Forum

Kuchenne porady

Mielone bez bułki

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-01-04 13:58:54

    Witam! Zmieliłam mięso i chciałam zrobić kotlety mielone, na Śląsku tzw. karminadle :) Zapomniałam, że nie mam bułki. Czym można zastąpić bułkę w mielonym? 

    Jakie znacie ciekawe przepisy na kotlety mielone?
    Kiedyś miałam taki przepis z jakąś kaszą i nacią pietruszki...

  • Autor: makusia Data: 2011-01-04 14:03:47

    Jeśli masz otręby to dodaj, lub bułkę tartą.

  • Autor: monia7301 Data: 2011-01-04 14:09:21

    Ja zastępuję mąką , można też smażyć bez niczego , wtedy nie przypalają się

  • Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-01-04 14:37:43

    Mąka odpada, kotlety z nią są maziowate w środku, najlepiej się sprawdza bułka tarta i 1/2 szklanki wody. Wtedy kotlety są bardzo soczyste w środku.

  • Autor: nina Data: 2011-01-04 15:39:39

    Mąka odpada, kotlety z nią są maziowate w środku, najlepiej się sprawdza
    bułka tarta i 1/2 szklanki wody. Wtedy kotlety są bardzo soczyste w środku.

    Mogłabyś napisać ile dajesz mąki i wody do mięsa np 0,5 kg mielonego

    Dopisano 11-01-06 9:52:28:

    Przepraszam, chciałam zapytać ile dodajesz bułki tartej i wody do mięsa.

  • Autor: monia7301 Data: 2011-01-04 21:43:21

    Myślałam że chodzi o obtaczanie surowego kotleta :)

  • Autor: as Data: 2011-01-04 14:10:06

    zmiażdżone płatki kukurydziane

  • Autor: daga26 Data: 2011-01-04 14:35:40

    ja tam scieram ziemniaka surowego na tarce zmalymymi oczkami :) pomaga i bez bulki tartej smazylam i tez sa dobre:)

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-01-04 14:44:59

    Na to bym nie wpadła :) Dosypałam kaszy manny. Zobaczymy co będzie ;)

  • Autor: daga26 Data: 2011-01-04 14:46:24

    startym surowym ziemniakiem mozna nawet zupy zageszczac :))

  • Autor: siwy_001 Data: 2011-01-04 19:30:16

    Ja zawsze dodaję kaszę manną i trochę wody. Do kotletów i do pulpetów daję kaszę ,są pyszne i delikatne w smaku. Można też dodać żółty ser oraz ugotowany ryż.

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-01-04 20:53:45

    No z kaszą wyszły świetnie :)

  • Autor: Basiek23 Data: 2011-01-04 14:54:10

    Ja jak nie mam bułki to w taki sam sposób poztepuję z chlebem ;-)  nawet tak bardzo czesto robię ;-)

  • Autor: Olciaa Data: 2011-01-04 15:50:26

    dokładnie to chcialam napisac. ja nawet wole chleb-bardziej mi wtedy smakuja :)

  • Autor: as Data: 2011-01-04 19:58:02

    Ja nigdy nie daje do sznycli bułki. Zawsze daję namoczony i wyciśnięty chleb. Jak masa jest za rzadka to dosypuje bułki tartej lub mąki ziemniaczanej odrobinę.

  • Autor: Kamilla Data: 2011-01-04 15:44:32

    Ja nigdy nie dodaje bulki , tylko miele pieczarki , kotlety sa mieciutkie i wilgotne.

  • Autor: Olciaa Data: 2011-01-04 15:51:44

    mozna tez dac starta marchewke.

    albo ser zółty,albo nic nie dodawac a do kotleta dac pół jaja na twardo( nadziac kotlety ) mniam!

  • Autor: daga26 Data: 2011-01-04 15:55:42

    aaa pewnie mozna do pieczeni wsadzic jajka ugotowane na twardo

  • Autor: Olciaa Data: 2011-01-04 17:30:34

    do pieczeni swoja droga, ale ja na diecie protal mieliłam sobie miesko i wciskałam poł jaja na twardo w kazdego kotleta, potem pieklam w piekarniku.

    bez diety smaze na patelni. jest pyszne

  • Autor: daga26 Data: 2011-01-04 18:29:48

    napewno jest pyszne wierze

  • Autor: Kacia Data: 2011-01-04 19:27:06

    Ja daje platki owsiane i moje karminadle sa puszyste.U nas w Szarleju tak robilismy, pozdrawiam

  • Autor: Teresa.Marcjan Data: 2011-01-04 22:12:04

    Można  sparzyć odpowiednią ilość białej poszatkowanej kapusty,  lekko  poddusić  na 1 łyżce  oliwy i dodać do mięska..  mają wtedy  inny niż zwykłe mielone smak

  • Autor: K-rin-k Data: 2011-01-21 13:55:07

    Mięso mielone bez bułki też jest dobre.
    Kiedyś zostało mi sporo mielonego ( robiłam Cannelini, a tam niepotrzebna jest bułka w mielonym ) i też nie wiedziałam co z tym zrobić, bo również nie miałam bułki
    Zrobiłam kotlety bez niej i wyszły pyszne!!

  • Autor: as Data: 2011-01-21 17:15:30

    Tylko rozpadają się wtedy okropnie. Wypróbowane w domu mojego męża.

  • Autor: K-rin-k Data: 2011-01-24 13:19:07

    Na szczęście jak je robiłam to się nie rozpadły się i były w całości

  • Autor: balbisia19 Data: 2011-01-24 21:11:21

    Moje też nie rozleciały się bez buły. Tylko były bardziej twarde i zwarte.

  • Autor: Mazba Data: 2011-01-21 14:03:04

    to jest bardzo dobry sposób Tereso

  • Autor: Mazba Data: 2011-01-21 14:01:13

    gdy następnym razem zabraknie ci bułki w domu, spróbuj skorzystać z mojego przepisu
    http://wielkiezarcie.com/recipe65352.html

    jeśli oczywiście ryżu też akurat nie zabraknie, bo tak też czasem bywa

  • Autor: oleandra Data: 2011-01-24 21:34:49

    Ja dodaję ugotowanego ziemniaka. Kotlety są dzieki temu bardziej spójne i łaodniejsze. (nie odbija się tak smażonym mięsem:-)

  • Autor: Jola666 Data: 2011-02-14 11:22:01

    Starty na tarce ,na drobnych oczkach ser żółty też niezle "trzyma" :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu