Lukier plastyczny do powlekania tortu i wyrabiania ozdób
Składniki 800 g cukru pudru (możliwe, że będzie mniej, stopniowo dodawać3 łyżeczki glukozy 3 łyżeczki żelatyny 50 ml gorącej wody
1. Do szklanki nalewam ok 50 ml gorącej wody. 2. Do gorącej wody dodaję żelatynę i dokładnie mieszam aż się rozpuści. 3. Następnie dodaję glukozę i też mieszam. 4. Na stolnicę wysypuję trochę cukru pudru (tak ze 3 szklanki) i wlewam powoli żelatynę. Mieszam, a jak już złapie troszkę cukru pudru to zaczynam zagniatać. Gniotę dosypując puder.
Masa bez problemu wchłonie cały przygotowany cukier puder (a przynajmniej powinna, dlatego cukier należy dodawać partiami).
Masa marcepanowa (już nie jest taka biała jak lukier plastyczny, ale za to idealna do tworzenia małych i delikatnych ozdóbek
Składniki
1/4 litra wody 12 dag tłuszczu (oleju, masla lub margaryny) 1/4 kg mąki pszennej 1 kg cukru pudru 1 olejek migdałowy
1. Wodę zagotować z tłuszczem. 2. Do gotującej się wody dodać mąkę i mieszać kilka minut. 3. Gdy masa zacznie odchodzić od łyżki i brzegów garnka należy ją wyjąć i rozłożyć do wystygnięcia. 4. Gdy masa przestygnie dodajemy cukier puder najlepiej małymi porcjami.
http://www.aledobre.pl/4994,ZESTAW_PLASTIKOWYCH_MINI_WYKRAWACZEK_KWIATOWY_1907_117_Wilton.html Ma ktos może te wykrawaczki, powiedzcie jak one się sprawdzają.Czy opłaci się je kupić, zamiast kupować pojedyncze sztuki (np. 3 stokrotki za ok. 50 zł) czy są jakościowo gorsze ????? Z góry dziękuje za odpowiedź.
Ja je mam i to o nich pisałam Ci ostatnio(że po 120 zł) rewelacja i wychodzą bardzo tanio bo pojedyncze to koszt od 20zł za sztukę...Mogę Ci polecić zestaw:)
a to pierwsza zespołowa praca (moja i wnuka) z masą cukrową wg Dorotyxx
masa była super tuż po zrobieniu, ale zawinęłam ją w folię i odłożyłam do lodówki (na dno) na kilka godzin. W tym czasie stwardniała i przez użyciem musiałam ją przerabiać od nowa, dodając nieco Planty. Niestety, na nie wiele się to zdało. Masa się rwała, zrobiła się jakby krucha. Choć była miękka, to nie chciała się poddawać już tak formowaniu, jak miało to miejsce gdy była świeża, tuż po zrobieniu.
Powiedz mi proszę z jakiego korzystasz przepisu, że wychodzą Ci tak cieniutkie płatki kwiatów, a i prosiaczki są chyba z innej masy niźli ta Doroty. Nie wiem, może ja coś sknociłam? To mój pierwszy raz, więc doświadczeń mam tyle ile można mieć przy debiucie
hej, ja używam swojej masy marcepanowej, (mam ją na stronie W-Ż), nie wiem dlaczego ta masa się kruszyła, musisz poradzić się Doroty. Ja też jestem początkującym samoukiem więc daleko mi jeszcze do dzieł Doroty :) Wszystkie figurki wykonuję z masy marcepanowej bez dodatku planty. Mój przepis zawiera mąkę, masło roślinne, cukier puder, wodę i olejek migdałowy. Mże masa się kruszyba bo nie była szczelnie zawinięta w folię? pzdr
Niedawni pierwszy raz robiłam masę cukrową Doroty i z przejęcia nie dałam ani planty ani innego tłuszczu.Odrobinkę się kruszyła przy ozdobach ,musiałam dłużej wyrabiać albo podgrzewać w mikrofalówce.
Dzięki za miłe komentarze :) jest mi naprawdę miło, że ktoś docenia moje torty. Nadal się uczę i dążę do perfekcji :) wtedy będę naprawdę dumna ze swoich torcików :) pozdrawiam Justyna
hej, misia robiłam bez formy. Do ułożenia brzucha i głowy uzyłam 4 miseczek tzn. dwie miski na głowę i 2 na brzuch. Układ podobny ja przy torcie np. kopuła. Później łączyłam miski i wychodziły kule. Następnie trochę je uformowałam ręcznie aby przypominały miśka. Głowę z brzuszkiem połaczyłam 3 dużymi wykałaczkami np. do szaszłyka. Obłozyłam kremem i posypałam pokruszonym biszkoptem. Pozostałe dodatki zrobiłam z masy czekoladowej. Mam nadzieję, że pomogłam. :) Jesli nie to pytaj :)
Torty pokrywam w zależności od gustu klienta. Chrzcinowy z aniołkiem z masy czekoladowej, komunijny i chrzcinowy z misiem z masy cukrowej, wesołą farmę z masy marcepanowej. Według mnie do pokrywania tortu to najlepsza jest masa cukrowa, a jeśli chodzi o wyrabianie różnych elementów to najlepsza masa czekoladow, a do figurek masa marcepanowa :)pzdr
Dzięki za szybką odpowiedź, choc przyznam, że nie wiem dlaczego akurat marcepan jest najlepszy do robienia figurek? Ciekawi mnie tez jak zrobic równe długie wałeczki, coś podobnego do nitek na kłębku tylko grubsze - zawsze mam z tym problem. Nie ma do tego przyrządu do wyciskania. Z trawą to sobie radzę, pomaga mi w tym wyciskarka do czosnku. Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów, bo szkoda marnować talentu
a może sprubuj zrobic te wałeczki z masy czekoladowej, a z czego Ty robisz figurki? ja jak narazie tylko z marcepanu, z czekolady to nie wszystko sie da:(czasami wszystko chlapnie:( pzdr
Figurki, kwiatki i pokrycie tortu robię z masy cukrowej. Natomiast masą czekoladową pokrywałam tort i w porządku, ale kiepska w obróbce bo za szybko płynie i latem nie da się nic zrobić chyba, że w chłodni , ale dobrze się sama klei. Co do marcepanu to jak dla mnie za bardzo kruchy do figurek. Poza tym widać każdą delikatną rysę, linie papilarne jesli nie założymy rękawiczek i spękania - może to kwestia wprawy. W smaku też nie ciekawy. Na wałeczki już znalazłam sposób, ale jeszcze nie przetestowałam. Pozdrawiam
O to moja najsmaczniejsza pasja służę wszelką radą i pomocą
te butki dziecięce są słodkie :-)
bardzo ładne
mmm... piękne!
śliczne
Bajeczne, śliczniutkie:)
piękne, gratuluję talentu!!!
śliczne torciki
Śliczne, te róże.. cudowne:)
"Bukiet róż" to nie tort, tylko dzieło sztuki... :-)
Witam,twoje torty są rewelacyjne..proszę o przepis na masę cukrową..
Lukier plastyczny do powlekania tortu i wyrabiania ozdób
Składniki
800 g cukru pudru (możliwe, że będzie mniej, stopniowo dodawać3 łyżeczki glukozy
3 łyżeczki żelatyny
50 ml gorącej wody
1. Do szklanki nalewam ok 50 ml gorącej wody.
2. Do gorącej wody dodaję żelatynę i dokładnie mieszam aż się rozpuści.
3. Następnie dodaję glukozę i też mieszam.
4. Na stolnicę wysypuję trochę cukru pudru (tak ze 3 szklanki) i wlewam powoli żelatynę. Mieszam, a jak już złapie troszkę cukru pudru to zaczynam zagniatać. Gniotę dosypując puder.
Masa bez problemu wchłonie cały przygotowany cukier puder (a przynajmniej powinna, dlatego cukier należy dodawać partiami).
Masa marcepanowa (już nie jest taka biała jak lukier plastyczny, ale za to idealna do tworzenia małych i delikatnych ozdóbek
Składniki
1/4 litra wody
12 dag tłuszczu (oleju, masla lub margaryny)
1/4 kg mąki pszennej
1 kg cukru pudru
1 olejek migdałowy
1. Wodę zagotować z tłuszczem.
2. Do gotującej się wody dodać mąkę i mieszać kilka minut.
3. Gdy masa zacznie odchodzić od łyżki i brzegów garnka należy ją wyjąć i rozłożyć do wystygnięcia.
4. Gdy masa przestygnie dodajemy cukier puder najlepiej małymi porcjami.
pozdrawiam :)
Juwi, jeśli nie sprawi Ci to kłopotu, to może udostępnisz te przepisy w swoich? Tutaj się ich nie znajdzie;)
ok :)
Dzięki:)
dziekuję...na pewno wypróbuję...
twoje torty to czyste dzieła sztuki
Bardzo ładne torciki :-)
Mnie najbardziej podoba się kot Sylwester i Tweety.Topsy turvy też jest super
Dziękuję wszystkim za miłe komentarze :)
zabawa Tweetego z farbą :)
Śliczniutkie;) Aż szkoda kroic:))
http://www.aledobre.pl/4994,ZESTAW_PLASTIKOWYCH_MINI_WYKRAWACZEK_KWIATOWY_1907_117_Wilton.html
Ma ktos może te wykrawaczki, powiedzcie jak one się sprawdzają.Czy opłaci się je kupić, zamiast kupować pojedyncze sztuki (np. 3 stokrotki za ok. 50 zł) czy są jakościowo gorsze ????? Z góry dziękuje za odpowiedź.
Ja je mam i to o nich pisałam Ci ostatnio(że po 120 zł) rewelacja i wychodzą bardzo tanio bo pojedyncze to koszt od 20zł za sztukę...Mogę Ci polecić zestaw:)
Dzięki bardzo, chyba się na nię zdecyduję, pozdrawiam,paa
Torty na dzień Babci i Dziadka :)
Piękne te torciki :)
o to kolejne torciki :)
Śliczne
a to pierwsza zespołowa praca (moja i wnuka) z masą cukrową wg Dorotyxx
masa była super tuż po zrobieniu, ale zawinęłam ją w folię i odłożyłam do lodówki (na dno) na kilka godzin. W tym czasie stwardniała i przez użyciem musiałam ją przerabiać od nowa, dodając nieco Planty. Niestety, na nie wiele się to zdało. Masa się rwała, zrobiła się jakby krucha. Choć była miękka, to nie chciała się poddawać już tak formowaniu, jak miało to miejsce gdy była świeża, tuż po zrobieniu.
Powiedz mi proszę z jakiego korzystasz przepisu, że wychodzą Ci tak cieniutkie płatki kwiatów, a i prosiaczki są chyba z innej masy niźli ta Doroty. Nie wiem, może ja coś sknociłam? To mój pierwszy raz, więc doświadczeń mam tyle ile można mieć przy debiucie
hej, ja używam swojej masy marcepanowej, (mam ją na stronie W-Ż), nie wiem dlaczego ta masa się kruszyła, musisz poradzić się Doroty. Ja też jestem początkującym samoukiem więc daleko mi jeszcze do dzieł Doroty :) Wszystkie figurki wykonuję z masy marcepanowej bez dodatku planty. Mój przepis zawiera mąkę, masło roślinne, cukier puder, wodę i olejek migdałowy.
Mże masa się kruszyba bo nie była szczelnie zawinięta w folię?
pzdr
Niedawni pierwszy raz robiłam masę cukrową Doroty i z przejęcia nie dałam ani planty ani innego tłuszczu.Odrobinkę się kruszyła przy ozdobach ,musiałam dłużej wyrabiać albo podgrzewać w mikrofalówce.
o to kolejne torciki :)
Pytałaś o buciki wklejam zdjęcia może się przydadzą ;) dla chłopca i dziewczynki
dzięki :)
o to kolejne torciki, mam nadzieję, że się spodobają :)
śliczne torciki :)
kolejny torcik :)
widząc to zapiera mi dech w piersiach,takie śliczne
Dzięki za miłe komentarze :) jest mi naprawdę miło, że ktoś docenia moje torty. Nadal się uczę i dążę do perfekcji :) wtedy będę naprawdę dumna ze swoich torcików :) pozdrawiam
Justyna
śliczne
śliczne
kolejne torciki :)
Śliczne:)
Bardzo ładne torciki. Pluszowy miś przypadł mi jednak najbardziej do gustu.
Wszystkie piękneeeeeeeee!!! Ale ten misio powala na podłogę..cudny:))
Dzięki dziewczyny, tego właśnie mi trzeba, bo czasami to mam wrażenie, że moje torty to prawdziwa porażka :)
Nie żartuj:))) Są świetne, gdybyś mieszkała bliżej, to bym była Twoją klientką, na bank:)
dzięki, poprostu wrazliwa kobitka ze mnie :) pzdr
Witam ,
Ten misio to rewelka ..jak go zrobiłas czy to szablon?
hej, misia robiłam bez formy. Do ułożenia brzucha i głowy uzyłam 4 miseczek tzn. dwie miski na głowę i 2 na brzuch. Układ podobny ja przy torcie np. kopuła. Później łączyłam miski i wychodziły kule. Następnie trochę je uformowałam ręcznie aby przypominały miśka. Głowę z brzuszkiem połaczyłam 3 dużymi wykałaczkami np. do szaszłyka. Obłozyłam kremem i posypałam pokruszonym biszkoptem. Pozostałe dodatki zrobiłam z masy czekoladowej. Mam nadzieję, że pomogłam. :) Jesli nie to pytaj :)
Dziekuję...spróbuję zrobić...ten twój misio taki slodki...pozdrawiam
Jestem pod ogromnym wrażeniem Twojego talentu, precyzji i pomysłowości :)
dziekuję :)
......TALENTU............
dzięki :)
kolejne 2 torciki :)
Super torciska ;)))
Mam pytanie czy Twoje torty są pokryte masą cukrową czy marcepanową?
Torty pokrywam w zależności od gustu klienta. Chrzcinowy z aniołkiem z masy czekoladowej, komunijny i chrzcinowy z misiem z masy cukrowej, wesołą farmę z masy marcepanowej. Według mnie do pokrywania tortu to najlepsza jest masa cukrowa, a jeśli chodzi o wyrabianie różnych elementów to najlepsza masa czekoladow, a do figurek masa marcepanowa :)pzdr
Dzięki za szybką odpowiedź, choc przyznam, że nie wiem dlaczego akurat marcepan jest najlepszy do robienia figurek? Ciekawi mnie tez jak zrobic równe długie wałeczki, coś podobnego do nitek na kłębku tylko grubsze - zawsze mam z tym problem. Nie ma do tego przyrządu do wyciskania. Z trawą to sobie radzę, pomaga mi w tym wyciskarka do czosnku. Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów, bo szkoda marnować talentu
a może sprubuj zrobic te wałeczki z masy czekoladowej,
a z czego Ty robisz figurki? ja jak narazie tylko z marcepanu, z czekolady to nie wszystko sie da:(czasami wszystko chlapnie:( pzdr
Figurki, kwiatki i pokrycie tortu robię z masy cukrowej. Natomiast masą czekoladową pokrywałam tort i w porządku, ale kiepska w obróbce bo za szybko płynie i latem nie da się nic zrobić chyba, że w chłodni , ale dobrze się sama klei.
Co do marcepanu to jak dla mnie za bardzo kruchy do figurek. Poza tym widać każdą delikatną rysę, linie papilarne jesli nie założymy rękawiczek i spękania - może to kwestia wprawy. W smaku też nie ciekawy.
Na wałeczki już znalazłam sposób, ale jeszcze nie przetestowałam.
Pozdrawiam
Tak się zastanawiam czy nie należy u nas roztrzygnąć konkurs tortowy, bo już nie jeden talent zauważyłam na naszym forum. Na pewno nie ja jedna!!!
kolejne torciki :)
kolejne 2 torciki
Wszystkie są śliczne:) Słodkie dzieła sztuki, aż szkoda jeść:)
Wszystkie są piękne a ten misiu brązowy mnie powalił jest taki słodziuchny cuda
Gratuluje,wszystkie torciki są śliczne.Wiem ile to kosztuje pracy ale jaka satysfakcja po zrobieniu, prawda?
Pozdrawiam.
oj bardzo dużo czasu :), ale to prawda, że najlepsze w tym wszystkim to satysfakcja i zachwyt klienta :)
Brawo:))
o to kolejne moje torciki:)
Super wszystkie śliczne:)
Cudne a najbardziej podoba mi sie ta farma jest super.
Super:) a figurki przepięknie dopracowane:)
dzięki za miłe słówka :) pzdr
Jakie piękne te torty, nie mogę się napatrzeć;D Tylko pozazdrościć takiego talentu!;)