Forum

Gawędy o jedzeniu

Karczek na śniegu

  • Autor: wojtek631 Data: 2011-01-05 16:26:56

    witam
    zaraz po nowym roku miałem przyjemnośc brac udział w imprezie "Gril na śniegu".
    Imprezka niczego sobie (sanki pochodnie grzane wino akordeon i takie tam ) było fajnie.
    Myślałem że po tylu świętach mięso z grila ?.
    Tu popełniłem błąd . Podano poza szaszłykami i kiełbaską KARCZEK.
    I tu moje zaskoczenie. Mięsko było wyborne, soczyste rozpływało się w ustach a smak nie do opisania.
    Długo trwały moje negocjacje z kucharzem o przepis na tę potrawę, ale po wielu godzinach i wielu kolejkach zdradzono mi jak się to danie przyrządza.
    To było zaskoczenie- proste łatwe i przyjemne - ale do rzeczy
    Kroimy karczek na kotlety grubości ok 2,5 cm -rozbijamy do grubości 1,5cm
    A teraz marynata
    100 ml -Ketchup
    100 ml -olej rzepakowy
    100 ml -przyprawa w płynie ( ja dałem winiary )
    1 mała łyżeczka musztardy (można więcej lub mniej )
    wszystko dokładnie mieszamy żeby powstał jednolity gęsty sos.
    Na dno naczynia dajemy kilka łyżek sosu i wkładamy kotlet smarując go z wierzchu sosem na niego kładziemy następny i znowu smarujemy sosem i następny i następny itd.
    Gdyby sosu zostało to wlejmy go do naczynia.
    Mięso ma byc całe pokryte zalewą.
    Przykrywamy naczynie i wkładamy na 12 godz. do lodówki.
    Gril ma byc bardzo gorący smażymy po 1,5 do2 min. z każdej strony.
    Podawac z kiszonym ogórkiem i żytnim chlebem.

    Pozdrawiam i smacznego
    wojtek631

  • Autor: joannaantoni Data: 2011-01-05 17:03:28

    Fajny przepis. Powinieneś go jednak dodać do przepisów. Wtedy jest dostępny szerzej i można go w książce zapisać. Szkoda go zmarnować. :)

  • Autor: makusia Data: 2011-01-05 17:17:23

    Popieram:)

  • Autor: daga26 Data: 2011-01-05 18:21:18

    ja tez popieram napewno mozna ta marynate do innego mieska wykorzystac lub zastosowac

  • Autor: Angelinka29 Data: 2011-01-05 19:40:16

    Do wiosennego grillowania jeszcze trochę czasu...........I tak sobie myślę,jakby to upiec w piekarniku...

  • Autor: ania205 Data: 2011-01-05 21:16:06

    a jakby ..zrobić to w panierce i usmażyć na oleju..jak schabowy..?

  • Autor: balbisia19 Data: 2011-01-05 21:18:54

    Mysle ze w piekarniku powinno sie udac.

Przejdź do pełnej wersji serwisu