Witam serdecznie. Pisze tu pierwszy raz .Zrobilam mase cukrowa wg Waszego przepisu. kompletna porazka. Zrobilam scisle wg wskazowek.. Gdzie tkwi bląd? Czy za duzo cukru pudru naraz? wydawalo mi sie ,ze podsypywalam stopniowo... Dodam,ze moja przygoda z lukrem plastycznym juz trwa dosc dlugo. Mieszkajac w Anglii kupowalam juz rozwalkowany. I oczywiscie byl tani. Tu drogo i trudno kupic .Please dziewczyny pomozcie. z gory dziekuje
dzien dobry Pani korzystalam z przepisu Dorotyxx. Ta masa w ogole mi sie nie chciala kleic razem. Czy uwaza Pani,ze warto zamiast podsypywac maka ziemn(tak zrobilam )wysmarowac blat olejem? dziekuje uprzejmie za odpowiedz Julita
Witaj, przed chwilą wykasowałam z Twojego postu jakiś milion niepotrzebnych linijek spowodowanych wielokrotnym klikaniem entera pod wiadomością - czy możemy prosić, abyś zwracała w przyszłości na to uwagę?
Witam ,ja wczoraj też robiłam masę cukrową,aby sprubować jak mi wyjdzie zmniejszyłam porcje i dałam 1 łyżkę żelatyny,15 ml wody ,2 łyżeczki glukozy,a aż 400g mi cukru poszło,nie miałam więcej,a i tak było żadkie.Myśle,że dałam za dużo żelatyny,bo miała być łyżeczka ,a dałam łyżkę.Mam rację?
Hej Puncia. tez mam taka nadzieje. wczoraj mialam robic. nie zdazylam . dzis ide walczyc. robie tort z maska Vadera z Gwiezdnych wojen. trzymaj kciuki buziaki
Jeśli korzystałaś z przepisu na masę Dorotaxx, to tam jest na 4 łyżeczki (20ml) żelatyny 70 ml wody. Jeśli Ty na 1 łyżkę ( 15 ml) żelatyny wlałaś 150 ml wody, to nie dziw się, że było za rzadkie.
Julitko, moja odpowiedź była do punci, nie do Ciebie.
Nie wiem, co Ty zrobiłaś źle. Mąką ziemniaczaną podsypuje się już do wałkowania a samo zagniatanie masy jest cały czas na cukrze pudrze aż do momentu, gdy masa nabierze odpowiedniej "giętkości". Musi być jak plastelina. I z własnego doświadczenia wiem, że lepiej, zeby żelatyny było mniej, bo jak jest za dużo to robi się guma.
hej kolezanko wiesz, ja nie napisalam nigdzie ze robilam tak jak Ty sugerujesz.stosowalam sie scisle do wskazowek przepisowych ( a zatem 4 lyzki zelatyny,i 70 ml wody). dzis moje drugie podejcie.,zobaczymy pozdrawiam
hej nowa kolezanko Korzystalam z przepisu Dorotyxx i moze faktycznie sie do niej zwroce. Dziekuje Tobie za porade. super tu-czlowiek pyta i faktycznie Wy odpowiadacie
Witam serdecznie.
Pisze tu pierwszy raz .Zrobilam mase cukrowa wg Waszego przepisu. kompletna porazka. Zrobilam scisle wg wskazowek.. Gdzie tkwi bląd? Czy za duzo cukru pudru naraz? wydawalo mi sie ,ze podsypywalam stopniowo... Dodam,ze moja przygoda z lukrem plastycznym juz trwa dosc dlugo. Mieszkajac w Anglii kupowalam juz rozwalkowany. I oczywiscie byl tani. Tu drogo i trudno kupic .Please dziewczyny pomozcie.
z gory dziekuje
Tylko nie napisałaś co Ci w tej masie nie wyszło.
dzien dobry Pani
korzystalam z przepisu Dorotyxx. Ta masa w ogole mi sie nie chciala kleic razem. Czy uwaza Pani,ze warto zamiast podsypywac maka ziemn(tak zrobilam )wysmarowac blat olejem?
dziekuje uprzejmie za odpowiedz
Julita
Witaj, przed chwilą wykasowałam z Twojego postu jakiś milion niepotrzebnych linijek spowodowanych wielokrotnym klikaniem entera pod wiadomością - czy możemy prosić, abyś zwracała w przyszłości na to uwagę?
tak. bede uwazac. to moje poczatki. sorki wielkie
Witam ,ja wczoraj też robiłam masę cukrową,aby sprubować jak mi wyjdzie zmniejszyłam porcje i dałam 1 łyżkę żelatyny,15 ml wody ,2 łyżeczki glukozy,a aż 400g mi cukru poszło,nie miałam więcej,a i tak było żadkie.Myśle,że dałam za dużo żelatyny,bo miała być łyżeczka ,a dałam łyżkę.Mam rację?
hej nowa kolezanko
nie jest latwo zrobic ten lukier plast.prawda?
pozdrawiam
nie jest łatwo,ale mam nadzieje,że kiedyś się uda,pozdrawiam
Hej Puncia. tez mam taka nadzieje. wczoraj mialam robic. nie zdazylam . dzis ide walczyc. robie tort z maska Vadera z Gwiezdnych wojen. trzymaj kciuki
buziaki
150 ml wody
Jeśli korzystałaś z przepisu na masę Dorotaxx, to tam jest na 4 łyżeczki (20ml) żelatyny 70 ml wody. Jeśli Ty na 1 łyżkę ( 15 ml) żelatyny wlałaś 150 ml wody, to nie dziw się, że było za rzadkie.
Hej nowa kolezanko
nie jest latwo zrobic te mase cukrowa. przynajmnien na poczatku.
dziekuje za zainteresowanie mym problemem
Julitko, moja odpowiedź była do punci, nie do Ciebie.
Nie wiem, co Ty zrobiłaś źle. Mąką ziemniaczaną podsypuje się już do wałkowania a samo zagniatanie masy jest cały czas na cukrze pudrze aż do momentu, gdy masa nabierze odpowiedniej "giętkości". Musi być jak plastelina. I z własnego doświadczenia wiem, że lepiej, zeby żelatyny było mniej, bo jak jest za dużo to robi się guma.
moze ja za malo ja ugnaitalam. zobacze dzis ponownie
dziekuje
ale ze mnie ciemna masa!,teraz to już wszystko wiem,dzięki
hej kolezanko
wiesz, ja nie napisalam nigdzie ze robilam tak jak Ty sugerujesz.stosowalam sie scisle do wskazowek przepisowych ( a zatem 4 lyzki zelatyny,i 70 ml wody). dzis moje drugie podejcie.,zobaczymy
pozdrawiam
Julitka a od kogo robiłaś masę cukrową? Bo dużo jest przepisów na nią, najlepiej zwróć się pw do tej osoby, która udostępniła przepis:)
hej nowa kolezanko
Korzystalam z przepisu Dorotyxx i moze faktycznie sie do niej zwroce. Dziekuje Tobie za porade. super tu-czlowiek pyta i faktycznie Wy odpowiadacie
zbyt dużo wody użyłaś (niezgodnie z przepisem) tak ci sugeruje koleżanka wyżej
http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=405818&post=405818
dziekuje kolezanko. dzis robie z troche innego przepisu. bede "uwazala na wode"-dam znac,dziekuje Tobie