Ostatnio pieke chleb nie w maszynie do chleba tylko w piekarniku (na gaz). Chlebek wychodzi ladny, prawie wszsytko jest ok....no wasnie - prawie. Chleb jest smaczny, przed pieczeniem smaruje go oliwa zeby nie obsychal. Ale podczas pieczenia gora zapieka mi sie na kamien. Co robic zeby skorka byla zrumieniona ale nie twarda i sucha? Przykrywac podczas pieczenia? Jak to u Was wyglada?
Chleb wyrastany w formie, najlepiej jest przykryć/obkleić formę folią spożywczą, posmarowaną olejem, ale tak aby folia nie dotykała ciasta. Można też przykryć formę ściereczką zwilżoną wodą i całość wstawiamy wtedy do dużej torby foliowej. Wierzch wyrastanego ciasta nie podeschnie wtedy. Nie smaruj oliwą chleba. Zaraz po wstawieniu do piekarnika, spryskaj wierzch chleba wodą. Potem powtórz ten zabieg jeszcze kilka razy
Moja babcia, (której niema już od roku) przed pieczeniem chleba smarowała wierzch letnią wodą. Piekła chleb w prodiżu. Po upieczeniu przemywała wodą.Jeśli skórka była nadpieczona i twarda, po odparowaniu wody, zaraz potewm przemywała jeszcze raz, ważne by robić to jak chleb jest gorący, ale wyjęty z piekarnika. Można robić to pędzelkiem, ale moja babcia robiła to ręką. Ja też tak robię. ale nie często piekę chleb, z uwagi na brak czasu.
a ja w PL mieszkalam nad piekarnia ( moi rodzice dalej tam mieszkaja) i widzialam jak wyciagaja chleb i smaruja pedzelkiem namoczonym uprzednio w wodzie
Moja teściowa kiedyś piekła chleb w piecu chlebowym i po wyjęciu z pieca smarowała skórką słoniny lub boczku.Chleb był przepyszny.Skórka była wspaniale chrupiąca,ale nie sucha i nie twarda.Piekąc w piekarniku czasami też tak robię:)
Ostatnio pieke chleb nie w maszynie do chleba tylko w piekarniku (na gaz). Chlebek wychodzi ladny, prawie wszsytko jest ok....no wasnie - prawie. Chleb jest smaczny, przed pieczeniem smaruje go oliwa zeby nie obsychal. Ale podczas pieczenia gora zapieka mi sie na kamien. Co robic zeby skorka byla zrumieniona ale nie twarda i sucha? Przykrywac podczas pieczenia? Jak to u Was wyglada?
Spróbuj po upieczeni posmarowac chleb zimną wodą (np pędzelkiem).
Chleb wyrastany w formie, najlepiej jest przykryć/obkleić formę folią spożywczą, posmarowaną olejem, ale tak aby folia nie dotykała ciasta. Można też przykryć formę ściereczką zwilżoną wodą i całość wstawiamy wtedy do dużej torby foliowej. Wierzch wyrastanego ciasta nie podeschnie wtedy. Nie smaruj oliwą chleba. Zaraz po wstawieniu do piekarnika, spryskaj wierzch chleba wodą. Potem powtórz ten zabieg jeszcze kilka razy
Dzieki dziewczyny. Jutro sprobuje tak zrobic.
Po wyjęciu z piekarnika zawiń chlebek w wilgotną ścierkę i zostaw na kilka minut
Ja zawsze po wyciągnięcia chleba z piekarnika przykrywam go wilgotną szmatką. Skórka wtedy mięknie i nadaje się do jedzenia.
Tak zrobilam i udalo sie.
Podczas pieczenia tez od czasu do czasu zwilzalam go.
|Dziekuje za wszelkie rady;)
a ja w PL mieszkalam nad piekarnia ( moi rodzice dalej tam mieszkaja) i widzialam jak wyciagaja chleb i smaruja pedzelkiem namoczonym uprzednio w wodzie
Moja teściowa kiedyś piekła chleb w piecu chlebowym i po wyjęciu z pieca smarowała skórką słoniny lub boczku.Chleb był przepyszny.Skórka była wspaniale chrupiąca,ale nie sucha i nie twarda.Piekąc w piekarniku czasami też tak robię:)