Forum

Kuchenne porady

Domki bożonarodzeniowe

• Autor: walczak72 Data: 2011-01-08 15:59:28

Nie mogę wyjść z zachwytu jak oglądam te wszystkie domki,choinki.Tylko powiedzcie mi czy kupujecie jakieś foremki czy wykrawacie to same.Jeżeli kupujecie to gdzie?

• Autor: Wkn Data: 2011-01-08 17:30:47

Ja nigdy nie kupowałam specjalnych foremek, jeśli najdzie mnie ochota na upieczenie domku z piernika, czy lampionu, wymyślam szablon sama. W sumie to przecież kilka ścianek, okien, drzwi i spadzisty dach. Sprawa się nieco komplikuje, gdy zapragnie się zaparkować przed takim domkiem piernikowe sanie z mikołajem i reniferami :D

• Autor: spikeen Data: 2011-01-08 23:42:51

To prawda,że domek to nie problem.Trochę wyobrażni ,rozrysowanie szablonu i po sprawie.Ale muszę powiedzieć ,że renifery i sanie też pierw odrysowałam na papierze do pieczenia ,wycięłam ,a dopiero potem wycinałam według szablonu w cieście.Odwagi dziewczyny,wiary w siebie i powodzena!!!

• Autor: Wkn Data: 2011-01-09 11:04:16

Myślałam, że miałaś szablon. W takim razie przed najbliższymi świętami Bożego Narodzenia - renifery i ciągnione przez nie pojazdy na płozach, stżeżcie się, przybywam z nożyczkami i nożykami!

• Autor: walczak72 Data: 2011-01-10 19:23:03

A kiedy wycinasz te cuda po upieczeniu ciasta, czy jak jest jeszcze surowe i pieczesz osobno??Może to głupie pytanie ale nigdy tego nie robiłam.

• Autor: Wkn Data: 2011-01-10 20:36:18

Ja polecam wycinanie przed (z ciasta, do którego nie sypiemy więcej spulchniacza niż 2 płaskie łyżeczki na 60dag mąki!, bo nam się zdeformują zdeformują elementy podczas pieczenia) i ewentualnie przycinanie ostrym nożem zaraz po upieczeniu, póki nie stwardnieje na beton :) Potem takie betony doskonale się składa i skleja - są trwałe i nie kruszą się tak łatwo jak procesie mięknięcia :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu