Dostałem komentarz do przepisu "Tortiglioni z tuńczykiem i kaparami"
italiana (dodano 2011-01-13 18:46:35) tortiglioni to nasze rurki, a świderki to fusili.Polecam czasami sprawdzic w internecie nazwe i formę makaronu po włosku.
Pomijam w tym tekście "polecenie" Jednak temat wart dyskusji na kulinarnej stronie. W literaturze spotkać się można z dwoma wersjami makaronu o tej nazwie. Ja korzystam z książeczki wydanej przez: ICE - Włoski Instytut Handlu zagranicznego pt. "Podróż do krainy makaronu"
Również na opakowaniach makaronu świderki można przeczytać "tortiglioni" Co Wy na to?
I ma rację :), świderki to fusilli za Luigi Tarentini Troiani, a z Włochem nie śmiałabym dyslutować, chyba,że o schaboszczaku :) Wrzuć w internet i jako żywo tortiglioni to rurki
I ma rację :), świderki to fusilli za Luigi Tarentini Troiani, a z Włochem nie śmiałabym dyslutować, chyba,że o schaboszczaku :)Wrzuć w internet i jako żywo tortiglioni to rurki
Hehehee......rurka rurce nie rowna, a co powiesz o "rigatoni" albo "cannelloni" ?
Dostałem komentarz do przepisu "Tortiglioni z tuńczykiem i kaparami"
italiana (dodano 2011-01-13 18:46:35)
tortiglioni to nasze rurki, a świderki to fusili.Polecam czasami sprawdzic w internecie nazwe i formę makaronu po włosku.
Pomijam w tym tekście "polecenie" Jednak temat wart dyskusji na kulinarnej stronie.
W literaturze spotkać się można z dwoma wersjami makaronu o tej nazwie. Ja korzystam z książeczki wydanej przez: ICE - Włoski Instytut Handlu zagranicznego pt. "Podróż do krainy makaronu"
Również na opakowaniach makaronu świderki można przeczytać "tortiglioni"
Co Wy na to?
.
I ma rację :), świderki to fusilli za Luigi Tarentini Troiani, a z Włochem nie śmiałabym dyslutować, chyba,że o schaboszczaku :)
Wrzuć w internet i jako żywo tortiglioni to rurki
I ma rację :), świderki to fusilli za Luigi Tarentini Troiani, a z Włochem
nie śmiałabym dyslutować, chyba,że o schaboszczaku :)Wrzuć w internet i
jako żywo tortiglioni to rurki
Hehehee......rurka rurce nie rowna, a co powiesz o "rigatoni" albo "cannelloni" ?
no jeszcze "pennoni rigati" pennoni regine,pennette (krótkie rurki) :)
a cannelloni to chyba rury w porównaniu z pennoni czy pennette, ale rurki.
Na opakowaniu świderków też mam fusilli.
Moje świderki też fusili.
A rurki to pene...
I w makaronowej książce pt "Kuchni włoska" jest tak samo...
Witam.Tortiglione to przedmiot w kształcie spirali,spirala,ale od lat kupuje makaron spiralke w Italii i nazywa sie fusilli.
Z tego co ja się orientuje to tortiglioni to rurki ze spiralnym żłobieniem, a świderki to fusilli:)
Skręcone karbowane rurki,zdjęcie z gazetki reklamowej.