Forum

Kuchenne porady

Plastyczna i smaczna masa na tort

• Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-01-11 09:56:18

Torty wyglądają pięknie przyozdobione, formowane w różnych kształtach, kolorowe. Nie wszystko złoto co się świeci... Czasem te masy lukrowe/marcepanowe są niezjadliwe i odkładane na talerzu. Jaki przepis na taką masę plastyczną jest dobry? Jadłam kiedyś taką cytrynową - jedyna, która mi smakowała.

• Autor: Dorotaxx Data: 2011-01-11 11:04:09

Madziula w moich przepisach znajdziesz przepis na ,,białą mase cukrową,, .Zrób ją tylko zamiast olejku migdałowego użyj cytrynowy

• Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-01-11 11:46:55

Dzięki bardzo!

• Autor: domino29 Data: 2011-01-11 14:10:49

Ja właśnie robię masę cukrową z przepisu Doroty tylko dodaję olejek pomarańczowy, właśnie wtedy jest pyszna. Jak raz dałam olejek migdałowy to była okropna.Z pomarańczowym rewelacyjnie pachnie i smakuje.

• Autor: Basiek23 Data: 2011-01-11 14:45:29

Twoja masa jest super ale jak dałam olejek cytrynowy pierwszy raz mi masa nie wyszła juz nie była taka elastyczna i nie dała się rozłozyć na torcie jedynie wykozystałam ją do trawki. moim zdaniem ten olejek cytrynowyt to spowodował tak jakoś się dziwnie niby kruszyła ;-( od tej pory nie dodaję zadnego olejku ewentualnie waniliowy ale wolę nie ryzykować

• Autor: megii013 Data: 2011-01-11 15:38:27

A jakich barwników się używa? i na necie można kupić?, oglądałam na te wykrawaczki w kształcie kwiatów itp. to są strasznie drogie....

• Autor: hope30 Data: 2011-01-11 15:48:52

wykrojniki kupisz na www.tortownia.pl
    www.aledobre.pl
    www.pan-centrum.pl
    i www.sweetdecor.pl
    ceny różne...od dwudziestu kilku złotych do 120....ja kupuję i nie narzekam...Jak robiłam zakupy "branżowe":) to kaski poszło mi po byku,ale ja piekę dla ludzi-Ty jak dla siebie to może spróbuj sama róże np robić albo inne kwiatki
    Zobacz tutaj:
    http://qchnia.wordpress.com/2009/02/12/roze-z-masy-cukrowej-masa-cukrowa-bez-glukozy/
    instrukcja krok po kroku:)

Barwniki dostaniesz też na tych stronach(lepsze są w proszku i żelu)
    miłej zabawy:)
    ps.na tych samych stronach jest dostępna też masa plastyczna(lukier,masa cukrowa),ale ja sama robię bo tak wolę

• Autor: megii013 Data: 2011-01-11 15:52:38

ok będę się rozglądać, dzięki bardzo

Przejdź do pełnej wersji serwisu