czosnku oraz sol i pietrz do smaku.Przechowuje w szklanym naczyni w lodowce .Moze stac do 2 tygodni ale zwykle po tygodniu juz baklazana nie ma.Bardzo dobry dodatek do bialego sera.
Ja bardzo lubie baklazana i nawet na Sylwestra robilam napoleonki warzywne z uzyciem grillowanego baklazana, cukini , cebulki i pomidorow, Bardzo fajna zakaska , no i efekt wizualny tez bardzo ladny. Przepis niedawno dostalam od przyjaciolki i bardzo mi przypadl do gustu.
W Tyrolu ( Pn.Włochy ) podają pokrojony w plastry ,posolony , osuszony ( ze względu na goryczkę ) opanierowany jak schabowy ( jajko , bułka ) usmażony i podany jako dodatek do obiadu . Tak właśnie robię i lubię .
Bardzo dobre sa przetwory z bakłażanem w postaci głównej. Robię paprykę nadziewaną bakłażanem. Bakłażana pokroić w cienkie plastry, obsmażyć, posmarować startym czosnkiem w dużej ilości, zrolować i wypełnić papryki. Dać do słoików, zalać marynatą. Albo małe bakłażany pokroić wdłuż (cząstki) i przełożyć pastą na którą zmielić na maszynce do mięsa paprykę słodką, papryczki chili, czosnek. Są to przepisy bardzo popularne w kuchni ros. Ten ostatni nosi nazwę "Ozor teściowej" (bez obrazy :))
Nie obrazilam się absolutnie,choc teściową jestem.Dopisz tylko,co z tymi bakłazanami nadziewanymi.Surowe,czy inaczej przygotowane,może jakieś szczegóły?Zainteresowały mnie te potrawy.
przebywając za granicą ( kraj troszkę egzotyczny ) jadłem dużo potraw z dodatkiem bakłażanów .
u nas jest to warzywo jeszcze troszkę traktowane po macoszemu proszę napiszcie co ( ze swojego doświadczenia ) myślicie o bakłażanie i jak go wykorzystac w rodzimej kuchni.
Podajcie jakieś fajne przepisy
Wiem ze z baklazana mozna mus robic, pieka go w piekarniku calego lub przekrojonego na pol potem wyskrobuja miasz przyprawiaja i dodaja krem fresz albo jakas smietanke . Ja nie lubie baklazana osobiscie , bo robilam raz musake i zamieniam baklazana na cukinie.
Ja osobiście bakłażana bardzo lubię. Robię zapiekankę makaronową z bakłażanem. Do makaronowych kółeczek dodaję m.in.salsę, podsmażone plastry bakłażana i parmezan. U mnie wszyscy ją bardzo lubią, a przepis z Sycylii przywiozła moja mama. I jeszcze tartę z bakłażanem robię. Też bardzo smaczna.
Uwielbiam baklazany po kazda postacia.Robie lazanie warzywna i zamiast ciasta baklazan jest jedna z warstw.Taki baklazan kroje w plastry /po dlugosci/i pieke w piekarniku na foli spryskanek olejem do momentu lekkiego zbrazowienia.POtem juz gdy ostygnie jako warstwa do lazani.Tak samo przygotowany baklazan doprawiam ziolowymi przyprawami/wg.uznania/i"" marynuje"w occie balsamicznym i oleju dodaje troche czosnku oraz sol i pietrz do smaku.Przechowuje w szklanym naczyni w lodowce .Moze stac do 2 tygodni ale zwykle po tygodniu juz baklazana nie ma.Bardzo dobry dodatek do bialego sera.
Ja bardzo lubie baklazana i nawet na Sylwestra robilam napoleonki warzywne z uzyciem grillowanego baklazana, cukini , cebulki i pomidorow, Bardzo fajna zakaska , no i efekt wizualny tez bardzo ladny. Przepis niedawno dostalam od przyjaciolki i bardzo mi przypadl do gustu.
W Tyrolu ( Pn.Włochy ) podają pokrojony w plastry ,posolony , osuszony ( ze względu na goryczkę ) opanierowany jak schabowy ( jajko , bułka ) usmażony i podany jako dodatek do obiadu . Tak właśnie robię i lubię .
Bardzo dobre sa przetwory z bakłażanem w postaci głównej.
Robię paprykę nadziewaną bakłażanem. Bakłażana pokroić w cienkie plastry, obsmażyć, posmarować startym czosnkiem w dużej ilości, zrolować i wypełnić papryki. Dać do słoików, zalać marynatą.
Albo małe bakłażany pokroić wdłuż (cząstki) i przełożyć pastą na którą zmielić na maszynce do mięsa paprykę słodką, papryczki chili, czosnek. Są to przepisy bardzo popularne w kuchni ros. Ten ostatni nosi nazwę "Ozor teściowej" (bez obrazy :))
Nie obrazilam się absolutnie,choc teściową jestem.Dopisz tylko,co z tymi bakłazanami nadziewanymi.Surowe,czy inaczej przygotowane,może jakieś szczegóły?Zainteresowały mnie te potrawy.
Pyszna jest Musaka i Zupa z Ratatouille (w moich przepisach)