witam. mam kilka nóg z kaczki i za Boga nie wiem co z nimi zrobić... może zna ktoś jakieś proste przepisy żeby te nogi smakowały? nigdy nie robiłam kaczki a to co mam dostałam i trzeba w końcu zjeść ale brak pomysłu na nie odstrasza mnie od kuchni. pozdrawiam
Wejdż na przepisy z całej kaczki-chodzi o dobór przypraw.Ogólnie do kaczki pasuje-oprócz oczywiściesoli,pieprz czarny,majeranek,ew.rozmaryn.Na pewno coś znajdziesz.Możesz po zapeklowaniu w przyprawach upiec nóżki,udusić.Nie wiem,czy Wam smakuje,ale ja do rosołu dodaję często kawałek kaczki (Lub "swojskiego"kurczaka) poza tym wołowinę.Najlepszy byłby ze swojskiej kury, nie fermowej,ale taki mieszany i tak jest o wiele smaczniejszy niż ze "sklepowego?kurczaka.
Dosyc czesto pieke na obiad kacze udka, bardzo je lubimy.Nacieram je sola, przyprawa do kurczaka i majerankiem.Ukladam w naczyniu zaroodpornym razem z polowkami jablek.Pieke przykryte do miekkosci( nalezy od czasu do czasu je podlac wytworzonym sosem).Pod koniec otwieram naczynie by skorka sie zarumienila i gotowe.Podawac mozna z ziemniakam, salata i obowiazkowo z borowkami.Sa bardzo smaczne.
witam. mam kilka nóg z kaczki i za Boga nie wiem co z nimi zrobić... może zna ktoś jakieś proste przepisy żeby te nogi smakowały? nigdy nie robiłam kaczki a to co mam dostałam i trzeba w końcu zjeść ale brak pomysłu na nie odstrasza mnie od kuchni. pozdrawiam
Wejdż na przepisy z całej kaczki-chodzi o dobór przypraw.Ogólnie do kaczki pasuje-oprócz oczywiściesoli,pieprz czarny,majeranek,ew.rozmaryn.Na pewno coś znajdziesz.Możesz po zapeklowaniu w przyprawach upiec nóżki,udusić.Nie wiem,czy Wam smakuje,ale ja do rosołu dodaję często kawałek kaczki (Lub "swojskiego"kurczaka) poza tym wołowinę.Najlepszy byłby ze swojskiej kury, nie fermowej,ale taki mieszany i tak jest o wiele smaczniejszy niż ze "sklepowego?kurczaka.
Dosyc czesto pieke na obiad kacze udka, bardzo je lubimy.Nacieram je sola, przyprawa do kurczaka i majerankiem.Ukladam w naczyniu zaroodpornym razem z polowkami jablek.Pieke przykryte do miekkosci( nalezy od czasu do czasu je podlac wytworzonym sosem).Pod koniec otwieram naczynie by skorka sie zarumienila i gotowe.Podawac mozna z ziemniakam, salata i obowiazkowo z borowkami.Sa bardzo smaczne.
dziękuję za propozycję. może ktoś ma jeszcze jakieś? chętnie się dowiem więcej gdyż nigdy nie miałam do czynienie z kaczką...