Forum

Gawędy o jedzeniu

Farsz

  • Autor: agi23 Data: 2011-01-14 10:39:45

    Witam wszystkich serdecznie.
    Poszukuje przepisu na babeczki z farszem ze szpinaku i fety. Może ktoś ma w swoich przepisach dobry i sprawdzony przepis, może byc sam farsz bo zamierzam kupić gotowe babeczki i je tylko napełnić.
    Mam zamiar podać je do barszczyku na imieninach i myśle ,że będzie pasowało.

  • Autor: jolka60 Data: 2011-01-14 11:05:01

    Witaj.Nie jstem kompetentna odnośnie samych babeczek,ale przyszło mi myśl,że możesz wykorzystać pmysł na farsz,z którym robiłam smażone pierozki z ciasta francuskiego (kupnego).Z tego,co czytam,żadna nowina i wiele  osób robi podobne.Fetę zmieszałam z twarogiem (nie daliśmy rady zjeść z samą,dla nas było to za słone),dodałam  posiekane oliwki-jakie miałam w domu i właśnie ( w jednej z wersji) szpinak-dobrze odparowany na patelni,gdyż używałam mrożonego.Bez szpinaku też smaczne,ale o niego pytałas.Może to Cię trzoszkę zainspiruje....

  • Autor: ulla* Data: 2011-01-14 11:22:54

    Do barszczyku robiłam bardziej krokiety z farszem szpinakowo-serowym(feta). Pyszne,kolejny raz polecam:
    http://wielkiezarcie.com/recipe39936.html

  • Autor: anqe Data: 2011-01-14 12:26:48

    sprawdzony przepis na farsz moi znajomi się nim zajadają na każdej imprezce

    paczka mrożonego szpinaku - twardy blat
    kostka fety - nie stosuję żadnych odtłuszczonych wariacji
    2-3 łyżki gęstej śmietany ja stosuję 18%
    odrobina soli do smaku

    zamrożony szpinak lekko połamany wrzucasz na patelnie z odrobiną oleju gdy będzie już w połowie rozmrożony dorzucasz fetę pokrojoną w dość drobną kostkę - dusisz tak długo aby feta nie rozpuściła się do końca powinny zostać niewielkie grudki, wlewasz śmietanę i doprawiasz cała operacja trwa około 15 minut.

    do tego farszu najlepsze jest ciasto drożdżowe aczkolwiek próbowałam też kruche i francuskie, formuję tradycyjne bułeczku trójkąty lyb paczuszki coś w rodzaju związanego worka

    ten sam farsz stosuję również do
    - pierogów mocniej go odparowując i dosypuję czubatą łyżkę kaszy manny - świetnie wiąże a nie zmienia smaku
    - makaronu wówczas daję podwójną porcję śmietany, dodatkowo posypuję po wierzchu parmezanem i ziołami prowansalskimi

Przejdź do pełnej wersji serwisu