Witam wszystkich serdecznie. Poszukuje przepisu na babeczki z farszem ze szpinaku i fety. Może ktoś ma w swoich przepisach dobry i sprawdzony przepis, może byc sam farsz bo zamierzam kupić gotowe babeczki i je tylko napełnić. Mam zamiar podać je do barszczyku na imieninach i myśle ,że będzie pasowało.
Witaj.Nie jstem kompetentna odnośnie samych babeczek,ale przyszło mi myśl,że możesz wykorzystać pmysł na farsz,z którym robiłam smażone pierozki z ciasta francuskiego (kupnego).Z tego,co czytam,żadna nowina i wiele osób robi podobne.Fetę zmieszałam z twarogiem (nie daliśmy rady zjeść z samą,dla nas było to za słone),dodałam posiekane oliwki-jakie miałam w domu i właśnie ( w jednej z wersji) szpinak-dobrze odparowany na patelni,gdyż używałam mrożonego.Bez szpinaku też smaczne,ale o niego pytałas.Może to Cię trzoszkę zainspiruje....
sprawdzony przepis na farsz moi znajomi się nim zajadają na każdej imprezce
paczka mrożonego szpinaku - twardy blat kostka fety - nie stosuję żadnych odtłuszczonych wariacji 2-3 łyżki gęstej śmietany ja stosuję 18% odrobina soli do smaku
zamrożony szpinak lekko połamany wrzucasz na patelnie z odrobiną oleju gdy będzie już w połowie rozmrożony dorzucasz fetę pokrojoną w dość drobną kostkę - dusisz tak długo aby feta nie rozpuściła się do końca powinny zostać niewielkie grudki, wlewasz śmietanę i doprawiasz cała operacja trwa około 15 minut.
do tego farszu najlepsze jest ciasto drożdżowe aczkolwiek próbowałam też kruche i francuskie, formuję tradycyjne bułeczku trójkąty lyb paczuszki coś w rodzaju związanego worka
ten sam farsz stosuję również do - pierogów mocniej go odparowując i dosypuję czubatą łyżkę kaszy manny - świetnie wiąże a nie zmienia smaku - makaronu wówczas daję podwójną porcję śmietany, dodatkowo posypuję po wierzchu parmezanem i ziołami prowansalskimi
Witam wszystkich serdecznie.
Poszukuje przepisu na babeczki z farszem ze szpinaku i fety. Może ktoś ma w swoich przepisach dobry i sprawdzony przepis, może byc sam farsz bo zamierzam kupić gotowe babeczki i je tylko napełnić.
Mam zamiar podać je do barszczyku na imieninach i myśle ,że będzie pasowało.
Witaj.Nie jstem kompetentna odnośnie samych babeczek,ale przyszło mi myśl,że możesz wykorzystać pmysł na farsz,z którym robiłam smażone pierozki z ciasta francuskiego (kupnego).Z tego,co czytam,żadna nowina i wiele osób robi podobne.Fetę zmieszałam z twarogiem (nie daliśmy rady zjeść z samą,dla nas było to za słone),dodałam posiekane oliwki-jakie miałam w domu i właśnie ( w jednej z wersji) szpinak-dobrze odparowany na patelni,gdyż używałam mrożonego.Bez szpinaku też smaczne,ale o niego pytałas.Może to Cię trzoszkę zainspiruje....
Do barszczyku robiłam bardziej krokiety z farszem szpinakowo-serowym(feta). Pyszne,kolejny raz polecam:
http://wielkiezarcie.com/recipe39936.html
sprawdzony przepis na farsz moi znajomi się nim zajadają na każdej imprezce
paczka mrożonego szpinaku - twardy blat
kostka fety - nie stosuję żadnych odtłuszczonych wariacji
2-3 łyżki gęstej śmietany ja stosuję 18%
odrobina soli do smaku
zamrożony szpinak lekko połamany wrzucasz na patelnie z odrobiną oleju gdy będzie już w połowie rozmrożony dorzucasz fetę pokrojoną w dość drobną kostkę - dusisz tak długo aby feta nie rozpuściła się do końca powinny zostać niewielkie grudki, wlewasz śmietanę i doprawiasz cała operacja trwa około 15 minut.
do tego farszu najlepsze jest ciasto drożdżowe aczkolwiek próbowałam też kruche i francuskie, formuję tradycyjne bułeczku trójkąty lyb paczuszki coś w rodzaju związanego worka
ten sam farsz stosuję również do
- pierogów mocniej go odparowując i dosypuję czubatą łyżkę kaszy manny - świetnie wiąże a nie zmienia smaku
- makaronu wówczas daję podwójną porcję śmietany, dodatkowo posypuję po wierzchu parmezanem i ziołami prowansalskimi