Witam! Zmieliłam mięso i chciałam zrobić kotlety mielone, na Śląsku tzw. karminadle :) Zapomniałam, że nie mam bułki. Czym można zastąpić bułkę w mielonym?
Jakie znacie ciekawe przepisy na kotlety mielone?
Kiedyś miałam taki przepis z jakąś kaszą i nacią pietruszki...
Ja zawsze dodaję kaszę manną i trochę wody. Do kotletów i do pulpetów daję kaszę ,są pyszne i delikatne w smaku. Można też dodać żółty ser oraz ugotowany ryż.
Ja nigdy nie daje do sznycli bułki. Zawsze daję namoczony i wyciśnięty chleb. Jak masa jest za rzadka to dosypuje bułki tartej lub mąki ziemniaczanej odrobinę.
Można sparzyć odpowiednią ilość białej poszatkowanej kapusty, lekko poddusić na 1 łyżce oliwy i dodać do mięska.. mają wtedy inny niż zwykłe mielone smak
Mięso mielone bez bułki też jest dobre. Kiedyś zostało mi sporo mielonego ( robiłam Cannelini, a tam niepotrzebna jest bułka w mielonym ) i też nie wiedziałam co z tym zrobić, bo również nie miałam bułki Zrobiłam kotlety bez niej i wyszły pyszne!!
Witam! Zmieliłam mięso i chciałam zrobić kotlety mielone, na Śląsku tzw. karminadle :) Zapomniałam, że nie mam bułki. Czym można zastąpić bułkę w mielonym?
Jeśli masz otręby to dodaj, lub bułkę tartą.
Ja zastępuję mąką , można też smażyć bez niczego , wtedy nie przypalają się
Mąka odpada, kotlety z nią są maziowate w środku, najlepiej się sprawdza bułka tarta i 1/2 szklanki wody. Wtedy kotlety są bardzo soczyste w środku.
Mąka odpada, kotlety z nią są maziowate w środku, najlepiej się sprawdza
Mogłabyś napisać ile dajesz mąki i wody do mięsa np 0,5 kg mielonegobułka tarta i 1/2 szklanki wody. Wtedy kotlety są bardzo soczyste w środku.
Dopisano 11-01-06 9:52:28:
Przepraszam, chciałam zapytać ile dodajesz bułki tartej i wody do mięsa.Myślałam że chodzi o obtaczanie surowego kotleta :)
zmiażdżone płatki kukurydziane
ja tam scieram ziemniaka surowego na tarce zmalymymi oczkami :) pomaga i bez bulki tartej smazylam i tez sa dobre:)
Na to bym nie wpadła :) Dosypałam kaszy manny. Zobaczymy co będzie ;)
startym surowym ziemniakiem mozna nawet zupy zageszczac :))
Ja zawsze dodaję kaszę manną i trochę wody. Do kotletów i do pulpetów daję kaszę ,są pyszne i delikatne w smaku. Można też dodać żółty ser oraz ugotowany ryż.
No z kaszą wyszły świetnie :)
Ja jak nie mam bułki to w taki sam sposób poztepuję z chlebem ;-) nawet tak bardzo czesto robię ;-)
dokładnie to chcialam napisac. ja nawet wole chleb-bardziej mi wtedy smakuja :)
Ja nigdy nie daje do sznycli bułki. Zawsze daję namoczony i wyciśnięty chleb. Jak masa jest za rzadka to dosypuje bułki tartej lub mąki ziemniaczanej odrobinę.
Ja nigdy nie dodaje bulki , tylko miele pieczarki , kotlety sa mieciutkie i wilgotne.
mozna tez dac starta marchewke.
albo ser zółty,albo nic nie dodawac a do kotleta dac pół jaja na twardo( nadziac kotlety ) mniam!
aaa pewnie mozna do pieczeni wsadzic jajka ugotowane na twardo
do pieczeni swoja droga, ale ja na diecie protal mieliłam sobie miesko i wciskałam poł jaja na twardo w kazdego kotleta, potem pieklam w piekarniku.
bez diety smaze na patelni. jest pyszne
napewno jest pyszne wierze
Ja daje platki owsiane i moje karminadle sa puszyste.U nas w Szarleju tak robilismy, pozdrawiam
Można sparzyć odpowiednią ilość białej poszatkowanej kapusty, lekko poddusić na 1 łyżce oliwy i dodać do mięska.. mają wtedy inny niż zwykłe mielone smak
Mięso mielone bez bułki też jest dobre.
Kiedyś zostało mi sporo mielonego ( robiłam Cannelini, a tam niepotrzebna jest bułka w mielonym ) i też nie wiedziałam co z tym zrobić, bo również nie miałam bułki
Zrobiłam kotlety bez niej i wyszły pyszne!!
Tylko rozpadają się wtedy okropnie. Wypróbowane w domu mojego męża.
Na szczęście jak je robiłam to się nie rozpadły się i były w całości
Moje też nie rozleciały się bez buły. Tylko były bardziej twarde i zwarte.
to jest bardzo dobry sposób Tereso
gdy następnym razem zabraknie ci bułki w domu, spróbuj skorzystać z mojego przepisu

http://wielkiezarcie.com/recipe65352.html
jeśli oczywiście ryżu też akurat nie zabraknie, bo tak też czasem bywa
Ja dodaję ugotowanego ziemniaka. Kotlety są dzieki temu bardziej spójne i łaodniejsze. (nie odbija się tak smażonym mięsem:-)
Starty na tarce ,na drobnych oczkach ser żółty też niezle "trzyma" :)