Kochane żarłoczki! Zwracam się do Was z ogromną prośbą. Mój mąż poszukuje pracy i w jednym zakładzie do CV trzeba załączyć list motywacyjny. Od kilku lat mieszkamy w UK i nasz język jest lepszy na tzw. poziomie "mówionym", gorzej jaj trzeba coś dluższego napisać. Może sami dalibyśmy radę, ale boję się o stylistykę i gramatykę bo u mnie z tym kiepsko... Jak ktoś mial by chęć nam pomóc proszę o odpisanie, podam szczegóły i adres e-mail. Dodam tylko że chodzi o nieskomplikowany jak najprostszy list. Praca pakowacza w magazynie.
List polecający dostaje się od poprzedniego pracodawcy-to takie referencje....I to całkiem coś innego niż list motywacyjny.... List motywacyjny składa się wraz z CV i kompletem wymaganych dokumentów rekrutacyjnych aplikując na dane stanowisko pracy
Wiedziałam o referencjach wystawianych przez poprzedniego pracodawcę, ale nie miałam pojęcia że jest on w UK postrzegany jako tzw. list motywacyjny. Dzięki za pomoc. Chociaż do końca nie wiem czy na 100% chodzi o referencje bo na stronie internetowej firmy w której o pracę ubiega się mój mąż piszą "...please email your CV and covering letter to...". Zwykle proszą o CV & references. W każdym bądź razie serdecznie dziękuję Wam za pomoc, a ten ostatni link super- napewno skorzystam. Pozdrawiam!
Czyli jednak miałam troszkę racji.Wiem,że jak mój mąż zmieniał pracę w UK to właśnie potrzebne były referencję, ewentualnie nr.referencji.Dlatego zamyliły mi się troszkę pojęcia.List polecający z listem motywacyjnym.
W UK nie musisz miec referencji na pismie. Podajesz nazwisko i nr tel. kontaktowego do osoby, ktora tych referencji udzieli. Prawie zawsze potencjalny pracodawca dzwoni i pyta, wiec referencje musza byc 'pewne'
Sadze, ze chodzi niejako o list przewodni do aplikacj i w przypadku stanowiska, o ktore ubiega sie Twoj maz, chyba nie musi byc bardzo rozbudowany. Rzuc okiem jeszcze na ponizszy link, choc nie wydaje mi sie, zeby musialy byc spelnone wszystkie warunki tam wymienione ;-) http://www.phdjobs.com/how-to-write-a-brilliant-cover-letter/ Ja pracuje na podobnym stanowisku jak to, o ktore ubiega sie Twoj maz. Zycze szczescia w poszukiwaniu pracy i oby trafil tak dobrze jak ja :-)
W Kanadzie nazywamy to "cover letter" - mysle ze jest to bardziej list przedstawiajacy niz motywujacy . Jego podstawa jest wstepne przedstawienie osoby ubieganacej sie o prace, potwierdzenie na jaka pozycje i dla czego. Jezeli bys go tlumaczyla na jezyk polski to brzmialby w stylu : " Prosze o przyjecie tego listu razem z moim resume ( CV?) jako aplikacje o pozycje ...... " dale wyjasna co dana osoba wniesie do przedsiebiorstwa itd. Najlepij poczytac na internecie - jest bardzo duzo przykladow ktore mozna wykozystac. Dlacego jest ten list wymagany ? przeciez nie wyslesz samego CV , przynajmniej tutaj sie tego nie robi. Cover letter jest zawsze wymagany.
Uff... Dzieki waszym wskazówkom i linkom jakoś sobie poradziliśmy. CV mieliśmy juz dawno napisane, jeszcze przed przyjazdem do Anglii, tylko trochę je teraz rozbudowaliśmy o zdobyte tu doświadczenie. Jesli chodzi o ten list motywacyjny covering letter to skorzystałam z pierwszego wzoru w linku podanym przez f-K, dzięki wielkie za pomoc. Pozdrawiam serdecznie i trzymajcie kciuki;)
Kochane żarłoczki! Zwracam się do Was z ogromną prośbą. Mój mąż poszukuje pracy i w jednym zakładzie do CV trzeba załączyć list motywacyjny. Od kilku lat mieszkamy w UK i nasz język jest lepszy na tzw. poziomie "mówionym", gorzej jaj trzeba coś dluższego napisać. Może sami dalibyśmy radę, ale boję się o stylistykę i gramatykę bo u mnie z tym kiepsko... Jak ktoś mial by chęć nam pomóc proszę o odpisanie, podam szczegóły i adres e-mail.
Dodam tylko że chodzi o nieskomplikowany jak najprostszy list. Praca pakowacza w magazynie.
List motywacyjny to on powinien dostać od byłego pracodawcy.Tak mi się wydaje.
Referencje, ewentualnie. List polecający.
No widzisz Jarku jak się pomyliłam, zamyliły mi się pojęcia troszkę
;)
List polecający dostaje się od poprzedniego pracodawcy-to takie referencje....I to całkiem coś innego niż list motywacyjny....
List motywacyjny składa się wraz z CV i kompletem wymaganych dokumentów rekrutacyjnych aplikując na dane stanowisko pracy
moze to pomoze:
http://www.jezykangielski.org/list.html
Wiedziałam o referencjach wystawianych przez poprzedniego pracodawcę, ale nie miałam pojęcia że jest on w UK postrzegany jako tzw. list motywacyjny. Dzięki za pomoc. Chociaż do końca nie wiem czy na 100% chodzi o referencje bo na stronie internetowej firmy w której o pracę ubiega się mój mąż piszą "...please email your CV and covering letter to...". Zwykle proszą o CV & references. W każdym bądź razie serdecznie dziękuję Wam za pomoc, a ten ostatni link super- napewno skorzystam. Pozdrawiam!
Czyli jednak miałam troszkę racji.Wiem,że jak mój mąż zmieniał pracę w UK to właśnie potrzebne były referencję, ewentualnie nr.referencji.Dlatego zamyliły mi się troszkę pojęcia.List polecający z listem motywacyjnym.
W UK nie musisz miec referencji na pismie. Podajesz nazwisko i nr tel. kontaktowego do osoby, ktora tych referencji udzieli. Prawie zawsze potencjalny pracodawca dzwoni i pyta, wiec referencje musza byc 'pewne'
Sadze, ze chodzi niejako o list przewodni do aplikacj i w przypadku stanowiska, o ktore ubiega sie Twoj maz, chyba nie musi byc bardzo rozbudowany. Rzuc okiem jeszcze na ponizszy link, choc nie wydaje mi sie, zeby musialy byc spelnone wszystkie warunki tam wymienione ;-)
http://www.phdjobs.com/how-to-write-a-brilliant-cover-letter/
Ja pracuje na podobnym stanowisku jak to, o ktore ubiega sie Twoj maz. Zycze szczescia w poszukiwaniu pracy i oby trafil tak dobrze jak ja :-)
Napisz na pv, jesli ciagle aktualne. List motywacyjny nic wspolnego z CV nie ma.
Co do CV to pamietaj ze w UK inaczej sie je pisze niz w PL. W necie znajdziesz przyklady.
Chętnie bym Ci pomógł ale nie mam angielskich czcionek...:
W Kanadzie nazywamy to "cover letter" - mysle ze jest to bardziej list przedstawiajacy niz motywujacy . Jego podstawa jest wstepne przedstawienie osoby ubieganacej sie o prace, potwierdzenie na jaka pozycje i dla czego. Jezeli bys go tlumaczyla na jezyk polski to brzmialby w stylu :
" Prosze o przyjecie tego listu razem z moim resume ( CV?) jako aplikacje o pozycje ...... " dale wyjasna co dana osoba wniesie do przedsiebiorstwa itd.
Najlepij poczytac na internecie - jest bardzo duzo przykladow ktore mozna wykozystac.
Dlacego jest ten list wymagany ? przeciez nie wyslesz samego CV , przynajmniej tutaj sie tego nie robi. Cover letter jest zawsze wymagany.
Uff... Dzieki waszym wskazówkom i linkom jakoś sobie poradziliśmy. CV mieliśmy juz dawno napisane, jeszcze przed przyjazdem do Anglii, tylko trochę je teraz rozbudowaliśmy o zdobyte tu doświadczenie. Jesli chodzi o ten list motywacyjny covering letter to skorzystałam z pierwszego wzoru w linku podanym przez f-K, dzięki wielkie za pomoc. Pozdrawiam serdecznie i trzymajcie kciuki;)