Forum

Kuchenne porady

Masa cukrowa - proszę o pomoc

  • Autor: Julitka Data: 2011-02-14 22:06:08

    Witam serdecznie.
    Pisze tu pierwszy raz .Zrobilam mase cukrowa wg  Waszego przepisu. kompletna porazka. Zrobilam scisle wg wskazowek.. Gdzie tkwi bląd? Czy za duzo cukru pudru naraz? wydawalo mi sie ,ze podsypywalam stopniowo... Dodam,ze moja przygoda  z lukrem plastycznym juz trwa dosc dlugo. Mieszkajac  w Anglii kupowalam juz rozwalkowany. I oczywiscie byl tani. Tu drogo i trudno kupic .Please dziewczyny pomozcie.
     z gory dziekuje

  • Autor: as Data: 2011-02-15 09:25:47

    Tylko nie napisałaś co Ci w tej masie nie wyszło.

  • Autor: Julitka Data: 2011-02-15 17:06:45

    dzien dobry Pani
    korzystalam z przepisu Dorotyxx. Ta masa w ogole mi sie nie chciala kleic razem. Czy uwaza Pani,ze warto zamiast podsypywac maka ziemn(tak zrobilam )wysmarowac blat olejem?
    dziekuje uprzejmie za odpowiedz
    Julita

  • Autor: Wkn Data: 2011-02-15 19:20:24

    Witaj, przed chwilą wykasowałam z Twojego postu jakiś milion niepotrzebnych linijek spowodowanych wielokrotnym klikaniem entera pod wiadomością - czy możemy prosić, abyś zwracała w przyszłości na to uwagę?

  • Autor: Julitka Data: 2011-02-16 17:15:09

    tak. bede uwazac. to moje poczatki. sorki wielkie

  • Autor: punca Data: 2011-02-15 11:36:35

    Witam ,ja wczoraj też robiłam masę cukrową,aby sprubować jak mi wyjdzie zmniejszyłam porcje i dałam 1 łyżkę żelatyny,15 ml wody ,2 łyżeczki glukozy,a aż 400g mi cukru poszło,nie miałam więcej,a i tak było żadkie.Myśle,że dałam za dużo żelatyny,bo miała być łyżeczka ,a dałam łyżkę.Mam rację?

  • Autor: Julitka Data: 2011-02-15 17:09:20

    hej nowa kolezanko
    nie jest latwo zrobic ten lukier plast.prawda?
    pozdrawiam

  • Autor: punca Data: 2011-02-15 17:36:44

    nie jest łatwo,ale mam nadzieje,że kiedyś się uda,pozdrawiam

  • Autor: Julitka Data: 2011-02-16 17:13:42

    Hej Puncia. tez mam taka nadzieje. wczoraj mialam robic. nie zdazylam . dzis ide walczyc. robie tort z maska Vadera z Gwiezdnych wojen. trzymaj kciuki
    buziaki

  • Autor: punca Data: 2011-02-15 11:42:35

    150 ml wody

  • Autor: aloalo Data: 2011-02-15 12:18:31

    Jeśli korzystałaś z przepisu na masę Dorotaxx, to tam jest na 4 łyżeczki (20ml) żelatyny 70 ml wody. Jeśli Ty na 1 łyżkę ( 15 ml) żelatyny wlałaś 150 ml wody, to nie dziw się, że było za rzadkie.

  • Autor: Julitka Data: 2011-02-15 17:08:03

    Hej nowa kolezanko
    nie jest latwo zrobic te mase cukrowa. przynajmnien na poczatku.
    dziekuje za zainteresowanie mym problemem

  • Autor: aloalo Data: 2011-02-15 18:39:58

    Julitko, moja odpowiedź była do punci, nie do Ciebie.

    Nie wiem, co Ty zrobiłaś źle. Mąką ziemniaczaną podsypuje się już do wałkowania a samo zagniatanie masy jest cały czas na cukrze pudrze aż do momentu, gdy masa nabierze odpowiedniej "giętkości". Musi być jak plastelina. I z własnego doświadczenia wiem, że lepiej, zeby żelatyny było mniej, bo jak jest za dużo to robi się guma.

  • Autor: Julitka Data: 2011-02-16 17:20:29

    moze ja za malo ja ugnaitalam. zobacze dzis ponownie
    dziekuje

  • Autor: punca Data: 2011-02-15 17:39:33

    ale ze mnie ciemna masa!,teraz to już wszystko wiem,dzięki 

  • Autor: Julitka Data: 2011-02-16 17:18:38

    hej kolezanko
    wiesz, ja nie napisalam nigdzie ze robilam tak jak Ty sugerujesz.stosowalam sie scisle do wskazowek przepisowych ( a zatem 4 lyzki zelatyny,i 70 ml wody). dzis moje drugie podejcie.,zobaczymy
    pozdrawiam

  • Autor: Satina Data: 2011-02-15 12:11:00

    Julitka a od kogo robiłaś masę cukrową? Bo dużo jest przepisów na nią, najlepiej zwróć się pw do tej osoby, która udostępniła przepis:)

  • Autor: Julitka Data: 2011-02-15 17:03:16

    hej nowa kolezanko
    Korzystalam z przepisu Dorotyxx i moze faktycznie sie do niej zwroce. Dziekuje Tobie za porade. super tu-czlowiek pyta i faktycznie Wy odpowiadacie

  • Autor: Mazba Data: 2011-02-15 17:14:34

    zbyt dużo wody użyłaś (niezgodnie z przepisem) tak ci sugeruje koleżanka wyżej


    http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=405818&post=405818

  • Autor: Julitka Data: 2011-02-15 18:10:53

    dziekuje kolezanko. dzis robie  z troche innego przepisu. bede "uwazala na wode"-dam znac,dziekuje Tobie

Przejdź do pełnej wersji serwisu