Znalazłam szynkowar z Olkusza za 61 zł i naallegro za 54 zł. Czy ktoś takowy posiada? Czy dobrze się sprawuje? Wszędzie poleca się szynkowary na wedlinydomowe.pl, ale one kosztują 160zł. Słyszałam jeszcze o Czeskich. Gdzie można kupić? Może polecicie coś tanio i dobrze?
Mam szynkowar czeski kupiony parę lat temu, więc nie przypominam sobie ile kosztował. Kiedyś robiłam w nim dużo wędlin- przepisy z netu- potem trochę o nim zapomniałam, ale może warto do niego wrócić , zwłaszcza, że rodzince bardzo smakowały te wyroby. Myślę, ze warto zainwestować parę złotych w tę szynkową maszynerię. Pozdrawiam
Cena jest dobra, ale musisz wiedzieć, że są to (czeskie też) szynkowary aluminiowe i wymagane są woreczki (zazwyczaj zamawia się je w tym samym miejscu). Mam takie dwa i jestem z nich zadowolona, choć czasem woreczki przeciekają i galaretka mi ucieka. Na jeden wsad nie wejdzie więcej niż 900 - 950gr mięsa.
Te droższe są zrobione ze stali nierdzewnej i nie wymagają woreczków. Często się zastanawiałam nad płynem (późniejszą smakowitą galaretką), który pozostawał w szynkowarze po usunięciu woreczka z gotową zawartością, próbowałam też. Nie czułam żadnej różnicy pomiędzy galaretką z woreczka , a tą z szynkowara. Pewna jestem jednak, że nie miałabym żadnych takich dylematów, gdybym miała szynkowar ze stali nierdzewnej. Wiesz, plastik zawsze będzie plastikem, a jeśli chodzi o aluminiowe naczynia, to wiem, że nie wolno w nich gotować kwaśnych potraw, Jak widzisz, aluminiowe szynkowary nie są idealne, ale sprawdzają się. Woreczków czasem używam do schabu, lub innego mięska uprzednio marynowanego i gotuję bezpośrednio w wodzie (schab Aleex)
Właśnie miałam podobnie napisać.Dodam jeszcze,że dzięki woreczkom łatwiej jest wyjąć gotową konserwę,ale niektóre szynkowary (te ze stali nierdzewnej) mają "odpinane dno",co ułatwia wyjmowanie mięsa bez woreczków.Jak się sprawują (interesuje mnie m.in.ich szczelność nie wiem,gdyż mielismy kiedyś zwykły,czeski.
Madziu ja mam właśnie ten co na allegro jest za 54 zł potrzebne są woreczki ale służy niezawodnie conajmniej raz w tygodniu - jestem zadowolona kiedyś oglądałam te drogie ale uznałam ze dla mnie są zbyt duże wolę robić częściej co rusz z innych rodzajów mięsa a nie później przez dwa tygodnie jeść ciągle to samo i tak pozostał ten który kupiłam kedyś w sklepie
Nabyłam niedawno ten szynkowar http://allegro.pl/szynkowar-owalny-ze-stali-nierdzewnej-poj-2-2-l-i1315844872.html. Jest to dość spore naczynie i trzeba zaraz przemyśleć czy posiadamy garnek, w którym będziemy gotować mięsko. Mięsa przygotowywałam do urządzenia około 1,5 kg jednorazowo, jednak dla 2 osób to za dużo, bo cały tydzień nie można jeść tego samego, a mrozić nie chciałam gdyż to już nie to samo. Na początku skorzystałam z przepisu ze strony wędliny domowe i okazało się, że dla mnie za słone. Ostatecznie robię wyroby korzystając z przepisów Wielkiego Żarcia.
Ja mam szynkowar ponad 20 lat i jestem z niego bardzo zadowolona, wykonany jest z grubego aluminium i jednorazowo gotuje sie 1,35 kg mięsa oczywiście w woreczku jakim mam pod ręką,mięso doprawiam po swojemu i gotuję. Czasami robię szynkę wg przepisu producenta.Jeśli chodzi o ilość mięsa to zawsze można zrobić mniej ale nie więcej niż podaje producent /bo podczas gotowania może wysadzić/.Niezdecydowanym polecam bo się wie co je i jest zdrowsze.
Czeski szynkowar jest podobny do szynkowara na allegro pod numerem 1420883892 wymiary ma identyczne ja robię szynkę z 1kg mięsa.Widzę,ze ten nasz jest dużo lepszy od czeskiego a woreczki i przyprawy mozna też kupić u tego sprzedawcy.
Zachecona waszymi zdięciami domowych szyneczek i stronę wędlinydomowe napailiłam sie na szynkowar i wczoraj zamówiłam http://allegro.pl/show_item.php?item=1762658393 powaznie woreczków nie potrzeba do stalowego?
Cletti,jezeli twierdza,ze stal jest dopuszczona do kontaktu z zywnoscia,to pewnie nie trzeba woreczkow.Mozna jeszcze (ja,jako tzw niedowiarek) poprosic sprzedajacego czy producenta o symbol uzytego materialu.
Znalazłam szynkowar z Olkusza za 61 zł i na allegro za 54 zł. Czy ktoś takowy posiada? Czy dobrze się sprawuje? Wszędzie poleca się szynkowary na wedlinydomowe.pl, ale one kosztują 160zł. Słyszałam jeszcze o Czeskich. Gdzie można kupić? Może polecicie coś tanio i dobrze?
Mam szynkowar czeski kupiony parę lat temu, więc nie przypominam sobie ile kosztował. Kiedyś robiłam w nim dużo wędlin- przepisy z netu- potem trochę o nim zapomniałam, ale może warto do niego wrócić , zwłaszcza, że rodzince bardzo smakowały te wyroby. Myślę, ze warto zainwestować parę złotych w tę szynkową maszynerię. Pozdrawiam
Cena jest dobra, ale musisz wiedzieć, że są to (czeskie też) szynkowary aluminiowe i wymagane są woreczki (zazwyczaj zamawia się je w tym samym miejscu). Mam takie dwa i jestem z nich zadowolona, choć czasem woreczki przeciekają i galaretka mi ucieka. Na jeden wsad nie wejdzie więcej niż 900 - 950gr mięsa.
A te droższe nie wymagają woreczków?
Też posiadam czeski ,który kupiłam kilka lat temu i nawet już o nim zapomniałam.
Te droższe są zrobione ze stali nierdzewnej i nie wymagają woreczków. Często się zastanawiałam nad płynem (późniejszą smakowitą galaretką), który pozostawał w szynkowarze po usunięciu woreczka z gotową zawartością, próbowałam też. Nie czułam żadnej różnicy pomiędzy galaretką z woreczka , a tą z szynkowara. Pewna jestem jednak, że nie miałabym żadnych takich dylematów, gdybym miała szynkowar ze stali nierdzewnej. Wiesz, plastik zawsze będzie plastikem, a jeśli chodzi o aluminiowe naczynia, to wiem, że nie wolno w nich gotować kwaśnych potraw,
Jak widzisz, aluminiowe szynkowary nie są idealne, ale sprawdzają się. Woreczków czasem używam do schabu, lub innego mięska uprzednio marynowanego i gotuję bezpośrednio w wodzie (schab Aleex)
Właśnie miałam podobnie napisać.Dodam jeszcze,że dzięki woreczkom łatwiej jest wyjąć gotową konserwę,ale niektóre szynkowary (te ze stali nierdzewnej) mają "odpinane dno",co ułatwia wyjmowanie mięsa bez woreczków.Jak się sprawują (interesuje mnie m.in.ich szczelność nie wiem,gdyż mielismy kiedyś zwykły,czeski.
Madziu ja mam właśnie ten co na allegro jest za 54 zł potrzebne są woreczki ale służy niezawodnie conajmniej raz w tygodniu - jestem zadowolona kiedyś oglądałam te drogie ale uznałam ze dla mnie są zbyt duże wolę robić częściej co rusz z innych rodzajów mięsa a nie później przez dwa tygodnie jeść ciągle to samo i tak pozostał ten który kupiłam kedyś w sklepie
Nabyłam niedawno ten szynkowar http://allegro.pl/szynkowar-owalny-ze-stali-nierdzewnej-poj-2-2-l-i1315844872.html.
Jest to dość spore naczynie i trzeba zaraz przemyśleć czy posiadamy garnek, w którym będziemy gotować mięsko. Mięsa przygotowywałam do urządzenia około 1,5 kg jednorazowo, jednak dla 2 osób to za dużo, bo cały tydzień nie można jeść tego samego, a mrozić nie chciałam gdyż to już nie to samo. Na początku skorzystałam z przepisu ze strony wędliny domowe i okazało się, że dla mnie za słone. Ostatecznie robię wyroby korzystając z przepisów Wielkiego Żarcia.
Ja mam szynkowar ponad 20 lat i jestem z niego bardzo zadowolona, wykonany jest z grubego aluminium i jednorazowo gotuje sie 1,35 kg mięsa oczywiście w woreczku jakim mam pod ręką,mięso doprawiam po swojemu i gotuję. Czasami robię szynkę wg przepisu producenta.Jeśli chodzi o ilość mięsa to zawsze można zrobić mniej ale nie więcej niż podaje producent /bo podczas gotowania może wysadzić/.Niezdecydowanym polecam bo się wie co je i jest zdrowsze.
Kupiłem na allegro za 50 zł. I bardzo jestem zadowolony. Ze stali nierdzewnej. Jak chcesz namiary pisz na PW
Ja mam czeski juz ponad 15 lat i używamo go, jest super a woreczki kupuję na allegro.Woreczki nie przeciekaja.
Czeski szynkowar jest podobny do szynkowara na allegro pod numerem 1420883892 wymiary ma identyczne ja robię szynkę z 1kg mięsa.Widzę,ze ten nasz jest dużo lepszy od czeskiego a woreczki i przyprawy mozna też kupić u tego sprzedawcy.
Zachecona waszymi zdięciami domowych szyneczek i stronę wędlinydomowe napailiłam sie na szynkowar i wczoraj zamówiłam http://allegro.pl/show_item.php?item=1762658393 powaznie woreczków nie potrzeba do stalowego?
Cletti,jezeli twierdza,ze stal jest dopuszczona do kontaktu z zywnoscia,to pewnie nie trzeba woreczkow.Mozna jeszcze (ja,jako tzw niedowiarek) poprosic sprzedajacego czy producenta o symbol uzytego materialu.
Mozna je dostać w hipermsrketach tnz te woreczki?
Kupujac woreczki po prostu sprawdz,jaka maja odpornosc na temperature.Nie wiem,czy moge polecac,ale w ''Lidlu''sa niezle.
http://allegro.pl/nierdzewny-szynkowar-r-uniwersalny-producent-i1762658393.html?source=oo
Moj szynkowar dotarł wczoraj :) a mięsko juz siedzi w lodóweczcei czeka jeszcze pare godzinek wieczorkiem będe miala szyneczkę :)
Fajny ten szynkowar :) No to pochwal się wyrobem jak przekroisz. Z jakiego przepisu itp.
a wkleje jak bedzie co;p
To bedzie moja 1 :)Kombinacja zwierza i texa55 i własnej inwencji ciekawa jestem co wyjdzie hahah
A jak nie wyjdzie to będe sie trzymac ścisle przepisow;)