80 % podstawy, która jest objęta ubezpieczeniem chorobowym. W przypadku dłuższej choroby wynagrodzenie sie zmniejszy - bo to co jest chorobowym nie wlicza się już do podstawy.
A ja mysle ze 80% średniego wynagrodzenia z ostatnich 12 miesięcy przed chorobą ze skladnikow objetych ubezpieczeniem, czyli tego od czego masz płacone składki. Przynajmniej ja tak mialam obliczane chorobowe w ciąży, tylko ze płacone 100%.
A ja słyszałam z 3 ostatnich miesięcy średnia i średnia 12 miesięcy poprzedniego roku i z tego odpowiedni procent - 75% zwykłe, ciążowe 100%, a szpitalne to chyba też 100%, ale nie wiem...
powiedzmy ze zarabiam 1000 zł netto( stała stawka)
dni pracujacych mialam przykładowo 20 wiec 50 zł za jeden dzien pracy.
50 zł minius 20 % daje 40 zł za dniówke(dyszka to te 20% które zabieraja)
powiedzmy ze bylam 3 dni na chorobowych wiec 1000 zł minus 30 daje 970
jezeli masz prace płacona za godzine bierze sie srednia z ostatnich 3 miesiecy.
wiec np 1200+1300+1000= 3500 zł to dzielisz na 3 ( bo 3 miesiace) to co wyjdzie na ilosc dni pracujacych w miesiacu i za odliczasz 20 % za kazdy dzien chorobowego
bynajmniej ja to zawsze tak obliczam, ale wiele zakłądów pracy zabiera tez premie za chorobowe i inne dodatki
moze ktoś to obliczy netto miałqam 1350 plus premia co trzy miesiące około 1000 zł? zaznaczqm ze to zus liczy wiec jak to będzie -olcia to fajnie policzyła tylko ze ja juz nie pracuję tlko ciagne choroowe i chcem zobaczyć czy misię to opłaci czy lepierj iść na zasiłek dla bezrobotnych
Żeby obliczyć wynagrodzenie chorobowe musisz zsumować wynagrodzenia brutto z 12 miesięcy poprzedzających miesiąc, w których zachorowałaś. Od brutta odliczasz 13,71 % składek ZUS pracownika. To co Ci wyjdzie dzielisz przez 12, następnie przez 30 i mnożysz przez 80%. Wychodzi Ci kwota za 1 dzień.
Np, każdego miesiąca zarabiałaś 2000 zł brutto. Od tego odliczasz 274,20 zł (2000 pomnożone przez 13,71%). Wychodzi 1725,80. W tym przypadku skoro każdy miesiąc wyglądał tak samo nie musisz sumować 12 mies. 1725,80 dzielisz przez 30 i mnożysz razy 80%. Wychodzi 46,02 zł za dzień, z tego odciągną Ci zdrowotną i podatek.
Ja bym korzystała z L4 jak długo się da. Na zasiłek dla bezrobotnych zawsze jest czas i na pewno będzie mniejszy niż zasiłek chorobowy.
Witam! Ja będąc w ciąży zatrudniłam się 14.05.2010r a od 1.07.2010r poszłam na zwolnienie nie mam pojęcia jak obliczyć ile będzie mi się należało pieniążków z zusu Proszę pomóżcie mi obliczyć bo nie wiem jak to zrobić ze względu na tak krótkie zatrudnienie
Dopisano 11-04-13 14:01:04:
dodam iż zatrudniona byłam na najniższą krajową 1317 zł brutto
nie ponieważ zus uznał iż to byłozatrudnienie fikcyjne więc złożyłam odwołanie i 3 marca 2011 roku odbyła się sprawa w sądzie którą wygrałam,a 5 kwietnia 2011 wyrok się uprawomocnił i teraz zus ma 30dni na wypłatę mi zasiłku chorobowego i macierzyńskiego bo urodziłam 24.11.2010r Jeśli jesteś w stanie to obliczyc to będę bardzo wdzięczna
Jeśli byłaś zatrudniona na stawkę 1317,00 i nie dostawaś żadnych innych dodatków to taka jest podstawa. Od tego odlicza się składki ZUS pracownika czyli 180,56 zł. Różnicę w kwocie 1 136,44 dzielisz przez 30. Jeśli to było ciążowe chorobowe to wynosi 100%, czyli 37,88 zł za dzień.
Jeśli to było ciążowe to musi zapłacić 100%. Płaci się za każdy dzień kalendarzowy, czyli również za soboty, niedziele i święta. Z tym, że ja Ci podałam kwotę brutto, a Tobie wypłacą pomniejszoną o ustawowe potrącenia, tj. podatek. Powinnaś dostać z ZUS PIT11.
teraz już rozumiem skąd ta różnica,a czy macierzyńskie w tej samej stawce dniowej będzie naliczane?bo słyszałam że tak ,ale nie jestem pewna i czy jest jakiś określony czas na złożenie przez pracodawcę wszystkich potrzebnych do tego dokumentów bo jak się okazało to moja szefowa ich nie złożyła do tej pory.
Nie wiem, jaki jest termin na złożenie dokumentów, bo się tym nie zajmuję. Wg mnie, jak najszybciej :) Jeśli urodziłaś dziecko, to ZUS powinien otrzymać akt urodzenia, zeby wypłacać macierzyński. Macierzyński jest tak samo liczony, jak chorobowe, wiec pieniądze te same.
jak wyliczyć ile nalezy się za chorobowe. do konca gródnia pracowałam a od 1 stycznia choruję jak to obliczyć ? ile dostanę za to chorobowe?
80 % podstawy, która jest objęta ubezpieczeniem chorobowym.
W przypadku dłuższej choroby wynagrodzenie sie zmniejszy - bo to co jest chorobowym nie wlicza się już do podstawy.
A ja mysle ze 80% średniego wynagrodzenia z ostatnich 12 miesięcy przed chorobą ze skladnikow objetych ubezpieczeniem, czyli tego od czego masz płacone składki. Przynajmniej ja tak mialam obliczane chorobowe w ciąży, tylko ze płacone 100%.
A ja słyszałam z 3 ostatnich miesięcy średnia i średnia 12 miesięcy poprzedniego roku i z tego odpowiedni procent - 75% zwykłe, ciążowe 100%, a szpitalne to chyba też 100%, ale nie wiem...
Podstawa jest z dwunastu miesięcy poprzedzających rozpoczęcie zwolnienia.
80% zwykłe, 100 ciążowe i wypadkowe, szpitalne 80% a po przekroczeniu 33 dni - 70%.
ja sobie to tak obliczalam
powiedzmy ze zarabiam 1000 zł netto( stała stawka)
dni pracujacych mialam przykładowo 20 wiec 50 zł za jeden dzien pracy.
50 zł minius 20 % daje 40 zł za dniówke(dyszka to te 20% które zabieraja)
powiedzmy ze bylam 3 dni na chorobowych wiec 1000 zł minus 30 daje 970
jezeli masz prace płacona za godzine bierze sie srednia z ostatnich 3 miesiecy.
wiec np 1200+1300+1000= 3500 zł to dzielisz na 3 ( bo 3 miesiace) to co wyjdzie na ilosc dni pracujacych w miesiacu i za odliczasz 20 % za kazdy dzien chorobowego
bynajmniej ja to zawsze tak obliczam, ale wiele zakłądów pracy zabiera tez premie za chorobowe i inne dodatki
Olciu ale mi będzie ZUS liczył to tak samo?
Pierwsze 33 dni w roku płaci pracodawca, dopiero potem zus.
moze ktoś to obliczy
netto miałqam 1350 plus premia co trzy miesiące około 1000 zł? zaznaczqm ze to zus liczy wiec jak to będzie -olcia to fajnie policzyła tylko ze ja juz nie pracuję tlko ciagne choroowe i chcem zobaczyć czy misię to opłaci czy lepierj iść na zasiłek dla bezrobotnych
Żeby obliczyć wynagrodzenie chorobowe musisz zsumować wynagrodzenia brutto z 12 miesięcy poprzedzających miesiąc, w których zachorowałaś.
Od brutta odliczasz 13,71 % składek ZUS pracownika.
To co Ci wyjdzie dzielisz przez 12, następnie przez 30 i mnożysz przez 80%. Wychodzi Ci kwota za 1 dzień.
Np, każdego miesiąca zarabiałaś 2000 zł brutto. Od tego odliczasz 274,20 zł (2000 pomnożone przez 13,71%). Wychodzi 1725,80. W tym przypadku skoro każdy miesiąc wyglądał tak samo nie musisz sumować 12 mies.
1725,80 dzielisz przez 30 i mnożysz razy 80%. Wychodzi 46,02 zł za dzień, z tego odciągną Ci zdrowotną i podatek.
Ja bym korzystała z L4 jak długo się da. Na zasiłek dla bezrobotnych zawsze jest czas i na pewno będzie mniejszy niż zasiłek chorobowy.
JESTES KOCHANA I DZIEKUJE
Witam!
Ja będąc w ciąży zatrudniłam się 14.05.2010r a od 1.07.2010r poszłam na zwolnienie nie mam pojęcia jak obliczyć ile będzie mi się należało pieniążków z zusu
Proszę pomóżcie mi obliczyć bo nie wiem jak to zrobić ze względu na tak krótkie zatrudnienie
Dopisano 11-04-13 14:01:04:
dodam iż zatrudniona byłam na najniższą krajową 1317 zł bruttoPoszłaś na zwolnienie w lipcu 2010 roku i jeszcze nie dostałaś żadnych pieniędzy?!
nie ponieważ zus uznał iż to byłozatrudnienie fikcyjne więc złożyłam odwołanie i 3 marca 2011 roku odbyła się sprawa w sądzie którą wygrałam,a 5 kwietnia 2011 wyrok się uprawomocnił i teraz zus ma 30dni na wypłatę mi zasiłku chorobowego i macierzyńskiego bo urodziłam 24.11.2010r
Jeśli jesteś w stanie to obliczyc to będę bardzo wdzięczna
ło matko!
Jeśli byłaś zatrudniona na stawkę 1317,00 i nie dostawaś żadnych innych dodatków to taka jest podstawa. Od tego odlicza się składki ZUS pracownika czyli 180,56 zł. Różnicę w kwocie 1 136,44 dzielisz przez 30. Jeśli to było ciążowe chorobowe to wynosi 100%, czyli 37,88 zł za dzień.
Pozdrawiam i życzę szybkiego wpływu z ZUS!
Bardzo dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam serdecznie!
Witam! to ponownie ja
mam pytanko,czy ZUS mógł mi wypłacić 80 % za zwolnienie? i czy soboty i niedziele też się wliczają?
Jeśli to było ciążowe to musi zapłacić 100%. Płaci się za każdy dzień kalendarzowy, czyli również za soboty, niedziele i święta. Z tym, że ja Ci podałam kwotę brutto, a Tobie wypłacą pomniejszoną o ustawowe potrącenia, tj. podatek. Powinnaś dostać z ZUS PIT11.
teraz już rozumiem skąd ta różnica,a czy macierzyńskie w tej samej stawce dniowej będzie naliczane?bo słyszałam że tak ,ale nie jestem pewna i czy jest jakiś określony czas na złożenie przez pracodawcę wszystkich potrzebnych do tego dokumentów bo jak się okazało to moja szefowa ich nie złożyła do tej pory.
Nie wiem, jaki jest termin na złożenie dokumentów, bo się tym nie zajmuję. Wg mnie, jak najszybciej :) Jeśli urodziłaś dziecko, to ZUS powinien otrzymać akt urodzenia, zeby wypłacać macierzyński.
Macierzyński jest tak samo liczony, jak chorobowe, wiec pieniądze te same.