Forum

Kuchenne porady

Śnieżka czy bita śmietana?

• Autor: 100-krotka Data: 2011-01-04 08:55:38

Chciałabym obłożyć cały tort śnieżką lub bitą śmietaną, ale boję się, że spłynie. Czy śnieżka lub bita śmietana nadaje się do obłożenia tortu (oczywiście z śmietan-fix'em)? Nie chcę dodawać żelatyny bo za szybko tężeje i daje efekt ciężkości. Zastanawiałam się czy byłoby dobrze gdybym do ubitej na sztywno śmietany dodała śnieżki? Jak bardzo śmietana byłaby sztywna?  Może ktoś z was próbował?

• Autor: Teresa40 Data: 2011-01-04 09:14:11

Mozesz smialo zrobic ze smietan-fix"em ,nie splynie.Ja zawsze tak robie i jest super smietana.Wychodzi taka gesta ze mozna ja kroic, a Sniezka zmieni smak smietany na taki troche sztuczny.Zamiast cukru krysztalu dodaj pudru tylko niewiele bo bedzie za bardzo przeslodzona i wyjdzie niedobra.<,przynajmniej w moim odczuciu>.Pozdrawiam i daj znac jak ci wyszlo.Kiedys gotowalam smietane z cukrem do lekkiego zgestnienia i dodawalam rozpuszczona zelatyne,tez byla dobra i trwalsza,dluzej takie ciasto moglo postac i byla ta pewnosc ze masa sie nie skwasi.

• Autor: Dorotaxx Data: 2011-01-04 09:24:44

a moze tak udekorujesz tort:

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/tort_makowy/przepis.html

Wygląda nieziemsko!

• Autor: 100-krotka Data: 2011-01-04 09:30:58

Faktycznie wygląda super tylko czy bita śmietana nie rozpuści ozdób? I jak długo wytrzyma w lodówce (nie dam rady zrobić na ostatnią chwilę). Musi przetrwać noc i pół dnia. Dzięki za rady.

• Autor: Dorotaxx Data: 2011-01-04 09:37:14

a jakie ozodby masz zamiar umieścić na torcie?

• Autor: 100-krotka Data: 2011-01-04 09:43:45

Fajnie wygląda ta czapa, ale u mnie surowe białaka odpadają bo mam małe dziecko, a ona strasznie lubi słodycze. Więc zdecyduję sie na śmietanę z usztywnaiczem.
    Ozdoby mają byc jadalne, żadne liście choć wyglądają super. Myślałam o cukrowych perełkach i figurkach z masy cukrowej, ale napewno barwnik puści i będą plamy.

• Autor: Dorotaxx Data: 2011-01-04 09:47:32

Proponuje tort przełożyc dzień wcześniej,wtedy też zrobic ozdoby a bitą śmietaną pokryc tort 2 godziny przed imprezą.

Udekorowac tort dopiero przed podaniem bo na pewno śmietana zacznie rozpuszczać ozdoby

• Autor: 100-krotka Data: 2011-01-04 09:53:44

Wielkie dzięki za pomoc, muszę wymyślic coś innego bo nie dam rady nic zrobić w ostatnią chwilę. Moje szczęście za bardzo lubi pomagać mamie.
    Więc coś zrobię dzień wcześniej późnym wieczorem czyt. bardzo późnym wieczorem.

Przejdź do pełnej wersji serwisu