Forum

Kuchenne porady

Czosnek :):):)

  • Autor: barbara-r Data: 2011-01-16 18:05:27

    bardzo proszę o porade jak przechować czosnek :):):)

  • Autor: janeczka669 Data: 2011-01-16 19:00:16

    Ja przechowuję czosnek w lodówce.
    Obieram ząbki, wkładam do słoika i zalewam olejem, może stać dośc długo.
    Olej czasem wykorzystuję w miarę potrzeb i uzupełniam świerzym.

  • Autor: Mazba Data: 2011-01-16 19:03:35

    spróbuję i ja w ten sposób przechować, bo udało mi się kupić większą ilość naszego polskiego czosnku i zauważyłam, ze zaczyna się budzić i wypuszcza kiełki. On już czuje wiosnę, choć leży na dnie lodówki

  • Autor: makusia Data: 2011-01-16 20:08:06

    Fajny pomysł z tym olejem, muszę zrobic:)
    Ja przechowuję w szufladzie w kuchni, w lodówce jest wilgotno i czosnek kiełkuje.

  • Autor: barbara-r Data: 2011-01-16 21:01:23

    Mam 3kg czosnku naszego polskiego i szkoda by było go zmarnować .Bardzo dziękuje wszystkim :):):)

  • Autor: anqe Data: 2011-01-17 00:14:21

    jeśli masz w domu suche chłodne miejsce to możesz z nim nic nie robić przez wiele tygodni pytanie w ile czasu w normalnym gotowaniu zużyjesz te 3 kg to strasznie dużo i tak nie ma sensu trzymać dłużej niż do nowych zbiorów, pomysł z olejem też jest dobry bo wykorzystasz go do prawie wszystkich potraw.

    Zastanów się jednak czy jesteś w stanie tą ilość spożytkować może lepiej część komuś odsprzedać.

  • Autor: jolka60 Data: 2011-01-17 08:44:23

    Zazdroszcze Ci.

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-01-17 10:28:14

    Można czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z solą - tak robią Czesi tzw. czesnakowa pasta, albo jak Włosi trzymać ząbki w oliwie/oleju.

  • Autor: kaszkaj Data: 2011-01-17 13:43:15

    Widziałam w Netto mrożony czosnek ,leżał obok mrożonej pietruszki i szczypiorku.Więc chyba można go też mrozić.

  • Autor: barbara-r Data: 2011-01-17 18:16:33

    Bardzo ale to bardzo wszystkim dziękuje wszystkie rady przemyśle może zrobie w oliwie ,zamroże .:):):)

  • Autor: jaska2503 Data: 2011-01-17 21:31:09

    Mając taką ilość czosnku część bym wysuszyła,część zamroziła, a część pozostawiła w lodówce.Mimo,że w lodwce i tak będzie"rósł".Sadzę w ogrodzie czosnek i jeśli mam obfite zbiory też mam ten problem.

  • Autor: hanah30 Data: 2011-01-17 23:19:09

    http://wielkiezarcie.com/recipe44473.html

  • Autor: jolka60 Data: 2011-01-18 07:58:17

    Możesz część zamarynować w lekko kwaśnej zalewie.Czasem taki kupuję-jest pyszny,delkatny w smaku,chrupiący.Możesz kupić na próbę jeden słoiczek i spróbować.

  • Autor: vikunia Data: 2011-01-18 13:41:00

    Moja kuzynka tak marynuje czosnek. Zalewa ząbki wodą z kiszonych ogorków i po tygodniu gotowy. Znakomity do salatek czy na kanapki.

  • Autor: jolka60 Data: 2011-01-18 17:01:31

    A,to taki szybciej ukiszony.Ja jadłam w zalewie octowej,ale delikatnej,bardzo smaczny.

  • Autor: ACOMI Data: 2011-01-18 18:00:08

    Moja kuzynka tak marynuje czosnek. Zalewa ząbki wodą z kiszonych
    ogorków i po tygodniu gotowy. Znakomity do salatek czy na kanapki.

    Natomiast wodę z tak ukiszonego czosnku można wykorzystać jako świetny antybiotyk, na wszelkiego rodzaju przeziębienia... łyżka na noc a następnego dnia nie ma śladu kataru czy drapania w gardle.Co prawda zapach nie należy do najprzyjemniejszych ,ale przecież lekarstwo nie musi być smaczne, ma pomagać.. i tak też się dzieje. Moja cała rodzinka zapomniała już co to jest przeziębienie .

  • Autor: as Data: 2011-01-19 14:45:35

    Ja wolała bym nie marynować tylko ukisić. Składniki takie jak do kiszenia ogórków.

  • Autor: barbara-r Data: 2011-01-18 16:51:40

    Ciesze się że trafiłam na to forum ,dziękuje bardzo wszystkim za pomoc

  • Autor: makusia Data: 2011-01-18 16:52:19

    :)

  • Autor: Lucylla Data: 2011-01-23 18:11:39

    Zrób nalewkę tybetańską!!!! toż to skarb ...Rodzicom, sobie, sąsiadom...

Przejdź do pełnej wersji serwisu