Forum

Galeria

Moje torciki w stylu angielskim :)

  • Autor: juwi Data: 2011-01-04 19:36:24

    O to moja najsmaczniejsza pasja służę wszelką radą i pomocą

  • Autor: Basiek23 Data: 2011-01-04 19:38:58

    te butki dziecięce są słodkie :-)

  • Autor: jola995 Data: 2011-01-04 20:04:25

    bardzo ładne

  • Autor: kasiadzida Data: 2011-01-04 20:16:55

    mmm... piękne!

  • Autor: MARTA84 Data: 2011-01-04 21:01:15

    śliczne

  • Autor: makusia Data: 2011-01-04 21:02:46

    Bajeczne, śliczniutkie:)

  • Autor: marikka23 Data: 2011-01-04 23:28:45

    piękne, gratuluję talentu!!!

  • Autor: ANETA MUSIAŁ Data: 2011-01-05 12:34:08

    śliczne torciki

  • Autor: juwi Data: 2011-01-07 16:54:26

  • Autor: makusia Data: 2011-01-07 17:13:38

    Śliczne, te róże.. cudowne:)

  • Autor: Mama AZK Data: 2011-05-24 20:58:54

    "Bukiet róż" to nie tort, tylko dzieło sztuki... :-)

  • Autor: aga1799 Data: 2011-01-09 15:07:20

    Witam,twoje torty są rewelacyjne..proszę o przepis na masę cukrową..

  • Autor: juwi Data: 2011-01-09 18:05:34

    Lukier plastyczny do powlekania tortu i wyrabiania ozdób

    Składniki
    800 g cukru pudru (możliwe, że będzie mniej, stopniowo dodawać3 łyżeczki glukozy
    3 łyżeczki żelatyny
    50 ml gorącej wody

    1. Do szklanki nalewam ok 50 ml gorącej wody.
    2. Do gorącej wody dodaję żelatynę i dokładnie mieszam aż się rozpuści.
    3. Następnie dodaję glukozę i też mieszam.
    4. Na stolnicę wysypuję trochę cukru pudru (tak ze 3 szklanki) i wlewam powoli żelatynę. Mieszam, a jak już złapie troszkę cukru pudru to zaczynam zagniatać. Gniotę dosypując puder.

    Masa bez problemu wchłonie cały przygotowany cukier puder (a przynajmniej powinna, dlatego cukier należy dodawać partiami).

    Masa marcepanowa (już nie jest taka biała jak lukier plastyczny, ale za to idealna do tworzenia małych i delikatnych ozdóbek

    Składniki

    1/4 litra wody
    12 dag tłuszczu (oleju, masla lub margaryny)
    1/4 kg mąki pszennej
    1 kg cukru pudru
    1 olejek migdałowy


    1. Wodę zagotować z tłuszczem.
    2. Do gotującej się wody dodać mąkę i mieszać kilka minut.
    3. Gdy masa zacznie odchodzić od łyżki i brzegów garnka należy ją wyjąć i rozłożyć do wystygnięcia.
    4. Gdy masa przestygnie dodajemy cukier puder najlepiej małymi porcjami.

     

    pozdrawiam :)

     

  • Autor: makusia Data: 2011-01-10 14:05:52

    Juwi, jeśli nie sprawi Ci to kłopotu, to może udostępnisz te przepisy w swoich? Tutaj się ich nie znajdzie;)

  • Autor: juwi Data: 2011-01-11 08:36:58

    ok :)

  • Autor: makusia Data: 2011-01-11 16:50:14

    Dzięki:)

  • Autor: aga1799 Data: 2011-02-05 22:18:14

    dziekuję...na pewno wypróbuję...
    twoje torty to czyste dzieła sztuki

  • Autor: Dorotaxx Data: 2011-01-11 18:12:01

    Bardzo ładne torciki :-)

    Mnie najbardziej podoba się kot Sylwester i Tweety.Topsy turvy też jest super

  • Autor: juwi Data: 2011-01-11 21:17:17

    Dziękuję wszystkim za miłe komentarze :)

  • Autor: juwi Data: 2011-01-12 15:14:09

    zabawa Tweetego z farbą :)

  • Autor: makusia Data: 2011-01-12 17:50:03

    Śliczniutkie;) Aż szkoda kroic:))

  • Autor: megii013 Data: 2011-01-13 11:23:50

    http://www.aledobre.pl/4994,ZESTAW_PLASTIKOWYCH_MINI_WYKRAWACZEK_KWIATOWY_1907_117_Wilton.html
     Ma ktos może te wykrawaczki, powiedzcie jak one się sprawdzają.Czy opłaci się je kupić, zamiast kupować pojedyncze sztuki (np. 3 stokrotki za ok. 50 zł) czy są jakościowo gorsze ????? Z góry dziękuje za odpowiedź.

  • Autor: hope30 Data: 2011-01-13 12:16:37

    Ja je mam i to o nich pisałam Ci ostatnio(że po 120 zł) rewelacja i wychodzą bardzo tanio bo pojedyncze to koszt od 20zł za sztukę...Mogę Ci polecić zestaw:)

  • Autor: megii013 Data: 2011-01-13 13:54:33

    Dzięki bardzo, chyba się na nię zdecyduję, pozdrawiam,paa

  • Autor: juwi Data: 2011-01-28 13:55:46


    Torty na dzień Babci i Dziadka :)

  • Autor: Iza29 Data: 2011-01-28 15:57:48

    Piękne te torciki :)

  • Autor: juwi Data: 2011-02-21 14:32:15


    o to kolejne torciki :)

  • Autor: makusia Data: 2011-02-21 22:48:25

    Śliczne

  • Autor: Mazba Data: 2011-02-22 17:06:22

    a to pierwsza zespołowa praca (moja i wnuka) z masą cukrową wg Dorotyxx



    masa była super tuż po zrobieniu, ale zawinęłam ją w folię i odłożyłam do lodówki (na dno) na kilka godzin. W tym czasie stwardniała i przez użyciem musiałam ją przerabiać od nowa, dodając nieco Planty. Niestety, na nie wiele się to zdało. Masa się rwała, zrobiła się jakby krucha. Choć była miękka, to nie chciała się poddawać już tak formowaniu, jak miało to miejsce gdy była świeża, tuż po zrobieniu.

    Powiedz mi proszę z jakiego korzystasz przepisu, że wychodzą Ci tak cieniutkie płatki kwiatów, a i prosiaczki są chyba z innej masy niźli ta Doroty. Nie wiem, może ja coś sknociłam? To mój pierwszy raz, więc doświadczeń mam tyle ile można mieć przy debiucie

  • Autor: juwi Data: 2011-02-23 08:32:23

    hej, ja używam swojej masy marcepanowej, (mam ją na stronie W-Ż), nie wiem dlaczego ta masa się kruszyła, musisz poradzić się Doroty.  Ja też jestem początkującym samoukiem więc daleko mi jeszcze do dzieł Doroty :) Wszystkie figurki wykonuję z masy marcepanowej bez dodatku planty. Mój przepis zawiera mąkę, masło roślinne, cukier puder, wodę i olejek migdałowy.
    Mże masa się kruszyba bo nie była szczelnie zawinięta w folię?
    pzdr

  • Autor: Frotka1974 Data: 2011-02-27 23:36:29

    Niedawni pierwszy raz robiłam masę cukrową Doroty i z przejęcia nie dałam ani planty ani innego tłuszczu.Odrobinkę się kruszyła przy ozdobach ,musiałam dłużej wyrabiać albo podgrzewać w mikrofalówce.

  • Autor: juwi Data: 2011-03-08 13:58:09

    o to kolejne torciki :)

  • Autor: 100-krotka Data: 2011-03-08 15:14:38

    Pytałaś o buciki wklejam zdjęcia może się przydadzą ;) dla chłopca i dziewczynki

  • Autor: juwi Data: 2011-03-10 12:43:32

    dzięki :)

  • Autor: juwi Data: 2011-03-14 15:01:50

  • Autor: juwi Data: 2011-04-06 07:48:56

    o to kolejne torciki, mam nadzieję, że się spodobają :)

  • Autor: punca Data: 2011-04-06 08:01:04

    śliczne torciki :)

  • Autor: juwi Data: 2011-04-10 16:38:39

    kolejny torcik :)

  • Autor: justyna4833 Data: 2011-04-13 12:09:39

    widząc to zapiera mi dech w piersiach,takie śliczne

  • Autor: juwi Data: 2011-04-13 12:44:03

    Dzięki za miłe komentarze :) jest mi naprawdę miło, że ktoś docenia moje torty. Nadal się uczę i dążę do perfekcji :) wtedy będę naprawdę dumna ze swoich torcików :) pozdrawiam
    Justyna

  • Autor: ANETA MUSIAŁ Data: 2011-04-15 11:02:09

    śliczne

  • Autor: ankaww83 Data: 2011-04-13 16:14:07

    śliczne

  • Autor: juwi Data: 2011-05-14 09:28:15

    kolejne torciki :)

  • Autor: hope30 Data: 2011-05-14 09:34:34

    Śliczne:)

  • Autor: Alll Data: 2011-05-14 18:02:26

    Bardzo ładne torciki. Pluszowy miś przypadł mi jednak najbardziej do gustu.

  • Autor: makusia Data: 2011-05-14 18:28:09

    Wszystkie piękneeeeeeeee!!! Ale ten misio powala na podłogę..cudny:))

  • Autor: juwi Data: 2011-05-15 06:03:41

    Dzięki dziewczyny, tego właśnie mi trzeba, bo czasami to mam wrażenie, że moje torty to prawdziwa porażka :)

  • Autor: makusia Data: 2011-05-15 13:47:42

    Nie żartuj:))) Są świetne, gdybyś mieszkała bliżej, to bym była Twoją klientką, na bank:)

  • Autor: juwi Data: 2011-05-15 16:55:32

    dzięki, poprostu wrazliwa kobitka ze mnie  :) pzdr

  • Autor: aga1799 Data: 2011-05-16 12:27:59

    Witam ,
    Ten misio to rewelka ..jak go zrobiłas czy to szablon?

  • Autor: juwi Data: 2011-05-17 09:11:30

    hej, misia robiłam bez formy. Do ułożenia brzucha i głowy uzyłam 4 miseczek tzn. dwie miski na głowę i 2 na brzuch. Układ podobny ja przy torcie np. kopuła. Później łączyłam miski i wychodziły kule. Następnie trochę je uformowałam ręcznie aby przypominały miśka. Głowę z brzuszkiem połaczyłam 3 dużymi wykałaczkami np. do szaszłyka. Obłozyłam kremem i posypałam pokruszonym biszkoptem. Pozostałe dodatki zrobiłam z masy czekoladowej. Mam nadzieję, że pomogłam. :) Jesli nie to pytaj :)

  • Autor: aga1799 Data: 2011-05-17 10:45:41

    Dziekuję...spróbuję zrobić...ten twój misio taki slodki...pozdrawiam

  • Autor: beata66 Data: 2011-05-15 13:53:31

    Jestem pod ogromnym wrażeniem Twojego talentu, precyzji i pomysłowości :)

  • Autor: juwi Data: 2011-05-15 17:00:04

    dziekuję :)

  • Autor: aga1799 Data: 2011-05-17 22:38:28

    ......TALENTU............

  • Autor: juwi Data: 2011-05-23 09:38:51

    dzięki :)

  • Autor: juwi Data: 2011-05-23 09:38:22

    kolejne 2 torciki :)

  • Autor: 100-krotka Data: 2011-05-23 11:25:40

    Super torciska ;)))
    Mam pytanie czy Twoje torty są pokryte masą cukrową czy marcepanową?

  • Autor: juwi Data: 2011-05-23 22:55:36

    Torty pokrywam w zależności od gustu klienta. Chrzcinowy z aniołkiem z masy czekoladowej, komunijny i chrzcinowy z misiem z masy cukrowej, wesołą farmę z masy marcepanowej. Według mnie do pokrywania tortu to najlepsza jest masa cukrowa, a jeśli chodzi o wyrabianie różnych elementów to najlepsza masa czekoladow, a do figurek masa marcepanowa :)pzdr

  • Autor: 100-krotka Data: 2011-05-24 14:18:29

    Dzięki za szybką odpowiedź, choc przyznam, że nie wiem dlaczego akurat marcepan jest najlepszy do robienia figurek? Ciekawi mnie tez jak zrobic równe długie wałeczki, coś podobnego do nitek na kłębku tylko grubsze - zawsze mam z tym problem. Nie ma do tego przyrządu do wyciskania. Z trawą to sobie radzę, pomaga mi w tym wyciskarka do czosnku. Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów, bo szkoda marnować talentu

  • Autor: juwi Data: 2011-05-26 12:40:16

    a może sprubuj zrobic te wałeczki z masy czekoladowej,
    a z czego Ty robisz figurki? ja jak narazie tylko z marcepanu, z czekolady to nie wszystko sie da:(czasami wszystko chlapnie:( pzdr

  • Autor: 100-krotka Data: 2011-05-26 14:10:05

    Figurki, kwiatki i pokrycie tortu robię z masy cukrowej. Natomiast masą czekoladową pokrywałam tort i w porządku, ale kiepska w obróbce bo za szybko płynie i latem nie da się nic zrobić chyba, że w chłodni , ale dobrze się sama klei.
    Co do marcepanu to jak dla mnie za bardzo kruchy do figurek. Poza tym widać każdą delikatną rysę, linie papilarne jesli nie założymy rękawiczek i spękania - może to kwestia wprawy. W smaku też nie ciekawy.
    Na wałeczki już znalazłam sposób, ale jeszcze nie przetestowałam.
    Pozdrawiam

  • Autor: Laugasel Data: 2011-05-24 08:46:25

    Tak się zastanawiam czy nie należy u nas roztrzygnąć konkurs tortowy, bo  już nie jeden talent zauważyłam na naszym forum. Na pewno nie ja jedna!!! 

  • Autor: juwi Data: 2011-06-13 22:13:11

    kolejne torciki :)

  • Autor: juwi Data: 2011-06-24 12:45:08

    kolejne 2 torciki

  • Autor: vanessa862 Data: 2011-06-24 15:58:56

    Wszystkie są śliczne:) Słodkie dzieła sztuki, aż szkoda jeść:)

  • Autor: pyszotka111 Data: 2011-06-24 20:41:38

    Wszystkie są piękne a ten misiu brązowy mnie powalił jest taki słodziuchny cuda

  • Autor: magdam21 Data: 2011-06-28 21:41:38

    Gratuluje,wszystkie torciki są śliczne.Wiem ile to kosztuje pracy ale jaka satysfakcja po zrobieniu, prawda?

    Pozdrawiam.

  • Autor: juwi Data: 2011-06-30 08:36:20

    oj bardzo dużo czasu :), ale to prawda, że najlepsze w tym wszystkim to satysfakcja i zachwyt klienta :)

  • Autor: juwi Data: 2011-07-22 09:18:18

  • Autor: makusia Data: 2011-07-22 12:07:38

    Brawo:))

  • Autor: juwi Data: 2011-09-19 22:31:47

    o to kolejne moje torciki:)

  • Autor: vanessa862 Data: 2011-09-20 06:40:22

    Super wszystkie śliczne:)

  • Autor: pyszotka111 Data: 2011-09-20 08:43:48

    Cudne a najbardziej podoba mi sie ta farma jest super.

  • Autor: hope30 Data: 2011-09-20 09:21:06

    Super:) a figurki przepięknie dopracowane:)

  • Autor: juwi Data: 2011-09-20 17:21:20

    dzięki za miłe słówka :) pzdr

  • Autor: Aga19923 Data: 2011-11-13 13:52:46

    Jakie piękne te torty, nie mogę się napatrzeć;D Tylko pozazdrościć takiego talentu!;)

Przejdź do pełnej wersji serwisu