Bardzo zaintrygowal mnie artykul Wkn na temat domowej vegety. Zamierzam sie ze zrobieniem takij domowej mieszanki. Nie wiem tylko jak przygotowac warzywa do suszenia. Moze ktos robil to i moglby mi doradzic. Czy marchewke i pietruszka kroic w plasterki , czy usierac na duzych oczkach tarki? W jaki sposob suszyc cebule? Zaznaczam , ze nie mam suszarki, takze bede suszyc na blaszce. Bardzo prosze o porady. Z gory dziekuje.
Ja korzeń marchewki czy pietruszki kroiłam w maszynce elektrycznej we wiórka. Na strychu mam suszarkę stojącą. rozkładałam na nią jakiś materiał. Rozsypywałam cienka warstwę startej rośliny i w lecie przy mocnym słońcu ładnie się suszyło. Potem przekładałam do zamkniętych pojemników.
Bardzo zaintrygowal mnie artykul Wkn na temat domowej vegety. Zamierzam sie ze zrobieniem takij domowej mieszanki. Nie wiem tylko jak przygotowac warzywa do suszenia. Moze ktos robil to i moglby mi doradzic. Czy marchewke i pietruszka kroic w plasterki , czy usierac na duzych oczkach tarki? W jaki sposob suszyc cebule? Zaznaczam , ze nie mam suszarki, takze bede suszyc na blaszce. Bardzo prosze o porady. Z gory dziekuje.
Ja korzeń marchewki czy pietruszki kroiłam w maszynce elektrycznej we wiórka. Na strychu mam suszarkę stojącą. rozkładałam na nią jakiś materiał. Rozsypywałam cienka warstwę startej rośliny i w lecie przy mocnym słońcu ładnie się suszyło. Potem przekładałam do zamkniętych pojemników.
A jak z cebulka? W plastry , czy drobno posiekac?
Myślę, że lepiej w plastry.
ja warzywka tarte susze na kaloryferze Cebulke podpiekam na suchej patelni i susze Potem miele wmłynku doprawiam,-Pycha.