Forum

Gawędy o jedzeniu

co można zrobić z głowizny?

  • Autor: RN Data: 2011-01-29 06:53:51

    Witam :)
    Dostałam w prezencie 3 głowy i 4 nóżki wieprzowe. Co mogę z tego zrobić? Nóżki i jedną głowę ugotowałam i chyba zrobię z tego galaretkę. A co z resztą?
    Liczę na Waszą inwencję, bo u mnie takowa zanikła.

  • Autor: Teresa.Marcjan Data: 2011-01-29 09:13:41

    Salceson,oczywiście dodając do niego  trochę  chudego miesa i przypraw.
    Już dawno nie  spotkałam u siebie w sklepach tzw jak ja mówię "telewizorów"..ale dawniej   dodawałam   również do galarety,bigosu,a także  obgotowywałam i  dodawałam jako  bazę farszu do pyz mięsnych,czy kartaczy, krokietów.
    Taka ilość czyli 3 głowy, to rzeczywiście wielka prezent  i od razu się tego (jeśli nie  zrobi się salcesonów) nie zużyje.
    No, ale jeśli się ma pojemną zamrażarkę, to poporcjować i będzie na kilkanaćie razy.
    Albo dokładnie oczyścić,   i  ugotować ,  obrać mięso razem z tym  tłustym  porobić porcje  i  później  będzie dodatek do pierożków,   pasztecików,krokietów, pyz,czy  naleśników z np. farszem pieczarkowo ,grzybowo głowiznowym..A wodę - wywar   po  obgotowaniu  można zużyć do  galarety, żurku, czy innych zup.. często jak  u siostry jest świniobicie,to  na wywarze z gotowanych podrobów a przeważnie głowizny  parzy (tai) się kaszę do  kaszanki..

  • Autor: jolka60 Data: 2011-01-30 16:43:14

    Podpisuję się pod Twoim postem-rękoma i ...nogami.

  • Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-01-29 12:41:06

    Z głowizną jest pyszny bigos:)

  • Autor: RN Data: 2011-01-29 15:09:00

    Dzięki za rady :)
    Zrobiłam tak:
    - nóżki + 1 łeb ugotowałam, obrałam, zmieliłam w maszynce z dużymi oczkami, wywar doprawiłam, dodałam trochę żelatyny i rozlałam do pojemniczków z mielonym wsadem ... ma wyjść pyszna galaretka (obadamy) ;)
    - 1 łeb ugotuję, obiorę, podzielę na mniejsze części i zamrożę
    - 1 łeb zamroziłam na surowo (tylko tyle miejsca miałam w zamrażarce). :)

  • Autor: bobara Data: 2011-01-29 17:56:59

    a więc mozna zrobic wiele...
    1,obrane mieso z glowy dodac do pasztetu
    2, zrobic domowy bialy salceson
    3,farsz do pasztecikow czy pierogów badź do nalesnikow
    :)

  • Autor: Teresa.Marcjan Data: 2011-01-29 18:55:12

    a więc mozna zrobic wiele...1,obrane mieso z glowy dodac do pasztetu2, zrobic
    domowy bialy salceson3,farsz do pasztecikow czy pierogów badź do
    nalesnikow :)

    powtórka

  • Autor: renataz36 Data: 2011-01-30 10:41:04

    Już za późno ale może na zaś... moja mama zawsze z głowizny robi gołąbki. Mięsko jest jedyne a smak nie zapomniany... mnie właśnie przypomina dzieciństwo

  • Autor: majolika Data: 2011-02-03 15:07:32

    Wow!Pychotka!Salceson!

    Może być w słoiczkach.a najlepsze są: ryjek i policzki. Te mozna po prostu podsmażyc(sa bardzo delikatne!) Reszta na salceson domowy!Na farsz też się nadają, ale szkoda tej ich galaretki.

    Ktoś ci dał wspaniały prezent. Dla smakoszy to rarytas!w sklepch nie do dostania.Ja mam takie jedno (w Olsztynie) miejsce, gdzie czasem można kupić takie rarytasy, ale za Boga nie zdradzę, gdzie)))

  • Autor: jolka60 Data: 2011-02-03 15:25:31

    Ja u siebie też jeszcze mam jeden sklep-na całą okolicę,gdzie czasem mogę kupić głowy wieprzowe.

Przejdź do pełnej wersji serwisu