Forum

Zdrowie i uroda

Prostowanie przegrody nosowej

• Autor: as Data: 2011-01-08 10:12:36

Czy miał ktoś z Was lub Waszych bliskich operację na skrzywioną przegrodę nosową? Jak długo trzeba być w szpitalu? Po jakim czasie można wrócić do pracy? Proszę o wszelkie info na temat co i  jak po prostowaniu przegrody nosowej.

• Autor: Shanna Data: 2011-01-08 10:41:47

Jak moj syn mial zabieg laryngologiczny lezal na sali z panem wlasnie takim, ktoremu robiono przegrode. Pana zabrali na sale i przywiezli mniej wiecej po 30 min. Wrocil swiadomy, bo zabieg byl robiony na glupim jasiu. Lekarz mowil ze polezy sobie do wieczora (to bylo mniej wiecej kolo poludnia), po czym moze isc do domu ale nastepnego dnia mial przyjsc na zmiane opatrunkow a z tego co doslyszalam to po tygodniu maja mu wszystkie usunac. Dodam tylko,ze to bylo prywatnie. NIe wiem  jak wyglada taki zabieg na NFZ. Znalazlam tez w necie info. Moze Ci sie przyda: http://spiechu.pl/2007/02/24/zabieg-prostowania-przegrody-nosowej-%E2%80%93-fakty-i-mity/

• Autor: as Data: 2011-01-08 11:04:02

Dzięki za informacje. Pozwolisz, że aktywuje sobie link:) http://spiechu.pl/2007/02/24/zabieg-prostowania-przegrody-nosowej-%E2%80%93-fakty-i-mity/

• Autor: mahika Data: 2011-01-08 18:33:22

Mój M miał niedawno robioną. Pojechał z rana, naczczo, dostał narkozę, a jak się obudził było już po. wrócił na drugi dzień do domu, spał 3 dni ;) chodził normalnie, jadł normalinie, ale śpiący był. Brał wieczorem leki przeciwbólowe, a po 2 tygodniach pojechał na wyjęcie jakis blaszek ze środka. nic wielkiego :)

• Autor: hanah30 Data: 2011-01-08 23:58:11

Dwa lata temu mialam opercję polipów nosa, co do przegrody to pacjentki nawet nie leżały doby znieczulenie ,prostowanie potem opatrunek  potem zdjęcie opatrunku i to wszystko co do zwolnienia to niewiem,  ja leżałam 1 tydzień opatrunki zdejmowano mi na narkozę a po operacji przegrody pacjentom nie dawali znieczylenia tylko tyle co zaobserwowałam

• Autor: Trusia Data: 2011-01-09 14:20:54

U nas w szpitalu przy tym zabiegu trzeba spędzić 5 dni w szpitalu bo inaczej NFZ podobo nie chce zwracać za zabieg. Szwagier kilka miesięcy temu prostował przegrodę więc to wiem. Sam zabieg trwał ok 45 min i w jego przypadku był robiony na znieczuleniu miejscowym, to podobno zalezy od szpitala i trudności zabiegu. Jeśli robił by zabieg prywatnie to kilka godzin po zabiegu był by już w domu i tylko raz dziennie zgłaszałby się na zmianę opatrunku, a tak leżał w szpitalu i opatrunki miał zmieniane na bieząco w  miarę potrzeb, no i środki przeciwbólowe dostawał na bieząco. Po 3 dobach miał wyjęte wewnętrzne opatrunki. Do końca pobytu w szpitalu zmiany opatrunków i kontrola zatok i stanu gojenia na bieząco. Po wyjściu ze szpitala dostał kilka dni zwolnienia, zakaz podnoszenia ciężarów, skakania, plywania/nurkowania, biegania przez kilka tygodni.

• Autor: emeska1974 Data: 2011-01-09 16:14:14

Bliska mi osoba miala taka operacje i niestety stracila węch ale to zdarza sie bardzo rzadko- jeśli cie to męczy to należy zrobic 

• Autor: as Data: 2011-01-10 09:14:52

Czytam wszystkie wiadomości i cieszę się z nich. Problem z przegrodą ma mój mąż. Tak przynajmniej myśli, że to z tego powodu bo u lekarza nie był. Od kilku lat przed spaniem musi zażywać mocne krople do nosa bo inaczej zatyka mu nos i nie może oddychać. Zauważyłam, ze jak chodzi to często oddycha przez usta choć sam tego nie zauważa i twierdzi, ze nie lubi oddychać przez usta. 20 lat temu miał proponowany zabieg prostowania przegrody ale odstraszyły go te bandaże w nosie. Widzę, że jest co raz bardziej skłonny by takiemu zabiegowi się poddać. 

• Autor: hanah30 Data: 2011-01-13 13:35:56

To wszystko co opisujesz przypomina mi polipy w nosie które mi usunięto 2 lata temu mam tez skrzywioną przegrodę nosową ale mi nie przeszkadza i nie zgodziłam się na jej prostowanie po tym co wdziałam w szpitalu bez narkozy tylko znieczylenie miejscowe.Przed operacją 10 mesięcy nie miałam węchu oddychałam przez usta  a krople do nosa tylko pogorszyły mój stan zdrowia jak powiedzał lekarz, zapytana w szpitalu czy boję się operacji powiedziałam że właśnie usuwania tych sznórków z nosa .Miałam je usuwane na narkozę w przeciwieństwie do tych pacjentów którzy mieli prostowanie przegrody.Warto jednak  sprawdzić co jest przyczyną bo wątpię aby przegroda nosowa stwarzała duże problemy z oddychaniem , jak się okazało miałam polipy torbiel i ropę. Jeżeli jest niepokojący ból oczu to sprawa jest poważna.

• Autor: as Data: 2011-01-13 13:43:40

Bólu oczu nie ma. Dzięki za podpowiedź. Muszę go namówić by poszedł do laryngologa. Wie, że ma krzywą przegrodę ale może coś więcej jeszcze (o czym nie wiemy), tak jak piszesz.

• Autor: daga26 Data: 2011-01-11 23:25:23

Ja tez powinnam miec prostowana przegrode nosowa ale nie ide.

Przejdź do pełnej wersji serwisu