Forum

Rozmowy wolne i frywolne

remont

• Autor: ReniaJ Data: 2011-02-14 15:13:55

mam problem i licze na was,moj problem polega na tym,ze remontuje swoje mieszkanie i jest juz prawie na ukonczeniu,teraz moj maz mi  powiedzial,ze moja kolej tzn.mam wybrac plytki do lazienki,do kuchni na podloge ,meble do kuchni i farby na sciany,a ja nie mam zadnego pomyslu.Wiem tylko jedno ,mieszkam za granica i chcialabym poczuc w swojm wyremontowanym mieszkaniu troszke Polski ,czy macie jakies pomysly lub znacie jakies strony (z ilustracjami)gdzie moglabym sobie podpatrzec jak uzadzic mieszkanie.

• Autor: jareksz Data: 2011-02-14 15:30:36

Której Polski? Tej co pamiętasz, czy tej dzisiejszej? Trochę ten świat już nadgoniliśmy:) Dawno już nie widzialem słomianek na ścianach i kryształy w meblościankach coraz rzadsze...

• Autor: ReniaJ Data: 2011-02-14 15:33:28

oczywiscie,ze dzisiejszej-nowoczesnej,a nie z PRL-owskich czasow

• Autor: jareksz Data: 2011-02-14 15:38:21

To my tu raczej w Ikei się urządzamy. Albo w lerua coś tam coś tam. Przejrzę katalogi, ktorymi zasypują moją skrzynkę. Może znajdę coś ciekawego. Pozdrawiam.

• Autor: ReniaJ Data: 2011-02-14 16:08:12

dziekuje z gory,ale rowniez interesuja mnie plytki:rodzaj,kolor oraz modne kolory farb na sciany jak juz wczesniej wspominalam,fakt Ikea nie wiem jak w Polsce,ale u nas jest nie drogi i maja duzy wybor mebli ,ale ja meble juz mam

• Autor: Wróbelek Data: 2011-02-17 10:21:35

a dlaczego muszą być modne kolory farb??
     Czy nie lepsze były by takie, abyście się potem w tych pomieszczeniach dobrze czuli ?
    Czasem nie warto gonić za modą, zwłaszcza w tak ważnej sprawie jak mieszkanie gdzie tyle czasu się spędza. Tu trzeba czuć się dobrze. Tak więc i wykończyć powinno się takowe podług siebie a nie mody.

• Autor: ewka63 Data: 2011-02-15 07:56:09

Uwielbiam kryształy!!!
    Co prawda meblościanki nie mam ( tych nie uwielbiam), ale w witrynie stoją moje kryształowe karafki, kieliszki i salaterki :)))))
    Oczywiście spełniają również rolę użytkową :)

• Autor: Zośka Data: 2011-02-14 17:56:10

Reniu, ja tez jestem w trakcie remontu domu. Może nie kierowałam się obecnymi trendami w moich wyborach, ale tym co mi się podobało w sklepach, czasem katalogach. Płytki wybierałam duże i białe. W łazience 50x20  (biała Organza z Opoczna z decorem roslinnym) a w kuchni 50x33 werbena z Cersanitu  (off-white). Wyglądają pięknie z jasno szarą fugą. Znajdż w googlach strony cersanitu i opoczna i naoglądaj się do woli. Zajrzyj do galerii na projektoskop.pl

• Autor: dagusia_29 Data: 2011-02-14 21:49:14

Zgadzam się z poprzedniczką płytki zakłąda się dość żadko a więc najlepiej delikatny wzór i jasne aby w pomieszczeniu było jasne. Często to co dziś jest modne za kilka lat jest tandetne i mają to prawie wszyscy. I zawsze dodatki pasują, a ze zmianą też wtedy nie ma problemu. 

A jak chcesz troszkę Polski w kuchni to polecam ksiązki kucharskie oraz fajne kubki z miastami. 

• Autor: jaska2503 Data: 2011-02-15 06:40:48

glazurnicy.pl

• Autor: butelka Data: 2011-02-15 08:18:47

Poszukaj tutaj  Deccoria.pl

• Autor: taara Data: 2011-02-15 08:20:16

Popieram moich poprzedników w sprawie płytek i łazienki w ogóle. Jasna sprawdza się najlepiej. W latach osiemdziesiątych zafundowałam sobie łazienkę w drogich (jak na owe czasy, bo z PEWEXU) płytkach w kolorze ciemnej czekolady. Do tego wprawdzie białe dodatki, lustra, odpowiednie światła, ale po kilku latach miałam jej serdecznie dość. Teraz mam łazienki (bo wygospodarowałam po remoncie drugą) w delikatnych beżach i jest fantastycznie!
    Podłogę w kuchni radziłabym zrobić w takich płytkach przypominających kamień. W razie uszkodzenia (a w kuchni zdarza się to często) nic nie widać. Zaś co do mebli, to najważniejsze żeby były w dobrym gatunku. Zwłaszcza zawiasy. Tu nie ma co oszczędzać.

Farby na ściany też powinny być pastelowe, najwyżej jedna dla kontrastu ciemniejsza, w podobnej gamie kolorystycznej.
    A żebyś w tym wszystkim poczuła Polskę - to już zależy od Ciebie :)
    Pozdrawiam i życzę powodzenia!

• Autor: marcela04 Data: 2011-02-15 10:52:38

polecam  http://inspiracje.leroymerlin.pl/najczesciej-ogladane,2,2222,27.html

• Autor: kaszkaj Data: 2011-02-15 14:32:01

Popieram moich poprzedników w sprawie płytek i łazienki w
    ogóle. Jasna sprawdza się najlepiej.

Nie zgadzam się że jasne płytki są najlepsze,mam w kuchni ciemno turkusowe kafelki na ścianach i na podłodze i sprawdzają się rewelacyjne.Nie widać w ogóle na nich brudu,mają ciemną fugę która też się nie brudzi.Sprawdza się to zwłaszcza przy kuchence,gdzie podczas gotowania chlapie tłuszcz.Wystarczy przetrzeć mokrą chusteczką i nie ma śladu.

• Autor: as Data: 2011-02-15 15:24:20

Ja mam w łazience bardzo ciemno fioletowe płytki i to jest porażka. Mam wodę bardzo bogatą w kamień i nic go z tych płytek nie ruszy:( Mój mąż się wścieka;kto miał pomysł ciemne płytki do łazienki? W kuchni mam jasne rude i beżowe i z utrzymaniem czystości nie ma problemu.

• Autor: ewka63 Data: 2011-02-15 16:09:36

Brudzą się tak jak jasne,tylko mniej widać. Może lepiej mieć jasne, bo wtedy się je porządnie wyczyści :)))

• Autor: Mazba Data: 2011-02-15 16:13:34

a po co zdzierać pazurki, gdy wystarczy "przetrzeć siereczką"?

• Autor: Wróbelek Data: 2011-02-17 10:33:33

co do jasnych płytek na podłodze to ja osobiście bym odradzała.
    Ja mam w kuchni meble jasne na ścianach a fronty dolnych są brązowe. Do tego płytki  beżobrązowe (jasne) oraz jasne ściany i jasne kafelki na podłodze z brązową fugą.
    Wszystko ładnie się ze sobą komponuje i tylko szlak mnie trafia z tymi jasnymi kafelkami na podłodze. Wszystko na nich widać. Mogłabym je myć po kilka razy dziennie a wystarczy się przejść po kuchni kilka razy i już brudne.

• Autor: Beata500 Data: 2011-02-17 17:08:05

To chyba zależy od płytek.Ja mam też jasne, ale jestem zadowolona.Miałam kiedys w łazience ciemne płytki na podłodze i tylko czekałam, żeby sie ich pozbyć.Na podłodze lubię płytki z połyskiem, bo świetnie się myją, ale nie wszędzie pasują.

• Autor: Wróbelek Data: 2011-02-21 14:23:43

A żeby było śmieszniej te płytki to jest  jedyna rzecz którą pozwoliłam mężowi wybrać samodzielnie. W reszcie całkowicie się zdał na mnie ku mojemu zadowoleniu:)

• Autor: as Data: 2011-02-21 21:53:15

U mnie mąż i tata sami urządzili wszystko w kuchni jak byłam w szpitalu rodzic córkę. Jak wróciłam wszystko było pięknie urządzone. Bardzo mi się podoba. Nic bym nie zmieniła. Mąż podszedł do sprawy profesjonalnie. Całą kuchnię pomierzył. Zrobił rysunek w skali i na papierze wszystko rozrysowali i zamówili.

• Autor: Mazba Data: 2011-02-15 15:20:18

dziś nie bardzo ma znaczenie, na której półkuli ktoś mieszka. Wszyscy i tak urządzają mieszkania korzystając z tych samych merketów.
    Niezbędna jest własna pomysłość, inwencja twócza, odrobina odwagi i trochę szaleństwa by mieszkanie stało się urządzone ciekawie, ze smakiem a przy tym było przytulne i niepowtarzalne. Tych ostatnich produktów nie kupisz w żadnym markecie.

Bardzo podobały mi się w pewnym domu płytki kładzione na ścianach nie "pod linijkę" a uskokami, czy schodkami (jak kto woli nazwać, i tak wiadomo o co chodzi). Tam gdzie potrzeba sięgają prawie sufitu by w miejscach mniej narażonych na zabrudzenie, czy zawilgocenie ściany schodzić w dół. W ten sposób były kładzione zarówno w kuchni jak i łazience

Przejdź do pełnej wersji serwisu