Forum

Kuchenne porady

Jak uratowac mase karmelowa?-

  • Autor: daga1982 Data: 2011-02-04 10:40:15

    Witajcie,

    mam problem z masa krowkowa:( troszke sie juz scukrzyla.
    Czy da sie to jeszcze jakos uratowac? moze podgrzac z mlekiem??
    Jutro musze dla kolezanki upiec snickersa dlatego bardzo potrzrebna mi ta masa ale bez grudek

    z gory dziekuje

    Daga

  • Autor: skopolendra Data: 2011-02-04 10:47:06

    Wiesz ja bym te mase zagotowla w kapieli wodnej.Jesli jest w puszce to gotuj cala puszke a jesli w plastikowym opakowaniu to przeloz ja do jakiejs miseczki, wstaw do garnka napelnionego czesciowo woda (tak zeby nie nalalo sie jej do masy) i gotuj na malutkim ogniu.masa ogrzewajac sie zrobi sie rzadka a cukier z pewnoscia sie rozpusci.

  • Autor: bogdzia Data: 2011-02-04 10:48:58

    Pogotuj ją w puszcze (w garnku z wodą), ostudź i  dobrze rozmieszaj i sądzę, że cukier będzie rozpuszczony. Masę krówkową najlepiej zrobić samemu, słodzone mleko skondensowane gotuj w wodzie ok.3 godz, taka jest najlepsza, gładka i gotowa do użycia. Pozdrawiam Dagusia

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-02-04 11:11:52

    Do spirytusu ją ;)

    Pycha krówka wychodzi. Zobacz przepis: krówka lub bajlejs ;) kliknij: kobieta w kuchni - wódki ekspresówki na magdaityle.pl

  • Autor: Trusia Data: 2011-02-04 14:13:29

    Do rondelka, najlepiej z gróbym dnem wlej odrobinę mleka (kilka łyżek) i podgrzej. Następnie dodawaj połyżce masy i energicznie mieszając rozpuszczaj w mlwku. Gdy masa się rozpuści dodaj kolejną łyżkę itd. Cały czas podgrzewaj rondelek na małym ogniu.
    Powodzenia :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu