Torciki jak namalowane, ale przy okazji zdradziłabyś czy ozdoby robisz sama, czy kupujesz? Jesli robisz to z jakiej masy , moje są twarde i przed krojeniem tortu trzeba je zdjąć, twoje też? I jakimi barwnikami malujesz? I może masz jakieś tajemnicze sztuczki i porady?
Wszystkie ozdoby robie sama, korzystam z przepisu na mase cukrowa Dorotaxx, dodaję tylko,za jej radą,1 łyżkę gliceryny i wtedy masa tak szybko nie twardnieje i jest bardziej elastyczna. Jak robię ozdoby na płasko to raczej dają się kroić, natomiast figurki robię zazwyczaj wczesniej i twardnieją, zreszta i tak nikt by ich nie kroił:) Używam tylko barwników Wiltona i jestem z nich bardzo zadowolona. Tajemniczych sztuczek raczej nie znam, korzystam chyba z tych samych sposobów co inni.
No, już długo nic nowego nie wstawiałam ale to dlatego ze mój komputer nie chce współpracować, bez problemu dodaję zdjęcia do biblioteki obrazów a dalej ani rusz i nikt nie ma pojęcia jaka jest tego przyczyna. Jak chce coś wstawić to muszę to zrobić u brata, a wyrwać się z domu przy czwórce dzieci to niełatwe zadanie:-)
Miałam o to samo zapytać..., a przy okazji Aniula27 te kwiatki z masy cukrowej są na jakimś kremie, można się dowiedzieć o przepis na te kremy? i powiedz proszę jakie są lepsze barwniki jak się mało ich używa w proszku czy w żelu? i co te tory pokryte masą mają w środku? pozdrawiam, p.s torty cudne....,
Kiedy ja to robię...hmmm, sama nie wiem, głównie odbywa się to kosztem spania:) muszę też przyznać że mam kochane dzieci, najstarsza córka zajmuje się bardzo chętnie najmłodszą i jakos daję rade. Ten krem który jest na górze to zwykły krem maślany, póżniej napiszę tobie przepis. Moim zdaniem najlepsze są barwniki Willtona w żelu, używam ich cały czas i jestem bardzo zadowolona. Co do wnętrza to ludzie zamawiaja głównie torty śmietanowe, z wisniami, brzoskwiniami, truskawkowe, cytrynowe itp. zawsze je wykańczam masą maślaną i pokrywam masą cukrową, chyba że ktoś nie lubi masy cukrowej to dekoruje kremem. Pozdrawiam serdecznie.
Baaaaaardzo dziękuję za odpowiedź to te z masą są bardzo pracochłonne, trzeba zrobić, po 1) śmietanę, po2) masę z masła czy marg. i po3) masę cykrową, ufff
Nie wiem sama,który piękniejszy... ten z czekoladową dekoracją,bardzo oryginalny!!! Dla moich dziewczynek to te biało-różowe się podobają. Piękny jest też z czerwonymi różami. Zainspirowałaś mnie tym drzewkiem na książce. Świetne! Podziwiam talent!
Aniulu, Twoje torty są niesamowite!!!! Podziwiam, że przy maluchach , udaje Ci się stworzyć takie cudeńka!!!! Na roczek Jagódki - jest świetny - taki najbardziej kolorowy, prześlicza żaglówka, a kłapouszek jaki idealny!!!! To czekoladowe cudo jest niesamowite!!! No i oczywiście bardzo mi sie podobają Twoje kompozycje kwiatowe!!!! Słoneczkiki - piękne!!! Zresztą nie będę tu każdego tortu wychwalac... :) Pozdrawiam!!! A kłębek i krzyżówki - super pomysł!!!
Dziękuje Wam za te miłe słowa, jesteście tak kochani że aż mi żal że tak rzadko mam czas tutaj zagladać. Czasem przytłacza mnie nadmiar obowiązków i gdyby torty nie były moją pasją to chyba bym sobie dała spokój. Bardzo się cieszę że Wam się podobają i sa źródłem inspiracji.
Pytanko do fachowców.Chcę kupić barwniki i potrzebny mi pomarańczowy do Kubusia Puchatka a Wilton chyba nie ma, szukałam w pojedynczych sztukach na AleDobre, no i w paczce co jest 8 sztuk też pomarańczowego nie ma.Jak dostać lub zrobić taki kolor?
Dopisano 11-01-22 18:37:46:
Znalazłam ten pomarańczowy to tylko w tym ośmio paku nie było, pozdrawiam.!
Wszystkie są śliczne ;) podziwiam, że przy maleństwach można takie cuda robić. Mój faworyt to ten z czekoladowymi dekoracjami na 50-tkę. Strasznie mi sie podoba krem, którym jest pokryty. Czy moge dostać przepis na ten krem??? Z góry dzięki i czekam na następne.
Jajka z cukrem ubić na parze aż bedą ciepłe i powstanie pulchna masa (ja to robię na małym gazie ale trzeba wtedy uwazać żeby nie przypalić). Dalej ubijać aż masa bedzie całkiem zimna. Tłuszcz utrzeć w misce i wlewac po trochu mase jajeczną. To jest baza z której mozna robić rózne smaki, można dodac kakao lub rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę, masło orzechowe, zmielone orzechy, zmiksowane truskawki(ostrożnie zeby się nie zważyło), sok skórkę z cytryny, kawę. Ja zazwyczaj dodaję olejek śmietankowy i używam tego kremu głównie do obsmarowania tortu z wierzchu pod masę cukrową. Rzadko kiedy przekładam nią torty bo klieńci raczej zamawiaja torty śmietanowe. Ta porcja wystarcza na przełozenie i udekorowanie duzego tortu, moim zdaniem najlepszy jest wariant z dodatkiem masła orzechowego.
cudne
Śliczne, pięknie dopracowane. Twoje torty to dla mnie uczta dla oka.
Nie gustuje w takich tortach, ale są przepiękne:)
Śliczne!!!
Masz talent, śliczne te torty:)
Torciki jak namalowane, ale przy okazji zdradziłabyś czy ozdoby robisz sama, czy kupujesz? Jesli robisz to z jakiej masy , moje są twarde i przed krojeniem tortu trzeba je zdjąć, twoje też? I jakimi barwnikami malujesz? I może masz jakieś tajemnicze sztuczki i porady?
Wszystkie ozdoby robie sama, korzystam z przepisu na mase cukrowa Dorotaxx, dodaję tylko,za jej radą,1 łyżkę gliceryny i wtedy masa tak szybko nie twardnieje i jest bardziej elastyczna. Jak robię ozdoby na płasko to raczej dają się kroić, natomiast figurki robię zazwyczaj wczesniej i twardnieją, zreszta i tak nikt by ich nie kroił:) Używam tylko barwników Wiltona i jestem z nich bardzo zadowolona. Tajemniczych sztuczek raczej nie znam, korzystam chyba z tych samych sposobów co inni.
Witam serdecznie ,
gdzie mozna kupić glicerynę?
Dluuuuuuuuuuugo na nie czekałam, ale warte było!
Piękne, dopracowane,mistrzowskie!
No, już długo nic nowego nie wstawiałam ale to dlatego ze mój komputer nie chce współpracować, bez problemu dodaję zdjęcia do biblioteki obrazów a dalej ani rusz i nikt nie ma pojęcia jaka jest tego przyczyna. Jak chce coś wstawić to muszę to zrobić u brata, a wyrwać się z domu przy czwórce dzieci to niełatwe zadanie:-)
Ja w ogóle podziwiam Cię, że przy dzieciaczkach potrafisz tyle tortów zrobić i to bez żadnej wady :))
Mam jeszcze pytanie, czym robisz kontury na figurkach tych płaskich, wycinanych Też barwnikiem?
Jak kontury mają być grubsze to czarnym barwnikiem używajac cieniutkiego pędzelka albo czarnym pisakiem jadalnym.
Piękne.!!
Piekne, a ten z krzyzowka i klebkiem welny jest super .Gratuluje talentu!
Ten torcik był dla fanki krzyżówek i robótek ręcznych o bardzo niespotykanym imieniu Waltraut
cudowne torciki
No Anula!!!!!!!!!!! Ukłony Ci się należą! Torty są cudne. W lutym mam roczek córci i na pewno będę tu szukać inspiracji. Pozdrawiam!!
wszystkie sa piekne ale ten ostatni najlepszy:)
jak zwykle przepiękne i dopracowane. Aniu kiedy Ty to robisz? pozdrawiam
Miałam o to samo zapytać..., a przy okazji Aniula27 te kwiatki z masy cukrowej są na jakimś kremie, można się dowiedzieć o przepis na te kremy? i powiedz proszę jakie są lepsze barwniki jak się mało ich używa w proszku czy w żelu? i co te tory pokryte masą mają w środku? pozdrawiam, p.s torty cudne....,
Kiedy ja to robię...hmmm, sama nie wiem, głównie odbywa się to kosztem spania:) muszę też przyznać że mam kochane dzieci, najstarsza córka zajmuje się bardzo chętnie najmłodszą i jakos daję rade. Ten krem który jest na górze to zwykły krem maślany, póżniej napiszę tobie przepis. Moim zdaniem najlepsze są barwniki Willtona w żelu, używam ich cały czas i jestem bardzo zadowolona. Co do wnętrza to ludzie zamawiaja głównie torty śmietanowe, z wisniami, brzoskwiniami, truskawkowe, cytrynowe itp. zawsze je wykańczam masą maślaną i pokrywam masą cukrową, chyba że ktoś nie lubi masy cukrowej to dekoruje kremem. Pozdrawiam serdecznie.
Baaaaaardzo dziękuję za odpowiedź to te z masą są bardzo pracochłonne, trzeba zrobić, po 1) śmietanę, po2) masę z masła czy marg. i po3) masę cykrową, ufff
Nie wiem sama,który piękniejszy... ten z czekoladową dekoracją,bardzo oryginalny!!!
Dla moich dziewczynek to te biało-różowe się podobają. Piękny jest też z czerwonymi różami.
Zainspirowałaś mnie tym drzewkiem na książce.
Świetne! Podziwiam talent!
Piękne mało powiedziane są śliczne a jak dopracowane gratuluję talentu.
Aniulu, Twoje torty są niesamowite!!!!
Podziwiam, że przy maluchach , udaje Ci się stworzyć takie cudeńka!!!!
Na roczek Jagódki - jest świetny - taki najbardziej kolorowy,
prześlicza żaglówka, a kłapouszek jaki idealny!!!!
To czekoladowe cudo jest niesamowite!!!
No i oczywiście bardzo mi sie podobają Twoje kompozycje kwiatowe!!!!
Słoneczkiki - piękne!!!
Zresztą nie będę tu każdego tortu wychwalac... :)
Pozdrawiam!!!
A kłębek i krzyżówki - super pomysł!!!
Dziękuje Wam za te miłe słowa, jesteście tak kochani że aż mi żal że tak rzadko mam czas tutaj zagladać. Czasem przytłacza mnie nadmiar obowiązków i gdyby torty nie były moją pasją to chyba bym sobie dała spokój. Bardzo się cieszę że Wam się podobają i sa źródłem inspiracji.
Pytanko do fachowców.Chcę kupić barwniki i potrzebny mi pomarańczowy do Kubusia Puchatka a Wilton chyba nie ma, szukałam w pojedynczych sztukach na AleDobre, no i w paczce co jest 8 sztuk też pomarańczowego nie ma.Jak dostać lub zrobić taki kolor?
Dopisano 11-01-22 18:37:46:
Znalazłam ten pomarańczowy to tylko w tym ośmio paku nie było, pozdrawiam.!Wszystkie są śliczne ;) podziwiam, że przy maleństwach można takie cuda robić. Mój faworyt to ten z czekoladowymi dekoracjami na 50-tkę. Strasznie mi sie podoba krem, którym jest pokryty. Czy moge dostać przepis na ten krem??? Z góry dzięki i czekam na następne.
Tradycyjny krem maślany:
4 jajka
1 szkl cukru
2 kostki masła
1 kostaka Kasi
Jajka z cukrem ubić na parze aż bedą ciepłe i powstanie pulchna masa
(ja to robię na małym gazie ale trzeba wtedy uwazać żeby nie
przypalić). Dalej ubijać aż masa bedzie całkiem zimna. Tłuszcz utrzeć
w misce i wlewac po trochu mase jajeczną.
To jest baza z której mozna robić rózne smaki, można dodac kakao lub
rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę, masło orzechowe, zmielone
orzechy, zmiksowane truskawki(ostrożnie zeby się nie zważyło), sok
skórkę z cytryny, kawę.
Ja zazwyczaj dodaję olejek śmietankowy i używam tego kremu głównie do
obsmarowania tortu z wierzchu pod masę cukrową. Rzadko kiedy przekładam
nią torty bo klieńci raczej zamawiaja torty śmietanowe.
Ta porcja wystarcza na przełozenie i udekorowanie duzego tortu, moim
zdaniem najlepszy jest wariant z dodatkiem masła orzechowego.
Aniu świetne!!! Widzę duze postępy. I wogóle podziwiam za całokształt :) Buźka :)
Jestem pełna podziwu..piękne