Forum

Kuchenne porady

tort szachownica

• Autor: ewad313 Data: 2011-02-08 17:29:00

chcialabym zapytac czy piekł ktos moze tort szachownica w specjalnej formie?

• Autor: aloalo Data: 2011-02-08 19:25:18

Ja nie piekłam, ale Basia19 ma w swoich przepisach sposób, jak zrobić taki tort bez tej formy. Chyba, że już ją kupiłaś, to przepis się nie przyda.
    Pozdrawiam!

• Autor: ewad313 Data: 2011-02-08 22:14:06

własnie kupilam i chciałbym ja wyprobowac ale nie ma odpowiedniego przepisu:(

• Autor: aloalo Data: 2011-02-09 11:23:17

Chodzi Ci o przepis na ciasto? Czy o przepis, jak jej używać? Masz tą formę z firmy Wilton?

Bo jeśli chodzi o ciasto to pewnie każde biszkoptowe albo ucierane, ważne by jedno było jasne a drugie ciemne.

A jeśli chodzi o sposób użycia to tak na moje oko wlewasz surowe ciasto w tę obręcz naprzemiennie do jednego otworu jasne, potem ciemne, pieczesz, wyjmujesz ciasto i w następnej formie wlewasz w to miejsce, w którym poprzednio miałaś jasne - ciemne a w miejsce ciemnego jasne.

Przekładasz kremem i gotowe.

Nie mam tej formy, widzialam tylko na zdjeciu w Internecie. Ale to nie może być inaczej. Wg mnie, oczywiscie.

• Autor: ewad313 Data: 2011-02-11 22:30:46

wlasnie mam taka forme tylko ze ona sklada sie  trzech jednakowych foremek i wlasnie nie wiem jakie ciasto zeby to dobrze podzielic i sa jeszcze takie przegrodki do wlewania ciasta i chyba trzeba je wyjac przed upieczeniem ciasta.

• Autor: basia185 Data: 2011-02-13 21:04:58

Ja piekłam bez specjalnej formy. Piekłam 2 biszkopty w prodziżu,jeden biały jeden brązowy.Na drugi dzień kroiłam na placki,a każdy placek potem w ten sposób,że kładłam na placek talerzyk trochę mniejszy od placka i kroiłam dookoła, potem deserowy potem jeszcze mniejszy potem szklankę,i tak każdy placek.Potem wystarczy poukładać odpowiednio i wyjdzie piękna szachownica :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu