Forum

Kuchenne porady

łosos wędzony na goraco- co z niego zrobic?

• Autor: kiki1101 Data: 2011-01-27 22:21:26

Wam łosoia wedzonego i chcialabym wyczarowac z niego jakis obiad.Wszystko co znalazlam na WZ to spagetti ale z lososiem wedzonym na zimno, natomiast Dorota zza plota usunela konto (tam byl przepis na cos lososiowego).Moze jakas zupa????

• Autor: olenka_chicago Data: 2011-01-28 00:20:03

-Pizza z lososiem, losos z makaronem sosem wodka&koperek,soufflety beda tez super,lasagna.
    mam duzo przepisow z dodatkiem lososia jest to moja ulubiona rybka.

Polecam zupe-Salmon chowder;
    45 dkg lososia
    20 dkg ziemniakow pokrojonych w plasterki
    15 dkg bekonu
    1.5 szkl zielonej cebulki
    1 szkl swiezej lub mrozonej kukurydzy
    2 zabki czosnku
    3 szkl mleka
    swiezy tymianek, listek laurowy,szczypta ostrej papryki,0.5 lyzeczki soli,pieprz i lyzka soku z cytryny
    0.5 szkl smietanki kremowki
    Bekon pokroic na kawalki i podpiec, wylozyc na talerz odlac wytopiony tluszcz zostawic lyzke tluszczu i podpiec po kolei cebulke,kukurydze,czosnek i papryke ostra.
    Ziemniaki ugotowac na mleku, dodac smietanke i przyprawy doprowadzic do wrzenia dodac lososia,podpieczone kawalki bekonu, cebulke kukurydze sol i pieprz.Na wolnym ogniu gotowac przez 5 minut dodac sok z cytryny.

• Autor: wita Data: 2011-01-28 15:37:10

Olenko, chyba nie doczytalas pytania, chodzi o lososia wedzonego na goraco (hot smoked salmon), a tak
    wedzony ma calkiem inna konsystencje i smak. Spozywa sie go na ogol na zimno.
    Mozna ze spaghetti, ja osobiscie wole z tagliatelle, do sosu a la carbonara skubiemy, bo losos wedzony na goraco
    raczej nie daje sie kroic, podluzne paski ryby.
     Jamie Oliver podawal bardzo przyjemny przepis, po prostu byly to steki z uwedzonego w tej formie lososia,
    podlane mocno pikantnym sosem (na zimno).

Jadlam kiedys w jakiejs knajpce w Danii, wydrazone lodki ziemniakow nafaszerowane poszarpanym lososiem i
    kartoflanym miazszem z duza iloscia natki, nastepnie skropione paroma kropelkami bardzo aromatycznej oliwy
    z oliwek. Danie bylo letnie, tzn ziemniaki gorace, a losos zimny.
    Pozdrawiam obie Panie.

Przejdź do pełnej wersji serwisu