Forum

Gawędy o jedzeniu

suszenie warzyw

  • Autor: Kamilla Data: 2011-01-20 19:18:05

    Bardzo zaintrygowal mnie artykul Wkn na temat domowej vegety. Zamierzam sie ze zrobieniem takij domowej mieszanki. Nie wiem tylko jak przygotowac warzywa do suszenia. Moze ktos robil to i moglby mi doradzic. Czy marchewke i pietruszka kroic w plasterki , czy usierac na duzych oczkach tarki? W jaki sposob suszyc cebule? Zaznaczam , ze nie mam suszarki, takze bede suszyc na blaszce. Bardzo prosze o porady. Z gory dziekuje.

  • Autor: as Data: 2011-01-20 19:44:22

    Ja korzeń marchewki czy pietruszki kroiłam w maszynce elektrycznej we wiórka. Na strychu mam suszarkę stojącą. rozkładałam na nią jakiś materiał. Rozsypywałam cienka warstwę startej rośliny i w lecie przy mocnym słońcu ładnie się suszyło. Potem przekładałam do zamkniętych pojemników.

  • Autor: Kamilla Data: 2011-01-20 23:03:00

    A jak z cebulka? W plastry , czy drobno posiekac?

  • Autor: Rzymianka Data: 2011-01-20 23:43:15

    Myślę, że lepiej w  plastry.

  • Autor: chmurka Data: 2011-01-21 11:59:44

    ja warzywka tarte susze na kaloryferze Cebulke podpiekam na suchej patelni i susze Potem miele wmłynku doprawiam,-Pycha.

Przejdź do pełnej wersji serwisu